ÍZLETES VASÁRNAPI MENÜ GLUTÉNÉRZÉKENYEK RÉSZÉRE IS

Kertem Kamrájából

Sipos Gazda vasárnapi ebéd ajánlata

 

Sipos Gazda

Sipos Gazda

Kedves Főzni Szerető Barátaim,

Egyre több ismerősöm és barátom küzd olyan táplálkozási betegséggel, ami megnehezíti a étkezés változatosságát és összetételét. Ez betegség a cöliákia vagy más néven a lisztérzékenység, mely egy autoimmun betegség.

Kérlek tudjatok róla, hogy a lisztérzékenység kiváltója nem a liszt, hanem a kalászosokban megtalálható glutén egyik fehérjecsoportja, a gliadin.

A lisztérzékenység az egész szervezetünket érintő betegség, ami az emésztőrendszeri tünetek mellett, egyéb szerveinkre is hatással van.

A betegség lényege, hogy a szervezet saját maga ellen indító immunválaszt, mely a vékonybélbolyhok gyengülését és elhalását eredményezheti. E miatt csökken a tápanyagok, a vitaminok, ásványi anyagok felszívódása.

A tünetek változatosak, és bármely életkorban kialakulhat. Vannak olyan tünetek melyek enyhék, akár fel sem tűnik a betegnek, mások számára pedig életminőség romlása is kialakulhat. Sajnos a  betegség nem gyógyítható, de gluténmentes diétával nagyon jól kezelhető.

A mai vasárnap az aranyfakanalat Kispálné Bán Mária természetgyógyászattal is foglalkozó édesanya vette át Dóritól.

Marcsi olyan receptekkel fog számunkra 4 héten át kedveskedni, ami gluténmentes alapanyagokból készül. Így olyan emberek is bátran elkészíthetik és fogyaszthatják akik e betegséggel küzdenek. Nagyon örülök, mert volt szerencsém e heti menü főételét megkóstolni, mely nagyon finom, ízletes és könnyű volt számomra.

Fűben fában van az orvosság, mely nagyon igaz gondolat. Ehhez szeretne Marcsi kedveskedni számunkra, így minden menü után egy gyógytea javaslattal is készül számunkra.

Köszönöm szépen Marcsi a fáradságodat, a gyógyító segítségedet, a finom menü ajánlatodat és az elkészítés munkáit. Fogadjátok szeretettel!

Jó étvágyat kívánok! Együtt – Mindenkiért!

 

„Gyorsan finomat, szívvel-lélekkel.”

Kispálné Bán Mária

Kispálné Bán Mária

Amikor Józsi eljött hozzám és megkért, hogy főzzek májusi hónapban, nagy örömmel elvállaltam, hiszen nagyon szeretek főzni. Ételt tenni a család elé egy fantasztikus érzés, főleg amikor a megelégedett visszajelzések megérkeznek. 25 éve minden napi tevékenységeim közé tartozik és a sok munka mellett, el kellett sajátítanom a gyors és finom főzési trükköket. Az előttem főző háziasszonyoknak gratulálni szeretnék az elkészített ételeikhez, számunkra is közkedvelt fogásokat láthattam tőlük.

Két felnőtt gyermekemmel és a férjemmel élek egy farmon, immár 23 éve. Gyermek koromban is tanyán éltem maga a természet mindig közel volt hozzám. A főzés rejtelmeit pedig igen korán elsajátítottam az első lépéseim egy sámliról kezdődtek, emlékszem, hogy egy húslevest kellett befejeznem. Akkor még mindenre több idő volt, mint most, a gyorsító lépéseket be kellett vezetnem a főzésbe s minden másban is.

Az első mozdulatom, hogy már előző nap kitalálom, hogy mit főzök és természetesen az alapanyagokat megbízható termelőktől megvásárolom, vagy saját termesztésből veszem.

Fontos számomra, hogy vegyszer és adalékanyag mentes legyen, amit megfőzök. Ebben segíti munkánkat Józsi – Sipos Gazda is, aki szakmai tanácsaival segíti a termesztési munkánkat is.

Ételérzékenység is van a családban így fogtok találkozni ilyen jellegű étellel is, hogy tippet adjunk azoknak, akik például glutén- vagy laktózérzékenységgel küzdenek. Ugyanis bármit el lehet készíteni az ő számukra is.

Itt emelném ki a kölest, ami egy fontos gabonanövény. A köles a legősibb termesztett gabonaféle, XIX. századtól fogyasztása szinte teljesen megszűnt egész Európa szerte. Az előítéletekkel szemben a kölesnek van egy sor fontos, az egészségre jótékony hatása és ezért különb helyet érdemel mai konyhánkban.

A gyomor egyik legjobb gyógyszere, hiszen könnyen emészthető, magas rosttartalma pedig megtisztítja a bélrendszert a salakanyagoktól. Sok értékes fehérjét tartalmaz, gazdag aminosavakban is, glutén mentes és lúgosít is.

Második gyorsító lépésem a vízforraló, ezt Jamie Olivértől tanultam, a forró víz 20 percet rövidít a főzési időn.

Vasárnapi recept ajánlatom a következő

Zamatos turbolya leves
Tanyasi sült csirkecombok, spenót tekercsel
Gluténmentes alma kocka
+ Gyógytea

4 főre SZÁMÍTVA.

 

Zamatos turbolya leves

Hozzávalók:

Zamatos turbolya leves

  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál gyökér
  • 1 kisebb édesburgonya
  • 1 csokor zamatos turbolya (ánizsra emlékeztető szagú, édeskés ízű, csakis tiszta helyről szedjünk)
  • 5 dkg hántolt köles
  • 2 teás k. só
  • 1 csipet borsika fű
  • 2 liter víz
  • ¼ citrom leve

 

Habarás

  • 1 evőkanál köles liszt
  • 1 evőkanál rizs liszt
  • pici víz
Elkészítés:

A liszteket csomómentesre kikevejük egy kicsi vízzel. Feltesszük a zöldségeket főni, sóval és a borsikával, amikor majdnem megfőtt, beletesszük a megmosott kölest, amikor felforr, ráöntjük a habarást.

A habarást 4-6 percig főzzük, végül a felaprított turbolyát és a citrom levét is beletesszük.

Azért a végén tesszük bele a turbolyát, hogy megőrizzük az ízét és a zamatát.

A turbolya nagyon jó „memóriajavító” gyógynövény. Igazán finom és különleges leves, bátran próbáljátok ki.

Zamatos turbolya leves

Tanyasi sült csirkecombok, spenót tekercsel

Hozzávalók:

Tanyasi sült csirkecombok, spenót tekercsel

  • 4-6 db csirkecomb
  • só ízlés szerint
  • fokhagyma
  • borsika
  • rozmaring
  • olaj
  • 1-2 kápia paprika

A csirkecombokat szombaton este bepácolom, vasárnap beteszem a sütőbe 180 fokon légkeverésen megsütöm 1-2 kápia paprikával. Körülbelül másfél óráig.

Spenóttekercs

Hozzávalók:

Tanyasi sült csirkecombok, spenót tekercsel

  • 40 dkg spenót
  • 3 db tojás
  • 5 dkg rizs liszt
  • 5 dkg köles liszt
  • 2 dkg útifűmaghéj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1/2 teásk. só
  • olaj
Elkészítés:

A spenótot nyersen össze turmixoljuk, hozzáadjuk a tojássárgáját, sót ízlés szerint, egy gerezd fokhagymát és a liszteket. Az útifűmaghéjat, azért szeretem, mert csökkenti a vércukor- és koleszterinszintet. Szépen csomómentesre elkeverjük és a felvert tojásfehérjét óvatosan hozzákevergetjük. Zsírpapírra kevés olajat permetezek, és erre öntjük a masszát. 180 fokon 15-20 percig sütjük. Amikor kész még melegen a zsírpapírral együtt feltekerjük a tésztát és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt megtöltjük töltelékkel és végül még reszelünk rá paprikát és sárgarépát. Ha van otthon céklát is reszelhetünk bele. Igazi vasbomba, a vashiányosoknak.

A töltelékhez:

  • 3 evőkanál mascapone sajt
  • 3 evőkanák túró
  • ízlés szerint só
  • pici római kömény
  • reszelt kápia paprika
  • reszelt sárgarépa
Elkészítés:

A mascaponét, túrót, sót, köményt szépen elkeverjük és belereszeljük a sárgarépát és a paprikát.

Tanyasi sült csirkecombok, spenót tekercsel

Desszert:
Gluténmentes alma kocka

Hozzávalók a töltelékhez:

Gluténmentes alma kocka

  • 4 kg idared mosolygós alma
  • 1 teáskanál fahéj
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg liszt (20dkg rizsliszt, 20 dkg gluténmentes lisztkeverék, 10 dkg kölesliszt)
  • 10 dkg cukor
  • 2 tojás
  • ½ csm gluténmentes sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál hideg zsír
  • csipet só
  • tej az összeállításhoz
Elkészítése:

A lisztet a zsírral eldolgozzuk, beletesszük a sütőport, csipet sót, vaníliás cukrot. Ehhez hozzáadjuk a tojást és annyi tejet, hogy szépen gyúrhatóvá váljon. Kinyújtjuk a tészta egyik felét, a tepsibe zsírpapírra helyezzük. Mivel nagyon érzékeny a gluténmentes tészta, 4 darabra javaslom vágni a nyújtódeszkán és egyesével helyezzük a tepsibe. Ezt követően megszórjuk a tésztát kölespehellyel, hogy ne áztassa el az alma a tésztát. A kinyomkodott és beízesített reszelt almát ráhelyezzük a tésztára. A tészta másik felét is kinyújtjuk, derelyevágó és a nyújtófa segítségével keskeny csíkokat vágunk, melyeket rácsosan az almára helyezzük. Végül megkenjük tojással és megszórjuk vaníliás cukorral a tetejét. 180 fokon előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, légkeveréssel. Családi kedvenc sütemény.

Gluténmentes alma kocka

Gyógytea javaslatom

Délutánra mindenképpen javasolnék egy finom teát, hogy a folyadékbevitelünkre is figyeljünk és egy kicsit foglalkozzunk az egészségünkkel.

Csipkerózsa virága, most szedhető és nagyon finom tea készíthető belőle.

Enyhe vízhajtó. Szabályozza az erek áteresztőképességét, erősíti az érfalakat, ezáltal gyorsítja a véráramot. Ennél fogva érszűkület, érelmeszesedés megelőzésére, kezelésére használható. A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin is található benne, de természetesen leginkább magas C-vitamin tartalmáról híres.

Akár ti is kipróbálhatjátok, hogy milyen minden nap egy adott időpontban teázni, biztos megéri!

Gyógytea
Jó étvágyat kívánunk!
Ízletes vasárnapi menü gluténérzékenyek részére is fantasztikus ételeit Kispálné Bán Mária készítette el számunkra.