SÜLT NYÚL ÉS A TYÚKLÁB TALÁLKOZÁSA A VASÁRNAPI MENÜBEN

Kertem Kamrájából

Sipos Gazda vasárnapi ebéd ajánlata

 

Kenéz Dalma

Kenéz Dalma

Ezen a héten, hagyományos paraszti ételeket főztem Nektek, olyanokat, amiket már a nagymamám és az édesanyám is készített.
A nagymamám nagyon ritkán használt a főzéshez bolti tésztát, mert vagy frissen gyúrta vagy mikor sok volt a tojás, hogy ne romoljon meg a szomszédasszonyokkal, és a lányunokákkal, (amiben persze én is benne voltam) közösen köret- és levestésztát valamint tarhonyát készítettünk. Ez mindig nagy élmény volt számomra, mert a tésztakészítő gépek egészen olyanok voltak, mint manapság a PlayDo gyurma játékok, azzal a különbséggel, hogy itt a végtermék ehető volt és persze minden tiltás ellenére egészen szép mennyiségű nyers tésztát be is durmoltam ilyen alkalmakkor.
Izgalmas volt, ha sikerült bejutni a tiszta szobába hangtalanul ahol a tésztát szárították nagy fehér suhogós abroszokon, abból is el-el csentem, majd szépen eligazgattam, hogy ne tűnjön fel a hiányos rész.

 

Székkutasi túrós táska leves

A tészta alap recept nagyon egyszerű 10dkg liszthez 1 db tojás, ezt kell többszörözni. A leves, amit főzni fogunk, a Székkutasi túros táska leves, ami nagyon hasonlít a Vásárhelyi csomólevesre, ehhez az édesanyám segítségét is igénybe vettem.

Hozzávalók a tésztához:

Székkutasi túrós táska leves

  • 40 dkg liszt
  • 4 tojás (legjobb a gyöngyös tojás)

Töltelék:

  • 50 dkg túró
  • 2 evőkanál búzadara
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 tojás
  • só, bors

Hozzávalók a leveshez:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 4-5 gerez fokhagyma
  • 1 zeller
  • 2-3 db répa
  • 2-3 db gyökér
  • 4-5 db krumpli
  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld és zellerlevele összekötve
  •  2 db zöldpaprika
  • zsír
  • piros paprika
Elkészítés:

A leveshez először meggyúrjuk a levestésztát és eltesszük pihenni 1 órára. Kikavarjuk a túrótölteléket és hűtőbe tesszük. Ezt követően tiszta sós vízben feltesszük a megtisztított, nagyobb darabokra összevágott zöldségeket főni.

Székkutasi túrós táska leves

Míg a leves fő, addig kinyújtjuk a levestésztát nyújtófával, nagyon vékonyra, (2 mm) és betöltjük túróval, majd kis szaloncukrokat formázunk belőle. Mikor a zöldségek ¾ fövésben vannak, akkor beletesszük a forrásban levő levesbe és további 20 percig főzzük. Ekkor kiveszünk egyet és ellenőrizzük, hogy megfőtt-e a tészta. Ha megfőtt, akkor már első alkalommal is alkalmazott suhantást teszünk rá, forró zsírban meghúzzuk a fűszerpaprikát, vigyázva hogy meg ne égjen, és rásuhantjuk a levesre. Ha marad ki betöltött tészta, vagy szándékosan többet csinálunk, a maradékot forró zsírban kisüthetjük. Nagymamám mindig több tésztát készített és a leves után a zsírba kisült túrós szaloncukor volt a főétel hétköznap.

Székkutasi túrós táska leves

Sült nyúl vele sült körettel és krumplipürével

Nagy kedvenc nálunk a nyúl, ami nagyon egészséges és finom, mely az egyik legjobb fehér hús. Most egy klasszikus tavaszi nyúlsültet fogunk sütni, krumplipürével.

Hozzávalók:

Sült nyúl vele sült körettel és krumplipürével - Hozzávalók

  • 1 db darabjaira vágott nyúl
  • 1 fej fokhagyma
  • 3 db tv paprika
  • 8-10 db szendvics paradicsom
  • 2 szál répa
  • 2-3 szál zöldhagyma
  • só, bors,
  • ízlés szerint tehetünk bele bármilyen tavaszi friss zöldséget
Elkészítés:

A nyulat előző este besózzuk, borsozzuk frissen őrölt borssal, fokhagyma gerezdekkel meg tűzdeljük. Egy kizsírozott tepsibe rakjuk a húst és a rusztikusra vágott tisztított zöldségeket, aki szereti egy két füstölt szalonnát is tehet a tetejére, én ezt most kihagytam. Lefóliázzuk és mehet a sütőbe.

Sült nyúl vele sült körettel és krumplipürével

Az én nyulam nagyon fiatal volt, így gyorsan megsült. 180 C-fokon megpároljuk, majd ha a hústű simán bele meg a húsba, levesszük a fóliát és 200 fokon készre sütjük.

Sült nyúl vele sült körettel és krumplipürével

A krumplipüréhez a megtisztított felkockázott burgonyát sós vízben megfőzzük, majd krumplinyomóval áttörjük és ízlés szerint vajjal, tejföllel, tejszínnel a kívánt állagúra kikavarjuk.

Sült nyúl vele sült körettel és krumplipürével

Desszert:
Tyúkláb csoki öntettel

A desszertnek tyúklábat készítünk. Nálunk mindenki nagy kedvence, és a készítésébe könnyen bevonhatunk a gyerekeket is.

Hozzávalók:

  • 1 nagy pohár tejföl
  • 2 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 csipet só
  •  1 cs sütőpor
  • liszt
Elkészítés:

A nedves összetevőket összekavarjuk, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy egy könnyen formázható rugalmas tésztát kapjunk.

Tyúkláb csoki öntettel

Ha a tészta összeállt 1 órát pihentetjük.  A tésztából nyújtódeszkán hosszú ujjnyi vastag rudakat sodrunk, 4 cm-es darabokra vágjuk és két oldalról késsel bevágjuk és kifordítjuk.

Forró zsírban arany barnára sütjük. Melegen porcukrozzuk. Lekvárral vagy csoki öntettel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánunk!
Sült nyúl és a tyúkláb találkozása a vasárnapi menüben fantasztikus ételeit Kenéz Dalma hozta el számunkra.