Kertem Kamrájából
Sipos Gazda vasárnapi ebéd ajánlata
Paplukács Dóra
Aki a mezőgazdaságban dolgozik, tudja, hogy alig van megállás. Ez egy 110%–os teljesítményt kívánó ágazat, egyetlen apró baki, és borult az egész éves munkánk, bevételünk, megélhetésünk. Éppen ezért az idő, nálunk egy nagyon fontos tényező, amiből persze nincs elég… Persze ez nem új keletű dolog, a földművelés, mint olyan tulajdonképpen nem változott az évek alatt, csak újabb eszközök, technológiák lettek. A régi parasztemberek is arról voltak híresek, hogy rendkívül jól kellett beosztani az idejüket, erejüket és ennek tudatában, amin csak lehet spóroltak, mindent hasznosítottak, ami a gazdaságban keletkezett, nagyon kevés dolgot dobtak ki. Ez ma divatosan környezettudatos gondolkodásnak hívhatnánk, de szerintem nekik ez csak úgy jött… szívből, lélekből, az ősi tanításból.
Így Húsvét után, vége a „dőzsölések” és visszatértek a dolgos hétköznapok mindenki életébe. Úgy gondoltam valami viszonylag gyorsan elkészíthető menüsorral készülök, amihez a Húsvéti maradékokból is használunk fel, de mégis valami új íz fog kerekedni belőle.
E heti menü ajánlatom
Túrós derelye leves
Töltött, rántott palacsinta, rizzsel
Tiramisu
4 főre SZÁMÍTVA.
Túrós derelye leves
Az e heti levesünk, tulajdonképpen a vásárhelyi túrós táska leves lenne, de mivel igazából nem tudom, hogy valóban ez a recept-e az eredeti, így nem szerettem volna ezt a nevet adni neki.
Hozzávalók:
- 5-6 db burgonya
- 2-3 szál sárgarépa
- 1 szál gyökér
- 1 fél fej hagyma
- só,bors
Hozzávalók a tésztához:
- 10-15 dkg túró
- 10 dkg rétesliszt
- 1 tojás
- kapor, só
Elkészítése:
A leves alapja, tulajdonképpen egy krumpli leves. A hagymát zsíron üvegesre pároljuk, hozzátesszük az kockára vágott burgonyát, a felkarikázott sárgarépát, a fűszereket, és felöntjük kb. 2 liter vízzel. Közepes lángon főzni kezdjük. Közben egy tálban elkészítjük a levesbetétet.
Kimérünk 10 dkg réteslisztet, hozzáütünk egy tojást, összedolgozzuk. Pihentetjük. Elkészítjük a tölteléket. A túrót sóval és pici kaporral összetörjük. Kinyújtjuk a tésztát, majd a túróból kis golyókat formázva a tészta szélére tesszük, derelyevágóval csíkokat vágunk, majd egyszerűen, a gombócra hajtjuk a tésztát és a széleket kicsit összenyomjuk. Amikor már majdnem készre főttek a zöldségek a levesben, beletesszük a derelyéket és egy híg rántást készítünk. 2 nagy kanál zsírt megolvasztunk, 1 csapott kanál lisztet teszünk bele, kicsit lepirítjuk, majd félrehúzzuk és 2 kanál őrölt piros paprikát teszünk bele, folyamatosan kevergetve, hogy meg ne égjen. Végül a forró levesre öntjük, és pár percig még főzzük a levest, hogy összeérjenek az ízek. Ha kész tejföllel és pár csepp ecettel tálaljuk.
Töltött, rántott palacsinta, rizzsel
Hozzávalók a palacsintához:
- Fél liter tej
- 3 tojás
- Kb. 30 dkg finomliszt
- 1 dl szódavíz
- fél kiskanál só
- 1 csipet cukor
- 2 evőkanál olaj
A palacsintatésztát csomómentesre keverjük, kisütjük. Kb. 10-12 palacsinta lesz belőle.
Közben, elkészítjük a tölteléket, amihez szükségünk lesz
- 1 kg csiperke gombára
- 1 fej vöröshagymára
- kb. 40 dkg megmaradt főtt sonkára
- 30 dkg trappista sajt
- só, bors, köménymag,
- 2 dl tejszín,
- 1 evőkanál lisztre.
Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát elkezdjük dinsztelni egy kanál zsíron. Majd hozzáadjuk a megpucolt, apróra vágott gombát, sózzuk. Kicsit pirítjuk, majd felöntjük fél liter vízzel. Megpároljuk a gombát, közben apróra vágjuk a megmaradt sonkánkat, és mielőtt teljesen megpárolódnak a gomba, hozzátesszük, és felöntjük, ismét kb. fél liter vízzel. Összemelegítjük. Közben a tejszínt kikeverjük 1 kanál liszttel. Ezt szintén ráöntjük a gombás-sonkás keverékünkre és sűrűsödésig főzzük.
Ha kész, az előzetesen lereszelt trappista sajtot belekeverjük. Ezzel már nem kell melegíteni, mert a sajt így is szépen beleolvad.
A palacsintáinkat megtöltjük ezzel a masszával, feltekerjük és a szokásos módon, kipanírozzuk, liszt, tojás, zsemlemorzsa segítségével. A végén forró olajban kisütjük. Rizzsel, vagy törtburgonyával is tálalhatjuk.
Desszert:
Tiramisu
Hozzávalók a tésztához:
- 250g mascarpone
- 2dl habtejszín
- 3 tojás
- 1 presszó kávé
- babapiskóta
- vanília és mandula aroma
- 3 evőkanál cukor
- zselatin vagy zselatin fix
Elkészítése:
A tojásokat feltörjük, a cukorral habosra keverjük. Beletesszük a mascarpone-t, simára keverjük, majd hozzátesszük a vaníliát és a mandula aromát. (kb 1-1 teáskanálnyit.) Közben egy másik edényben kemény habot verünk a tejszínből. Ha zselatin fixxel dolgozunk, akkor a mascarpone-s krémből kiveszünk 2-3 kanálnyit és azzal simára keverjük a zselatinfixet, majd visszaöntjük az egész krémhez és jól összedolgozzuk. Ha sima zselatint használunk, akkor langyos vízzel elkeverünk fél zacskónyi zselatint, majd gáz felett megolvasztjuk. Végül, folyamatosan kevergetve a krémhez adjuk. Ha kész, a krémünkbe, óvatos mozdulatokkal bele keverjük a felvert tejszínhabot.
Főzünk egy presszókávét, felöntjük tejjel vagy vízzel, kb 2 dl-el. Előkészítünk egy tálat, amibe a rétegeket fogjuk helyezni.
A babapiskótát megmártjuk a kávéba, de tényleg csak egy pillanatra! A tál aljába sorakoztatjuk őket, rá kerül a krém fele.
Én ilyenkor szoktam még a rétegek közé idény vagy fagyasztott gyümölcsöt tenni. Lehet barackot, szamócát, áfonyát..stb. Mindegyikkel nagyon finom. Majd következik egy újabb réteg piskóta, a tetejére pedig a krém másik fele. Az egészet leszórjuk kakaóporral, a tetejét tejszínhabbal és gyümölcsökkel díszíthetjük még.
Egy éjszakát pihenjen azért a hűtőben.