HÚSOS ÍZEK HARMÓNIÁJA A VASÁRNAPI MENÜBEN

Kertem Kamrájából

Sipos Gazda vasárnapi ebéd ajánlata

 

Kenéz Dalma

Kenéz Dalma

Kedves olvasók, sokat gondolkoztam az elmúlt héten, az egészséges és környezetbarát életmódról, hogy ebbe mennyi minden is tartozik bele. Hogy nem csak a saját, hanem a környezetünk egészségére is oda kell figyelnünk, hogy komposztálható élelmiszert és növényi hulladékot nem dobunk, a szemetesbe, hogy megpróbálunk a lehető legkevesebb csomagolt élelmiszert vásárolni, és azok csomagolását szelektálva gyűjteni. Fontos, olyan illatszereket és vegyszereket használni a háztartásba, ami nem allergizál és nem mérgezi a természetet. Ebből adódik, hogy nem szabad kórosan rettegni a baktériumoktól, és örökké fertőtleníteni olyan erős vegyszerekkel, ami lemarja a bőrt a kezünkről és belélegezve károsítja a légutainkat. A gyereket sem kell megóvni mindig mindentől, néha igen is egyen egy marék homokot, kóstolja meg a havat, az sem baj, ha a kutyával szájon csókoljak egymást, mert így erősödik az immunrendszere.

Természethez való visszafordulás

A lehető legegyszerűbben nézve, mossunk mosószódával, szódabikarbónával, vagy házi szappan őrleménnyel és öblítsük ki a ruhákat gyenge ecetes vízben. Amit a mosószeren és az öblítőn megspórolunk, abból pedig vehetünk egy jó minőségű parfümöt. Az ecet, takarításra is kiváló, jó szagtalanító és nem károsítja a környezetet. Azt is érdemes megválogatni, milyen szappant és sampont használunk. Én például évek óta nem vásárolok otthonra tusfürdőt, az általam évente egyszer többféle illatban készített szappannal fürdik az egész családom, amiben pontosan tudjuk, hogy mi van. Az egészség magába foglalja, hogy egy komplex kerek egész dologról beszélünk. Egy természethez való visszafordulásról, hogy az egyensúlyt megtaláljuk, a természet és köztünk, hogy békében tudjunk élni a természettel.

A második hétvégénkre  a következő menüsorral készültem

A második hétvége előtt egy barátunknál marhát vágtak és kaptunk egy szép nagy adag marhacsontot, így adta magát a helyzet, hogy ebből készítsem el a hétvégi menüsort. A csontból levest főztem – mi lehet jobb betét egy jó erős marhacsontlébe, mint az óriás bajor májgombóc. Ha már marhavágás, akkor a főétel is marhahúsból készült. A párom kedvence a Wellington bélszín, de csak ünnepi alkalmakkor szoktam bélszínből készíteni, most marhanyakból készítettem el. A menüsor zárásaként pedig egy egresöntettel készített csokoládé szufléval leplek meg benneteket, mert ez az én kedvencem.

 

Marha májgombócleves

Hozzávalók a leveshez:

Marha májgombócleves - Hozzávalók

  • 4 kg marha velős csont
  • 6 szál répa
  • 6 szál gyökér
  • 1 zeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 fehér paprika
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • babérlevél, szemesbors, só

Hozzávalók a gombóchoz:

  • 60dkg máj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4-5 szikkadt zsemle
  • 4 tojás
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • só, bors
  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld felaprítva
Elkészítés:

Egy nagy főzőedénybe feltesszük a csontot annyi lével, hogy ellepje, az első forrástól kezdve kb. 10 percig forraljuk, amíg felhabzik, és kiadja magából a vért. Ekkor leöntjük róla az első főzővizet, a csontot hideg vízzel leöblítjük, majd újra felengedjük, és hozzá adjuk a fűszereket, sózzuk. Az állat korától függően főzzük. Mikor megfőtt leszűrjük a levest, a csontból kiverjük a csontvelőt és a leves előtt pirítóson tálaljuk.

Marha májgombócleves

A májat leturmixoljuk, a hagymát apró kockára vágjuk, és kevés zsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a borsot, a zsömléket felkockázzuk, és kevés vízbe beáztatjuk, majd kicsavarva a májhoz adjuk, ekkor minden egyéb hozzávalót is hozzá rakunk, és kézzel összegyúrjuk. Ha még nem elég kemény, tehetünk hozzá zsemlemorzsát, de az sem jó ha túl kemény. Nem szabad folynia. Lisztes kézzel pingpong labda méretű gombócokat formálunk, és próbafőzést végzünk 2 gombóccal, hogy szétesik- e és hány perc alatt fő meg. Kisebb a gombóc esetén, elég neki 10 perc, ha nagyobb, akkor 15- 20 perc is szükséges neki. Ha szétesik, teszünk hozzá még egy kis zsemlemorzsát, vagy egy kanál lisztet. A gombócokat ki főzhetjük vízben, leveslében is, de semmi kép ne az összes lébe főzzük, hanem vegyünk ki egy kisebb fazékba és abban főzzük ki a gombócokat, tálaláskor pedig tiszta levet szedjünk rá.

Marha májgombócleves

Wellington bélszín, zöld saláta ágyon, zellerpürével

Hozzávalók:

  • 1 db bélszín egészben (1kg körüli)
  • só, bors, mustármag, kakukkfű
  • olíva olaj
  • 1 kg csiperkegomba
  • 1 csomag szárított vargánya
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 kiscsokor friss petrezselyem
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • Dijoni magos mustár
  •  50 dkg bacon szalonna
  • 1 leveles tészta

Hozzávalók a zellerpüréhez:

  • egy nagy zeller (legalább 50dkg)
  • 10 dkg vaj
  • só, bors, szerecsendió
Elkészítés:

A húst lekártyázzuk, és sóval, frissen őrölt borssal, törött mustármaggal, kakukkfűvel és olíva olajjal jól bemasszírozzuk a húst, egy éjszakára állni hagyjuk. Másnap a szárított gombát beáztatjuk egy kis tálba, ha megdagad leszűrjük. Egy túlhevített serpenyőben a húst kívülről besütjük minden oldalról. A serpenyőbe nem kell zsiradék, és a művelet előtt ajánlatos vagy ablakot nyitni vagy az felszívót maximumra kapcsolni, mert igen nagy füsttel jár. Ha kész, akkor a húst pihentetjük, kihűtjük. A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockára vágjuk, megdinszteljük, majd a megtisztított szintén apróra vagdalt gombát és az apróra összevágott vargányát is hozzá adjuk. Sózzuk, borsozzuk és addig pirítjuk míg minden lé el nem távozik a gombából, ekkor hozzá adjuk az apróra összevágott petrezselyemzöldet és a zsemlemorzsát. Ha kész kihűtjük.
Folpackra szép sorban leterítjük a baconszalonnát, erre egyenletesen eloszlatjuk a kihűlt pirított gombát, a húst bekenjük a dijoni mustárral, majd szépen a folpack segítségével feltekerjük, és 3 órára hűtőbe tesszük. A levelestésztát kinyújtjuk, én itt idő hiányában kész leveles tésztát használtam, de akinek kedve van, gyúrhat sajátot is.

A tésztával beburkoljuk a húst, megkenjük egy tojássárgájával, díszítésképp megszórhatjuk, tökmaggal, lenmaggal, vagy szezámmaggal. 180-200C fokos sütőben 35-40 perc alatt szép pirosra sütjük. Mielőtt felvágjuk, ismét pihentetjük. Fontos, hogy a gombába ne maradjon víz, mert a tésztát el fogja áztatni, és nagyon apróra legyen felvágva.

Wellington bélszín
Zellerpüré

A zellert megtisztítjuk, és felkockázzuk, mintha krumplipürét készítenénk, annyi sós vízben megfőzzük ami ellepi, ha megfőtt leszűrjük, és turmixoljuk. Sóval, borssal, szerecsendióval és a vajjal kikeverjük.

Ezután jöhet a tálalás. Tudom, nagyon időigényesnek tűnik. Első nap pác, másnap összeállítom, a tésztával is bevonom, és csak a harmadik napon sütöm ki.  Így nem tűnik olyan hosszadalmasnak.

Saláta

Vegyes zöld saláta (én rukola= borsmustár, madársaláta, és jégsaláta keverékét használtam), öntet nélkül, de ez ízlés dolga. Öntetet nem szoktam hozzá készíteni, csak natúr extra szűz olíva olajat és balzsamecetet adok hozzá, és mindenki ízlés szerint ízesítheti.

Wellington bélszín, zöld saláta ágyon, zellerpürével

Desszert:
Csokoládé szuflé egresöntettel

Hozzávalók 4 szufléhoz:

  • 15 dkg magas kakaó tartalmú étcsokoládé
  • 12 dkg vaj
  • 3 db tojás
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 2 evőkanál liszt
  •  1 evőkanál kakaó
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
Csokoládé szuflé egresöntettel


Öntet hozzávalói:

  • 2 marék egres
  • fél citrom leve
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • cukor ízlés szerint
Elkészítés:

A sütőt elő melegítjük 230 C-ra, a formákat kikenjük vajjal és jó minőségű holland kakaóporral kiszórjuk. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral felhabosítjuk, a fehérjét pedig egy csipet sóval kemény habbá verjük. A vajat a csokoládéval egy kis fazékban folyamatos keverés mellett felolvasztjuk, majd a tojássárgájához adjuk, hozzákeverjük a lisztet és legvégül a tojáshabot. A tésztát egyenlően szétosztom a 4 szuflé formában és 10 percig sütőm.

Csokoládé szuflé egresöntettel

Az öntethez pici vízen feltesszük az egrest a cukorral, a vaníliás cukorral és a citromlével főni. Addig kell főzni, amíg megfelelő állagú nem lesz. Én nem tettem hozzá csak 2 kanál cukrot, meglehetősen fanyar és savanykás volt, de nagyon jó kontrasztot adott a szuflénak.

Csokoládé szuflé egresöntettel
Jó étvágyat kívánunk!
Húsos ízek harmóniája a vasárnapi menüben fantasztikus ételeit Kenéz Dalma hozta el számunkra.