VASÁRNAPI EBÉD A SPORTOS FITTSÉG JEGYÉBEN

Kertem Kamrájából

Sipos Gazda vasárnapi ebéd ajánlata

 

Sipos Gazda

Sipos Gazda

Kedves Főzni Szerető Barátaim,

A finom ízek és a gasztronómia világában ismét kinyitjuk a Kertem kamrája március havi szakácskönyvét e vasárnapon is. A színes, érdekes receptekkel teli könyvet ebben a hónapban, a Makón élő Fekete Tímea nyitja meg.

Tímea fiatal gazdaként dolgozik a családi gazdaságukban, de mellékállásban esténként aerobik és trambulin fitnesz órákat tart már 6 éve Makón és a környező településeken is. Fontos számára az egészséges konyhai alapanyagok beszerzése, vegyszer-maradék mentes petrezselyem, fokhagyma előállítása is.
A mozgás, a sport, az edzés fontos aktív tevékenységnek kell lenni életünkben. Ehhez elengedhetetlen a zöldség, natúr és párolt saláták, roston készített sovány húsok fogyasztása, kevés szénhidráttal, és természetesen sok folyadékásványvíz formájában.
A fittség elérésében sok ember életében, Tímea munkájának is nagy szerepe van, aki egy képzett fitness szakember, aki egyénre szabott edzés- és életmódprogramot vezet úgy, hogy a páciens adottságait, egészségi állapotát, fitness céljait maximálisan szem előtt tartja, segíti.

Köszönöm, hogy lelkesen és örömmel elvállalta Tímea e felkérésemet. Kívánom, hogy közösen nyissuk ki ismét az új hónap szakácskönyvét és repüljünk Együtt a finom ízek és a fittség világában…

Fogadjátok szeretettel! Jó étvágyat kívánok!

 

Fekete Tímea

Fekete Tímea

Fekete Tímea vagyok, fiatal gazdaként dolgozom a családi gazdaságunkban Makón, ahol főként petrezselymet és fokhagymát termelünk a családdal. Nagyon szeretem az állatokat, hála istennek a mindennapjaimban is jelen vannak a juhok, a kutyusok és a cicák, akik sok pozitív energiát és örömet adnak az élethez. Mellékállásban esténként aerobik és trambulin fitnesz órákat tartok már 6 éve. Rohanó napjaimban nem mindig fér bele a rendszeres napi 5x étkezés, de próbálok tudatosan, egészséges ételeket és laktató ételeket fogyasztani. Hiszen a fizikai munkámhoz, például egy puffasztott rizs nem sok energiát ad. Gyerekkorom óta a hazai ízekhez és a háztáji ételekhez szoktam. A házi tyúkhús íze, a tojás, a sajt és a tej nem hasonlítható a boltiéhoz. Sokat eszem házi szalonnát, májast és kolbászt is. Fontos számomra a nyomon követhető, megbízható helyről származó, vegyszer-maradék mentes termékek előállítása és vásárlása.

Szerencsés helyzetben vagyok, mert folyamatosan járok árulni a Szegedi Nagybani piacra, ezért garantáltan, biztos kézből, termelőktől tudom beszerezni a zöldségeket és a gyümölcsöket is.

Amikor Józsi, Sipos Gazda megkeresett, hogy négy héten keresztül készítsek Nektek receptjeimből finom ízeket, akkor arra kért, hogy a munkámat „hitelesítve” fitnesz ételeket készítsek. Mivel a mezőgazdaságban nagyon sokat dolgozunk és kiszámíthatatlan egy napi munkafolyamat ezért, gyors, egyszerű és alakbarát ételeket készítek az edzések előtt.

Életem során édesanyámtól, nővéremtől és a nagymamámtól lesem el a fortélyokat, de nagyon ritkán főzök szakácskönyvből, hiszen sokszor meg kell oldani, ha kell valami gyors étel, abból gazdálkodunk, ami van otthon. Viszont nincs nehéz dolgom, hiszen a családom és a párom is mindenevő, nem nehéz neki sütni, főzni.

Remélem a 4 hét során sikerül új és érdekes ételeket készítenem az érdeklődőknek, akik szívesen ki is próbálják majd. Törekszem arra, hogy laktató de ne nehéz ételek legyenek. Kívánok hozzá mindenkinek sok szerencsét és jó étvágyat!

 

 

Izgatottan vártam, az első hetet, hiszen nem volt ilyenben még részem. Mivel Józsi tudja, hogy fitnesz edző vagyok, ezért arra kért, hogy olyan ételeket mutassak be Nektek, amelyek beleférnek az én étkezésembe is és szívvel tudom ajánlani azoknak akik egészségesen étkeznek és vigyáznak az alakjukra.

 

Sárgarépa krémleves

(4-6 főre)

Hozzávalók:

Sárgarépa krémleves

  • 4 db nagyobb sárgarépa
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 300 ml laktózmentes főzőtejszín
  • fűszerezés: só, bors
Elkészítése:

Megpucoljuk a zöldségeket, a sárgarépákat karikára vágjuk, a fokhagyma gerezdeket és a vöröshagymát egyben hagyjuk. Majd 3 liter vízbe rakjuk a zöldségeket, sóval és borssal ízlés szerint ízesítsük. Addig főzzük a levest, míg meg nem puhulnak a zöldségek. Folyamatos kavargatás mellett hozzáadjuk a tejszínt. Várjuk meg, hogy picit hűljön. Végül bot mixerrel vagy turmixgéppel leturmixoljuk, hogy teljesen folyékony legyen. Nem kell félni, hogy habzik a tejszíntől, pár perc múlva teljesen egyöntetű szép narancsszínű levesünk lesz. Már kész is, isteni finom és vitaminban gazdag lesz.

Sárgarépa krémleves

Csirkemell fokhagymás bundában,
csicsóka chipsszel és vörös lencse salátával

(4-6 főre)

Hozzávalók:

Csirkemell fokhagymás bundában

  • 1 kg csirkemell (kevesebb is lehet)
  • tej
  • házi tyúktojás
  • zabpehely liszt
  • teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
  • 2 fej fokhagyma
  • tökmag
  • fűszer: vegeta, bors

Köret:

Csicsóka chipsz és vörös lencse saláta

  • csicsóka
  • 400 g vöröslencse
  • 2 db édeskés alma
  • 1 közepes fej lilahagyma
  • 10-15 dkg gouda sajt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • petrezselyem zöld
  • 3-4 dl tejföl és 6-8 evőkanál majonéz
Elkészítés:

A csirkemellet 1 órára tejben áztatjuk, nagymamám javaslatára így puhábbra sül. Szeletekre vágjuk, majd a panírhoz elkészítjük a lisztet, a tojást és a prézlit úgy, hogy a tökmagot és a karikára vágott fokhagymát megpirítjuk egy nagy serpenyőbe és hozzákeverjük a morzsához. Hozzálátunk a panírozáshoz, így a hús fokhagyma és tökmag bundában tündököl majd, ami nagyon finom. Lassú tűzön sütjük, hogy jól megpuhuljon a hús.

A csicsókát meghámozzuk, mint a burgonyát, karikára vágjuk és házi sertés zsírban arany barnára sütjük. A csicsóka értéke, hogy gumójában található szénhidrát nem keményítő formában, hanem inulinként van jelen, ezért a cukorbetegek is fogyaszthatják. Nem kell fűszert sem hozzáadni, hiszen magában egy rendkívül különleges édeskés ízű köret.

A vörös lencse magas fehérje tartalmú, ezért is szeretem. 15-20 perc alatt kevés sós vízben megfőzzük. Hagyjuk kihűlni. Az összes hozzávalót: almát, lilahagymát, sajtot, fokhagymát, petrezselymet felkockázzuk, szétaprítjuk. A lencsével összekeverjük. Majd hozzáadjuk a tejfölt és a majonézt. Sóval ízlés szerint ízesítsük. Nagyon laktató, finom és különleges íz világot ad.

Csirkemell fokhagymás bundában, csicsóka chipsszel és vörös lencse salátával

Desszert:
Túrós és szilvalekváros derelye

Én ezt egy „hadseregnek” készítettem, mert evett belőle az egész család, de fél adagot is lehet készíteni belőle. Ezekből a hozzávalókból körülbelül 100-120 darab nagy derelye lesz.

Hozzávalók

Túrós és szilvalekváros derelye töltelék

Tészta:

  • 1 kg liszt
  • 6 tojás
  • 5 dl víz

Panír:

  • házi zsemlemorzsa
  • xilit

Töltelék:

  • házi tehéntúró
    (1 tojás sárgájával, és liszttel összekeverve)
  • házi szilvalekvár
Elkészítése:

Radiátoron vagy mikrohullámú sütőben megmelegítjük a lisztet, hozzáadjuk a 6 darab tojást és az 5 dl vizet. Kézzel összegyúrjuk, míg teljesen össze nem áll. Majd a tésztát zacskóban pihentetjük fél órán keresztül.

Addig előkészítjük az eszközöket. Egy nagy asztalra terítsünk abroszt, nyújtófát, vagy tésztanyújtót, melyet én is használtam. Míg pihen a tészta, zsírban a zsemlemorzsát arany barnára pirítjuk. Ha kihűl, akkor tesszük hozzá a xilitet vagy cukrot,(ízlés szerint) azért, hogy ne olvadjon meg benne.

A tésztát kicsomagoljuk, kettévágjuk, és egyelőre csak a felét használjuk fel. Ezt is kisebb szeletekre vágjuk, kézzel kiegyengetjük, hogy ovális formája legyen, hogy könnyen legyen nyújtható. Fokozatosan nyújtani kezdjük, ha géppel, ha kézzel, két nyújtás között pár percre pihenni hagyjuk, de figyeljünk rá, hogy ne száradjon ki.

A tészta akkor van jól kinyújtva, ha körülbelül 1 mm méter vékony, majdnem átlátszó. Kinyújtáskor hosszúkás „bagett” formákat kapunk. Ezeket csöröge metélővel daraboljuk akkorára, hogy a kívánt mennyiségű tölteléket bele tudjuk rakni a közepébe és egymásra hajtogatni a tésztavégeket. A tésztákat szilvalekvárral és túróval tölthetjük. A megtöltött tésztának az egyik felét tojásfehérjével, egy ecset segítségével körbe kenjük, hogy rátudjuk „ragasztani” a másik végéhez. Tulajdonképpen ráhajtáskor, figyeljünk arra, hogy ne legyen levegős, mert akkor főzés közben kidurranhat. Ha sikerrel akarunk járni, a tésztát jól körbenyomkodjuk egy villa segítségével.

Egy nagy edénybe jól felforraljuk a vizet és belecsúsztatjuk a derelyéket, szigorúan csak egyesével, ne hogy összeragadjon a tészta. Folyamatosan nézzük, hogy ha a tészta üvegesen áttetsző, akkor már biztosan megfőtt. Így a főzés után egyenesen a prézlibe forgatjuk meg. Így haladjunk tovább, majd tálaljuk.

Hidegen és melegen is nagyon finom és laktató desszert. Lehetne más fajta lisztet használni, hogy alakbarát legyen. De az én nagymamám így tanította nekem és nem szeretnék ezen változtatni. Ez a hagyományos íz, a házi alapanyagokkal egyszerűen egy remek desszert, ami nem túl bonyolult. Igazán megéri kipróbálni.

Remélem már az olvasásakor összefutott a nyál a szánkba. Örömteli pillanatokat kívánok az elkészítéséhez.

Túrós és szilvalekváros derelye

 

Jó étvágyat kívánunk!
Vasárnapi ebéd a sportos fittség jegyében fantasztikus ételeit Fekete Tímea készítette el számunkra.