VASÁRNAPI EBÉDHEZ ÍZLETES VÁSÁRHELYI TÚRÓS LEPÉNY

Kertem Kamrájából

Sipos Gazda vasárnapi ebéd ajánlata

 

Sipos Gazda

Sipos Gazda

Kedves Főzni Szerető Barátaim,

Az idő órája gyorsan pereg, szép lassan ismét eltelt egy hónap. E hónap alatt jobbnál jobb finom ízek világát Fekete Tímea mutatta be nekünk. Tímeától a mai napon a jelképes aranyfakanalat egy Székkutason élő és gazdálkodó kedves volt tanítványom Paplukács Dóra veszi át. Dórit régóta ismerem, mindig is fontos volt számára a család, a termőföld szeretete, és az emberek iránti alázatos segítés fontossága. Kertjükben olyan kertészeti alapanyagokat állítanak elő, mely tudatosan nevelt, vegyszermaradéktól mentes, egészséges, piacos és ízletes. A vetés, a palánta és növényápolás, nevelés ellenőrzött körülmények között történik. Ebben segítem Dóri és szeretett Családja munkáját.

Kérlek fogadjátok szeretettel Dóri receptjeit, és munkáját, amivel számunkra kedveskedik a Kertem kamrájából rovatunkban.

Jó étvágyat kívánok! Együtt – Mindenkiért!

 

Paplukács Dóra

Paplukács Dóra

Józsi eszméi, hitvallása és tanításai régóta a szívemhez közel állnak. Azt le sem merem írni, hogy pontosan hány éve is ismerjük egymást, mindenesetre elég régen ahhoz, hogy ha a rohanó élet hátrányaként, sajnos nem is tudunk szoros kapcsolatot ápolni, útjaink sokszor keresztezik egymást és talán kijelenthetem azt is, hogy kölcsönösen figyeljük egymás pályafutását, a háttérből. Segíti munkánkat, hasznos szakmai tanácsokkal lát el bennünket. Olyan növényvédelmi javaslatokkal segíti a döntéseinket, ami okszerű és szakmai alapokra épül.

Január hónap végén, melyben Anita által alkotott első receptek voltak, elfogott egy furcsa, kihívásokkal teli érzés és gondolatban eljátszottam vele, hogy én mit alkothatnék egy ilyen felkérés alkalmával. Ám nem is kellett sokáig csak játszadoznom vele, hiszen pár héttel később, amikor Józsi felhívott, hogy szeretne meglátogatni, már sejtettem, hogy ez talán egy szuper együttműködés kezdete lehet…és lássanak hát csodát! Áprilisban már jelentkezhetem is, az első menüsorral.

Nem tagadom, én nem soroltam magam soha a konyhatündérek közé. Kislányként is inkább csak a sütemények készítésben szerettem segíteni édesanyámnak, a zöldség pucolás, a főzés és a mosogatás sosem tartozott a kedvenc elfoglaltságaim közé. Viszont, ahogy teltek az évek, ugyanabba a helyzetbe kerültem, mint a lányok, asszonyok nagy része. Először csak a szüleimnek, majd a páromnak szerettem volna kedveskedni finom ételekkel. Mostanra pedig a két gyönyörű kisfiunkat is el kell látnom, kényeztetnem mindenféle finomsággal…hiszen, egy leendő anyós jelölt nem engedheti meg magának, hogy ne tudjon főzni!

Ellenőrzött, vegyszermaradék-mentes, egészséges élelmiszerek

A családi gazdaságunkban mára a kertészettől az állattenyésztésen át, a zöldség és tej feldolgozásig minden megtalálható, ez tudatosságra ébresztett bennünket.

Nagyon felháborít, hogy mennyi hulladék élelmiszert árulnak a boltokban, tele tartósító szerrel, felesleges adalékanyagokkal, színezékkel. Erre igazán akkor döbbentem rá, amikor az első kisfiúnknál kezdődött a hozzátáplálás időszaka. Még a kész vagy félkész gyermekeknek szánt élelmiszerekben sem lehetünk maximálisan biztosak, hogy megfelelő a csöppségünk számára. Így gyorsan el is döntöttem, hogy maradunk a hagyományos úton és a lehető legjobban odafigyelünk arra, hogy mi kerüljön az asztalunkra! Ha az ember egyszer megszereti a jó, minőségi, vegyszermaradéktól mentes élelmiszereket nagyon nehezen szokik le róla! Ez a küldetés jelenik meg a Sipos Gazda világában is, ezért is érzem magaménak.

Merjünk kimenni a piacra!

Én arra bíztatok mindenkit, főleg az édesanyákat, hogy merjenek kimenni a piacra! Keressék meg azokat a termelőket, akik megbízhatóak, használják az általuk/általunk készített/termelt alapanyagokat!

Kísérletezzenek a főzéssel, ha elsőre nem megy, majd megy legközelebb, de ne adják fel, hiszen gyermekeink és saját egészségünknél nincs fontosabb! Ne higgyenek az élelmiszeripar csinos csomagolásainak, amivel ráadásul még a környezetet is szennyezik! Legyünk tudatosak! Nem véletlen próbáljuk mi mezőgazdaságban dolgozók is hangsúlyozni, hogy vegyenek helyi élelmiszereket. Velünk legközelebb is találkozhatnak a piacon, míg a multikban hiába sétálnak, nagyon kicsi rá az esély, hogy egy spanyol paradicsom, vagy egy kínai fokhagyma termelővel fussanak össze. A recept választáskor törekedtem arra, hogy olyan ételeket főzzek ez alatt a pár hét alatt, ami valamilyen módon kötődik hozzám vagy már esetleg örömet okoztam vele másoknak!

Bízzanak bennünk! Nekünk ez a hivatásunk!

 

Szamóca leves karamellizált alma ágyon, fehér csokival

Mint kertész tanonc (erre egy élet is kevés) az első növény, ami magával ragadott a szamóca volt. 2011 őszén telepítettünk először szamócát körülbelül 600 nm-en. A szerelmem iránta, azóta is töretlen, érési időszakban rengeteget fogyasztjuk különféle formában és természetesen dzsem is készül belőle. Így született meg ez a leves is, amit szeretnék figyelmetekbe ajánlani.

Hozzávalók:

Szamóca leves karamellizált alma ágyon, fehér csokival - Hozzávalók

  • 5 db alma
  • 2 kg szamóca
  • 5-6 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 liter víz
  • 1 liter házi tej
  • 10 dkg fehér csoki
  • tejszínhab
  • 2 db fahéj rúd
  • 1 db csillagánizs
  • 4-5 szem szegfűszeg
Elkészítése:

Az almákat megpucoljuk, 2-3 cm-es darabokra vágjuk. Egy közepes lábost felteszünk a gázra, alágyújtunk, majd beleöntjük az almákat. Nem kell semmi alá, az a cél, hogy egy kicsit „kapja oda”. Amikor az almánk kezd kissé pirulni, a kristálycukrot rátesszük. Folyamatos kevergetés közben karamellizáljuk a cukrot, az almával együtt. Amikor a cukor teljesen felolvadt és aranybarna színű, az egészet felöntjük vízzel. Beletesszük a fűszereket. Mivel még most kezdődik az eper szezon, így én még most a fagyasztóból szedtem ki. Nem fontos felengedni, fagyottan is beletehetjük. Amikor elkezd forrni, kb. 3-4 dl tejben elkavarom a pudingport és szépen fokozatosan az edénybe öntöm. Ettől szépen el kezd sűrűsödni. Majd, folyamatos keverés mellett, ha újra felforrt beledobom a fehér csoki darabokat és a maradék tejet. Ilyenkor már tényleg nem szabad magára hagyni, mert a csoki gyorsan leül az aljára és odaég. Ha az egész összemelegedett, a csoki felolvadt, készen is vagyunk.

Tálaláskor kínálhatjuk tejszínhabbal vagy citrom fagyival, vagy mindkettővel. Hidegen és melegen is fogyasztható.

Szamóca leves karamellizált alma ágyon, fehér csokival

Egészben sült, töltött kacsa krumplipürével,
házi készítésű szilvás lilahagyma chutney-val

Hozzávalók:

Egészben sült, töltött kacsa krumplipürével, házi készítésű szilvás lilahagyma chutney-val - Hozzávalók

  • 1 db egész hízott, tömött kacsa (ez 5,4 kg volt)
  • 2 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 jó tenyérnyi húsos mangalica szalonna
  • 5 db főtt tojás
  • 3 -4 marék borsó
  • 1 üveg csiperkegomba
  • 2-3 marék szárított alma chips
  • 4-5 db alma
  • pár szem aszalt meggy
  • ételízesítő, só, bors, majoránna (elhagyható), petrezselyem zöld,
  • 3 szelet kenyér vagy 3-4 zsemle
  • 2 dl tej
Elkészítése:

A kacsát megmossuk, megtörölgetjük. A legjobb, ha előző este annyi tejbe rakjuk, hogy éppen ellepje. Ettől igazán puha, omlós lesz a húsa, sütés után. Ezt bármelyik szárnyas húsánál alkalmazhatjuk. A mell résznél bevagdossuk a bőrt, majd ételízesítővel alaposan bekenjük, szórunk a belsejébe is. Félre tesszük. Elkészítjük a tölteléket.

A mangalica szalonnát felkockázzuk, forró serpenyőben zsírjára kezdjük pirítani. Felénél hozzátesszük az apróra vágott vöröshagymát, majd a fokhagymát. Közben kicsire felkockázzuk a kacsamájat. Ez is mehet a serpenyőbe. Borsozzuk. Majd ha pirult egy kicsit mehet rá a só is. Közben beleöntjük a borsót, a felaprított gombát és az alma chips-eket. Nem kell teljesen megfőzni, hiszen a sütőbe még sokáig el lesz. Ha nyers gombát használunk, azt figyeljük, hogy ha kiengedte a levét, akkor már elzárhatjuk. Közbe a kenyérféléket tejbe áztatjuk.

Mivel a kacsamáj és a szalonna is szépen kiengedi a zsírját ilyenkor le szoktam szűrni, nehogy túl zsíros legyen az ételünk.

Egy nagyobb tálba öntjük a töltelék alapot, majd a tejbe áztatott, kinyomkodott kenyereket belemorzsoljuk. Megpucoljuk a tojásokat és azokat is apróra vágjuk, majd mehetnek a töltelékbe. Az egyéb belsőségeket, mint a szív és a zúza is felvágjuk apróra. Ezeket elég ekkor a töltelékhez adni, hiszen gyorsan átsülnek. Fűszerezzük a masszánkat ízlés szerint, ételízesítővel, sóval, borssal, zöld fűszerekkel. Ha kész, az egész egyveleget beletöltjük a kacsánkba.

A végén egy fél almát kisebb cikkekre vágunk, középen végig rakjuk a töltelék tetejét. Hústűvel összezárjuk a kacsát, de legjobb, ha összevarrjuk.

Egy nagy méretű tepsibe sütőpapírt teszünk. Ráhelyezzük a kacsánkat. Az almákat megpucoljuk, félbe vágjuk, a magház helyére aszalt meggyet teszünk, majd a kacsánk köré sorakoztatjuk őket, az egész alá öntünk kb. fél liter vizet és lefedve betesszük a sütőbe. Ha szépen kifehéredett a hús és puha levesszük a tetejéről az alufóliát (vagy amivel betakartuk) és arany barnára pirítjuk.

Idő közben a hagyományos módon elkészítjük a burgonya pürét.

Megpucolunk, felaprítunk kb. 1 kg-1,5 kg burgonyát, vízben feltesszük főzni sóval, babérlevéllel. Amikor megfőzzük, leszűrjük és tejföllel, vajjal pürésítjük, sóval, borssal ízesítjük.

Egészben sült, töltött kacsa krumplipürével, házi készítésű szilvás lilahagyma chutney-val
Lilahagyma chutney

A chutney receptje titkos, de egy hasonlót azért mutatok.

Hozzávalók:

Lilahagyma chutney

  • 600 g lila hagyma (megpucolt, felszeletelt)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 db babérlevél
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 csipet őrölt fekete bors
  • 55 g nádcukor
  • 3 evőkanál balzsamecet (tokaji aszúból készült)
  • 150 ml vörösbor (cuvée)
  • 1 narancsból nyert narancslé
  • 1 narancsból nyert narancshéj (reszelt)
  • 3 evőkanál fűszeres szilvalekvár (vagy más pikáns lekvár)
Elkészítése:

A felszeletelt lilahagymát 2 evőkanál olívaolajon a babérlevéllel, borssal, kakukkfűvel lassú tűzön pároljuk fedővel lefedve kb. fél óra hosszat, időnként megkevergetve, vigyázva, ne barnuljon meg.

Hozzáadjuk a cukrot, a balzsamecetet, a vörösbort és a narancs levét és reszelt héját, és további másfél órát rotyogtatjuk, míg a levét el nem fövi. A végén hozzáadjuk a szilvalekvárt, egyet rottyantunk még rajta.

Steril üvegekbe töltjük, lezárjuk. Hűtőben hosszú ideig eltartható.

 

Egészben sült, töltött kacsa krumplipürével, házi készítésű szilvás lilahagyma chutney-val

Egészben sült, töltött kacsa krumplipürével, házi készítésű szilvás lilahagyma chutney-val

Desszert:
Kapros-túrós lepény

A lepény… hát, hogy is mondjam… nekem sose volt kedvencem a túrós lepény, ami tudom, hogy szégyen egy vásárhelyi parasztlánynak. De ez egy óriási fordulatot vett körülbelül 2 éve, amikor édesanyám huszon év után újra neki állt házi túrót készíteni. A nagyobbik fiam elég rossz evő, valamivel gondoltam kedveskedek neki, a tanyán épp lecsurgott a túró, hát mit volt mit tenni… neki álltam lepényt sütni és ennek már nem is lesz vége, hiszen azóta óriási kedvenc lett az egész családban.

Hozzávalók a tésztához:

Kapros-túrós lepény - Hozzávalók

  • 0,5 dl tej
  • 1,5 dkg élesztő
  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg zsír
  • 1 tojás
  • 1 kanál tejföl
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál cukor

 

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1 kg házi túró
  • 3 tojás sárgája
  • 2 evőkanál búzadara
  • 10 dkg cukor
  • 1 teáskanál só
  • 1 csomag kapor
Elkészítése:

A langyos tejbe beleteszünk egy kis cukrot, majd az élesztőt. Várunk, míg felfut. Addig a lisztbe elmorzsoljuk a zsírt, beletesszük a sót, a cukrot. Ezután közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, a tejfölt és a már felfutott élesztős tejjel összedolgozzuk. Közepesen kemény tésztát kell kapnunk. Akkor jó, ha az edény falától teljesen elválik. Félretesszük pihenni. Közbe elkészítjük a tölteléket.

A túróhoz hozzáadjuk a tojássárgáját, a búzadarát, a cukrot, a sót, a kaprot. Összedolgozzuk. A 4 tojás fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a túrós masszával elvegyítjük.

A tésztánkat kinyújtjuk. Az a jó, ha a tepsi oldalára is kerül egy kis tészta. Ne legyen túl vastag, de túl vékony se. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a tésztát, majd rákenjük a túrós töltelékünket. A tetejére kb. 1 dl tejfölt elkeverünk a maradék tojás sárgájával, és bekenjük. Közepesen meleg sütőben addig sütjük, míg a teteje szépen be nem barnul.

Minden vásárhelyi lánynak tudni kell lepényt sütni!

Kapros-túrós lepény
Jó étvágyat kívánunk!
Vasárnapi ebédhez ízletes vásárhelyi túrós lepény fantasztikus ételeit Paplukács Dóra készítette el számunkra.