ORJA LEVES ÉS BARÁTFÜLE HAZAI ÍZVILÁGA A VASÁRNAPI MENÜBEN

Kertem Kamrájából

Sipos Gazda vasárnapi ebéd ajánlata

 

Sipos Gazda

Sipos Gazda

Kedves Főzni Szerető Barátaim,

A levelek a fákon is szép színpompában díszlenek, itt az ősz letagadhatatlanul. A főzés világában is színesebbnél színesebb receptekkel kedveskednek nekünk, az aranyfakanalat forgató kedves Hölgy ismerőseim.
Ezen a héten Zsófia átadja, egy volt kedves tanítványomnak Fődiné Karácsonyi Zsuzsannának az aranyfakanalat. Zsuzsit a régi Gregus Máté Mezőgazdasági Szakközépiskolában tanítottam. Szorgalmas, szakmája iránt elkötelezett, rendes diákként ismertem meg. Nagyon örülök, hogy elvállalta a felkérésemet. Köszönöm szépen Zsuzsi!
Azért is fontos nekem Zsuzsi receptajánlatai, mert olyan ételeket fog készíteni, ami saját előállításból származó, ellenőrzött, kontrollált alapanyagokból készül. Jó főzést és jó étvágyat kívánok! 

 

Sipos Gazda és én!

Fődiné Karácsonyi Zsuzsanna

Fődiné Karácsonyi Zsuzsanna

Fődiné Karácsonyi Zsuzsa vagyok. Családommal Hódmezővásárhelyen egy tanyán élünk. Férjemmel négy fiúgyermeket nevelünk. Ezért is fontos számunkra, hogy a mindennapi asztalra egészséges ételek kerüljenek.
2015-ben sikeres Fiatal Gazda pályázattal sertéshízlalásba kezdtünk. Nem áll tőlem távol ez a terület hiszen szüleim is mezőgazdasággal foglalkoztak, mindig voltak jószágaink.
Mondhatni köztük nőttem föl.
A hagyományt szeretem és tisztelem, ennek forrása szüleim neveltetéséből és talán a 20 év intenzív néptáncból adódik.
Sipos József Tanár urat 15 éve ismerem. A régi Gregus Máté Mezőgazdasági Szakközépiskolában, mezőgazdasági alapismereteket tanított és gyakorlati oktatásban volt meghatározó tanárom. Középiskolai éveim után is szívesen hallgatom és alkalmazom az Ő hasznos tanácsait. Nagy öröm volt számomra mikor felkérést kaptam tőle, hogy megosszam kedves receptjeimet az olvasókkal. Köszönöm a lehetőséget.

A régi paraszti ételek

A régi paraszti ételek szeretete a főzésemben megjelenik. Szeretem felidézni azokat az ízeket, amiket gyerekkoromba annyira szerettem, mint például a húsleves, amit úgy vártam ha egy hétig külföldön voltunk a néptánc együttessel. Elkészítésüket édesanyámtól és nagymamától tanultam.
Persze szeretek kipróbálni új dolgokat vagy éppen vegyíteni a hagyományost a modernnel.
A gazdálkodásunkból adódóan választottam a sertés húsból készült ételeket. Igyekszem azért belecsempészni egy-egy újdonságot bízva abba, hogy a Kedves Olvasók találnak benne kedvükre valót!

 

Orjaleves Édesanyám csurgatott tésztájával

Vasárnap lévén Édesapám, no és persze gyermekeim szerint sem hiányozhat a húsleves az asztalunkról.
A csurgatott tésztára azért esett a választásom mert úgy gondolom, hogy a velem egy korosztályból sem mindenki, de a fiatalabb generációból biztosan sokan nem ismerik. Édesanyám azt mesélte, hogy régen (főleg az idénymunkák idején) nem volt idő mindig friss tésztát gyúrni a levesbe ezért gyors de finom megoldást választották az asszonyok.

Hozzávalók:

  • 1-2 kg sertésgerinc (orja)
  • 3 l víz
  • sárgarépa
  • petrezselyemgyökér és zöldje
  • fél karalábé
  • negyed zellergumó
  • 2 rózsa karfiol
  • 1 fej burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 db hegyes erős paprika
  • 1 evőkanál szemesbors
Csurgatott tészta:

  • 3 db tojás
  • 3 evőkanál liszt
Elkészítés menete:

Hideg vízbe föltesszük főni a húst. Lassan fölforraljuk, habját leszedjük. Beletesszük a sót, szemes borsot. Kb. egy-más óra múlva beletesszük a zöldségeket. A hús és a zöldségek teljes puhulásáig lassú tűzőn főzzük. Leszűrjük, hagyjuk kicsit leülepedni és visszaszűrjük nagyon lassan, hogy az alja ne menjen vissza, így szép tiszta húslevesünk lesz. A főtt húst kicsit megpörgetjük sóval.

A tésztát a leves levében készítjük el a következő módon: a tojást jó alaposan kikeverjük egy villával utána hozzákeverjük a lisztet csomómentesre. Ha felmelegedett a leves leve, de nem forr, egy evőkanállal csorgatni kezdjük a masszát. Két-három kanállal csorgatunk bele,pár pillanatig hagyjuk főni és végül kiszedjük egy porcelán tálba. Ezt a folyamatot addig csináljuk míg el nem fogy a massza. Tálaláskor meleg leves lével felöntjük a tésztát.


Orjaleves Édesanyám csurgatott tésztájával

Töltött dagadó őszi salátával

Édesanyám ünnepekkor készítette főként.

Hozzávalók:

  • kb. 1kg-os felszúrt dagadó
  • fél kg darálthús
  • fél kg csirkemáj
  • 4-5 fej gomba
  • 2 marék zöldborsó
  • só, bors
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 5 db főtt tojás
  • 2 db nyers tojás
  • pár szelet szikkadt kenyér
    (ha nincs, én egy kicsit be szoktam rakni a sütőbe rácsra kb. 20 fokra légkeverésre)
Elkészítés menete:

A csirkemájat, a gombát, a vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk és egy serpenyőbe fedő alatt a darált hússal és a zöldborsóval együtt megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Közben a tojásokat megfőzzük és apró kockára daraboljuk. A kenyeret elmorzsoljuk.

Ha a ragu elkészült hozzáadjuk a kenyérmorzsát, a főtt tojást, a petrezselyemzöldet és a két nyers tojással összedolgozzuk a tölteléket.

A dagadót betöltjük, végét hústűvel bezárjuk. Sózzuk, borsozzuk, kicsi zsírral megkenjük. Alufólia alatt 180 fokos sütőbe tesszük. Ha megpuhult, alufólia nélkül pirosra sütjük.

A könnyebb szeletelés érdekébe én várni szoktam míg jól kihűl.

Az őszi salátához lilakáposztát, fehérkáposztát, paradicsomot, kápia paprikát, kígyóuborkát, szőlőt, tökmagot, oregánót, mozarella golyókat használtam. Egy kis olíva olajjal öntöttem le.



 

Desszert: Barátfüle

Disznóvágás nem múlhat el nélküle! Kicsit megbolondítva a tepertős pogácsa tésztájával.

Barátfüle - Hozzávalók

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 10 dkg zsír
  • 30 dkg darált tepertő
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 evőkanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 tojás, plusz egy a kenéshez
  • 1 üveg házi szilvalekvár
Elkészítés menete:

A lisztet összemorzsoljuk a zsírral és a tepertővel, sóval. A cukros tejben futtatott élesztőt hozzáadjuk a liszthez. Beleütjük a tojást. Összegyúrjuk (ha nem áll össze könnyedén kicsi langyos tejet adhatunk hozzá). Kinyújtjuk kb. fél cm vastagra. 8×8 cm-es négyzetekre vágjuk (tetszés szerint-ha valaki a kicsi apró barátfülét szeretne, kisebbekre vágja), minden négyzet közepére kiskanálnyi lekvárt teszünk. A szemben álló két sarkot felhajtjuk és ujjunkkal jó erősen összeszorítjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, tojással megkenjük, 190 fokos sütőbe megsütjük.



Barátfüle
Jó étvágyat kívánunk!
Orja leves és barátfüle hazai ízvilága a vasárnapi menüben fantasztikus ételeit
Fődiné Karácsonyi Zsuzsanna hozta el számunkra.