ÍZLETES VASÁRNAPI MENÜ SZÉKKUTAS VILÁGÁBÓL

Kertem Kamrájából

Sipos Gazda vasárnapi ebéd ajánlata

 

Sipos Gazda

Sipos Gazda

Kedves Főzni Szerető Barátaim,

Örömmel szeretném megosztani, hogy ismét egy kedves Hölgy ismerősöm vette át a jelképes aranyfakanalat ezen a héten Kispálné Bán Máriától. Nagyon örülök, hogy Székkutason élő és ott a vendéglátással is foglalkozó, Kenéz Dalma elfogadta felkérésemet, hogy ebben a hónapban Ő készítse el számunkra a finomabbnál – finomabb egészséges, vegyszermaradéktól mentes alapanyagokból a vasárnapi menü ajánlatokat. Dalma lelkesen, odaadóan és nagy tudással szeret főzni, családja és a vendégek számára is. Szívből köszönöm a munkádat, ötleteidet és a precízen elkészített ízletes receptajánlataidat!

Kérlek Benneteket hétről hétre tartsatok velünk. Jó étvágyat kívánok mindenkinek!

 

Kenéz Dalma

Kenéz Dalma

Szeretettel köszöntök minden kedves olvasót, ebben a hónapban engem ért a megtisztelő felkérés Sipos Józsitól, hogy megosszam veletek a kedvenc receptjeimet.  Józsival mi nem tekinthetünk vissza hosszú közös múltra, mindössze pár éve ismerem a párom jóvoltából, de annál jobbakat tudunk beszélgetni. Mindig közös téma közöttünk az egészséges táplálkozás, amire én kicsit másképpen tekintek. Mint az előttem szólóknak és főzőknek, nekem is nagyon fontos az ételekhez felhasznált alapanyagok eredete, és nyomon követhetősége.

Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk itt Székkutason, hogy könnyedén be tudunk szerezni háztól szinte bármilyen alapanyagot, készterméket pedig, „made in: EU” felirattal nem szívesen vásárolok.  A hús nagy részét az éves fogyasztásunkhoz magunknak megtermeljük, tartunk nyulat és baromfit, sertést pedig, évente egyszer megbízható forrásból szoktunk vásárolni, amit magunk szoktunk feldolgozni, de gyakran kapunk vadhúst, vagy ha tudjuk, hogy valaki marhát vág a környéken, szívesen vásárolunk.

Számomra az egészséges táplálkozás nem csak azt jelenti, hogy vegyszermaradék mentes zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, hanem azt is, hogy a főzés során a lehető legkevesebb előre elkészített terméket használjunk fel. Így például én nem szeretek előre őrölt fűszereket használni, vagy konzerv sűrített paradicsomot, esetleg bolti majonézt, ami a tojással soha nem volt köszönőviszonyban, viszont annyi transzzsírt tartalmaz, mint egy lórúgás. A fent leírtakból már gondolhatjátok, hogy nálam a főzés nem egy egy-két perces móka, sokkal inkább egy szertartás, ami néha igen-igen hosszúra nyúlik.

Szívből-szeretetből főzni

Gyerekkorom óta imádok főzni, már 4-5 éves koromban a nagymamám mellett a konyhában serénykedtem, a levestészta volt a gyurmám, és a fakanál a fenyítő eszközöm, az utóbbi most sem változott. Komolyra fordítva a szót, nálunk mindenki főz, sőt mindenki jól főz és én mindenkitől tanultam valamit, a nagymamámtól tanultam szívből-szeretetből főzni, a későbbiekben pedig már minden jött magától érzésből és az illatokból.  A szüleim itt Székkutason üzemeltetnek egy vendégházat, ahol több családi rendezvényre is főztünk már együtt, így nem áll távol tőlem 40-50 személyre sem főzni. A receptek, amiket meg fogok osztani veletek, a legkevésbé sem kalória szegények, vagy fogyókúrásak, de annál ízletesebbek.

 

Háromszéki agyas leves

Hozzávalók:

Háromszéki agyas leves - Hozzávalók

  • 25 dkg házi füstöltsonka
  • 25 dkg házi kolbász vagy egy pár
  • 2 fej vöröshagyma
  • 60 dkg tisztított hártyázott agyvelő
  • 3-4 szál répa
  • 3-4 szál gyökér
  • 1 zeller
  • 0,5l savanyú káposztalé
  • bors, borsikafű, só
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 evőkanál pirospaprika
Elkészítés:

A sonkát felkockázzuk és elkezdjük zsírjára pirítani, mikor már szép piros, és kiolvadt belőle a zsír, hozzá öntjük a felkockázott vöröshagymát, üvegesre dinszteljük, megszórjuk borssal és borsikafűvel. Következő lépésként sózzuk, majd hozzá adjuk a megtisztított karikázott leveszöldséget és felengedjük vízzel. Mikor már majdnem puha hozzá adjuk a savanyakáposzta levet és a felkarikázott kolbászt, 10 percig főzzük együtt majd a forrásban lévő levesbe belerakosgatjuk a megtisztított agyvelőt galuska méretű darabokra tépkedve. Ez pár perc alatt megfő. Egy kis fazékban felforrósítjuk a zsírt és megfutatjuk rajta a pirospaprikát, nagyon odafigyelve folyamatos keverés mellett, nehogy megégjen és a levesre suhantjuk, végül megszórjuk az apróra vágott petrezselyemzölddel és kész. A sózással nagyon vigyázni kell, mert a házi sonka és a kolbász is sós. A végeredménynek egy nagyon sűrű és tartalmas levest kapunk.

Háromszéki agyas leves

Őzcomb vele sült zöldségekkel és rusztikus füstöltsonkás párolt savanyú káposztával, szilvás-bodza csatnival

Hozzávalók:

Őzcomb vele sült zöldségekkel - Hozzávalók

  • őzcomb
  • 2 evőkanál zsír
  • zöldségek tetszőlegesen
    (1 kg gomba, 3 szál répa, 3 szál gyökér, vöröshagyma fokhagyma, egy nagy zellergumó)
Őzcomb vele sült zöldségekkel - Hozzávalók


Pác:

  • 1 evőkanál mustármag
  •  1 evőkanál szemes bors
  • 3 szem borókabogyó
  • 1 evőkanál koriandermag
  •  kakukkfű
  • 2 evőkanál Dijoni magos mustár
  • olívaolaj

Köret:

  • 25dkg füstölt sonka
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma felaprítva
  • 1 csomag savanya káposzta levél
  • bors
Elkészítés:
Őzcomb vele sült zöldségekkel és rusztikus füstöltsonkás párolt savanyú káposztával, szilvás-bodza csatnival

Az őzcombot megmossuk, lehártyázzuk jó alaposan besózzuk, mozsárban 1 evőkanál mustármagot, 1 evőkanál szemes borsot, 3 szem borókabogyót, 1 evőkanál koriandermagot, és kakukkfüvet durvára törünk.  A fűszerkeveréket, 2 evőkanál magos Dijoni mustárt, valamint 1 fej tört fokhagymát olívaolajjal belemasszírozzuk a húsba és pár napra a hűtőbe hagyjuk pácolódni.

A sütőt 200 C-ra előmelegítjük, az őzcombot egy jól kizsírozott kacsasütő edénybe helyezzük és 150C-on sütjük lefedve 3-4 órát, az őz életkorától függően. Mikor már kezd a hús puhulni, mellé tesszük a zöldségeket, ez tetszőleges, én gombát, répát, gyökeret, zellert, vörös és fokhagymát tettem mellé nagyobb darabokra vágva, és még egy órát sütjük fedő alatt. Majd a fedőt levéve megemeljük a sütő hőmérsékletét és lepirítjuk a húst.

Amíg a hús sül megpirítjuk a sonkát, majd hozzáadjuk a fél karikára vagdalt vöröshagymát és az apróra vágott fokhagymát és megborsozzuk. A hasáb káposzta levelét felvágjuk fél centi vastag szalagokra és ha nagyon savanyú akkor kimossuk és lecsorgatjuk, majd hozzáadjuk a hagymához és megpároljuk.

A bodza- szilva csatnit nem most készítettem, hanem a szilva befőzéskor.

Hozzávalók:

  • 2 kg lilahagyma
  • 2 kg besztercei szilva
  • 2 kg bodzabogyó
  • cukor
  • bors
  • szerecsendió
  • római kömény

A cukrot megkaramellizáljuk, rátesszük a felkockázott lilahagymát, megsózzuk, mikor összeesett, hozzá adjuk a megmosott kimagozott szilvát és a lebogyózott bodzát és sűrű lekvár állagura főzzük, ízlés szerint fűszerezzük. A bodza fanyarsága miatt vörös húsokhoz kiváló.

Őzcomb vele sült zöldségekkel és rusztikus füstöltsonkás párolt savanyú káposztával, szilvás-bodza csatnival

Desszert:
Könnyű túros álom eperöntettel

Linzertészta:

Könnyű túros álom eperöntettel - Hozzávalók
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vanilliás cukor
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 tojás
  • 10 dkg vaj

Töltelék:

  • 50 dkg házi túró
  • 5 tojás sárgája
  • 1 csomag vanilliás pudingpor
  • 0,5 l tej
  • 1 csomag vanilliás cukor
  • 20 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja és leve

Hab:

  • 5 tojás fehérje
  • 15 dkg cukor
Elkészítés:

A linzertésztához összekeverjük a száraz hozzávalókat elmorzsoljuk benne a vajat, hozzá adjuk a tojást, majd gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle. Mikor a tészta összeáll kb. 30 percre a mélyhűtőbe tesszük. Ez alatt a túrót kikavarjuk a tojással és a cukorral, a citrom héjával és levével majd a pudingport kevés tejbe csomómentesre kavarjuk, hozzáadjuk a maradék tejet és hozzáadjuk az egészet a túros keverékhez.  Egy nem nagy tepsibe vagy egy kerek tortaformába sütőpapírt teszünk, a linzertésztát akkorára nyújtjuk, mint a tepsi magassága (a tölteléknek nem szabad aláfolynia). Beleöntjük a túros egyveleget.

180C sütőben sütjük 45-50 percet, ha olyan az állaga, mint a kocsonyánk, akkor jó. Ekkor a tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral és a sütemény tetejére halmozzuk, visszarakjuk a sütőbe és 10 perc alatt készre sütjük. Ha kihűl vágható. Friss eperből főzött öntettel tálaljuk.

Könnyű túros álom eperöntettel
Jó étvágyat kívánunk!
Ízletes vasárnapi menű Székkutas világából fantasztikus ételeit Kenéz Dalma hozta el számunkra.