GYEREKNAPI GLUTÉNMENTES VASÁRNAPI RECEPTEK

Kertem Kamrájából

Sipos Gazda vasárnapi ebéd ajánlata

 

Kispálné Bán Mária

Kispálné Bán Mária

Gyermeknap van, életünk értelmei a gyermekeink, állandó aggódás attól a pillanattól, ahogy megszületnek.

Mit főzzek, hogy a gyerek is megegye?

Örök kérdés a kisgyermekes családok körében, jó néhány évet megéltem úgy én is, hogy azon aggódtam, vajon eszik-e eleget a gyerek. Trükkös és csábítóan kinéző ételeket próbáltam mindig készíteni a gyerekeknek és viccesen előadni, hogy ezt miért érdemes elfogyasztani, vagy legalább megkóstolni. Bizony, amikor eljutunk, a kóstolásig sokszor kiderül, a gyermek számára, hogy az étel sokkal finomabb, mint azt az első ránézésre megállapítják.

Gyereknapi gluténmentes vasárnapi receptek

Mindig szívesebben ettek és kóstoltak, amikor együtt főztünk, teljesen más értékű az étel, ha az ő kis kezük munkája is benne van. Engedni kell, hogy egészen kiskórtól kezdve ismerkedjenek az ételek elkészítésével, később sokkal önállóbb felnőttekké tudnak válni. Érdemes tartani otthon egy szép képekkel teli szakácskönyvet, amiből ők ki választhatják, hogy melyik ételt szeretnék elkészíteni és elfogyasztani. Döntéshozó képességüket is erősítjük ezzel. Fontos, hogy azt az időt is a gyerekeinkkel együtt töltjük el, hiszen olyan hamar megnőnek.

Nagyon felnézek Sipos gazda küldetésére és támogatom a munkáját, pozitív volt látnom, hogy milyen játékosan igyekezett a gyerekekkel megismertetni a rovar és méh világot Makón. Dicséretes, ahogy megszólította és az érdeklődésüket felkeltette a fiataloknak is.

Ezen a héten szerettem volna egy kicsit a gyerekeknek kedvezni és így a desszert elkészítésére megkértem a kis keresztlányaimat, hogy legyenek a segítségemre. Meg is osztom majd veletek, ezeket a boldog pillanatokat. Kiválasztottunk a számukra egy érdekes és finom levest is.

 

Szilva krémleves hólabdácskákkal

Hozzávalók
Túrógombóc:

Szilva krémleves hólabdácskákkal - Hozzávalók

  • 25dkg túró
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 tojás
  • 7-9 dkg rizsdara

Leves:

  • 60 dkg szilva
  • 1 dl tejszín
  • 2 csapott evőkanál rizsliszt
  • 2 csipet fahéj
  • 1 csipet szegfűszeg
  • 1 csipet só
  • ízlés szerint cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy 1 db vanília rúd
  • 1 liter víz

Díszítés:

  • mentalevél
Elkészítés:

A túrót, tojást, rizsdarát, sót és pici cukrot összekeverjük, majd egy órán át pihentetjük. Utána lobogó, sós vízben megfőzzük.

Közben feltesszük a szilvát főni annyi vízben, hogy éppen ellepje. Hozzá adjuk a sót, szegfűszeget, fahéjat, cukrot és a vaníliás cukrot. Ha megfőtt, készítünk rá egy gyenge habarást, a rizslisztet a tejszínnel elkavarjuk. Majd az elkészült levest krémesre turmixoljuk. Túrógombóccal tálaljuk.

Óvatosan az adaggal, mert a szilva szeles, mint az „egészséges gyerek”.

Szilva krémleves hólabdácskákkal

Cigánypecsenye krumplipürével

Hozzávalók:

Cigánypecsenye krumplipürével - Hozzávalók

  • 6-8 szelet sertés karaj
  • 1,5 evőkanál rizsliszt
  • borsikafű
  • kakukkfű ízlés szerint
  • mustár
  • 1 gerezd fokhagyma
Elkészítés:

A hússzeleteket kicsit ki klopfoljuk, megsózzuk és a lisztbe forgatjuk.

Kisütjük kevés olajban, hogy kapjon egy kis pörköt.

Ezután feltesszük főni a kisült hússzeleteket a pörkös edényben, amiben kisütöttük, fokhagymával, sóval és borsikafűvel ízesítjük, felöntjük vízzel, hogy ellepje. Amikor majdnem elkészült egy diónyi mustárt teszünk hozzá.

Krumpli püré

Hozzávalók:

  • 6-8 szem burgonya
  • 50 g teavaj
  • 1 pohár tejföl
Elkészítés:

A burgonyát feltesszük főni sós vízben, amikor megfőtt, összetörjük, hozzáadjuk a vajat, sót és a tejfölt. Kakukkfűvel díszítem.

Rendkívül laktató és finom étel. Jó étvágyat!

Cigánypecsenye krumplipürével

Desszert:
Kozáksapka csipkerózsával

Hozzávalók
Tészta:

Kozáksapka csipkerózsával - Hozzávalók a tésztához

  • 8 tojás
  • 3 evőkanál rizsliszt
  • 3 evőkanál kölesliszt
  • 1 evőkanál gluténmentes zabliszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • ½ csomag sütőpor
  • 2 evőkanál kakaó
  • 20 dkg cukor
Kozáksapka csipkerózsával - Hozzávalók a töltelékhez

Töltelék:

  • 5 evőkanál rizsdara
  • ½ liter tej
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • pici rum (ízlés szerint) a gyerekek kedvéért, most kihagytuk
Elkészítés:

Szétválasztjuk a tojás sárgáját a fehérjétől. A sárgájához hozzáadjuk a cukrot és vaníliás cukrot, ezt habosra kikeverjük. Apránként hozzáadagoljuk a lisztet, közben bele tesszük a sütőport és végül a kakaóport. Ne lepődjünk meg, jó sűrű masszát kapunk. Kemény habbá verjük a tojásfehérjét és óvatosan összekeverjük a két masszát. Zsírpapírra öntjük, előmelegített sütőben, légkeveréssel 180 fokon 20-25 percig sütjük. Amikor kisült a tészta pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk (kb.6cm átmérő), kettévágjuk, meg kenjük töltelékkel a közepét és az oldalát. Ezután az oldalát kókuszreszelékbe forgatjuk.  A tetejét megkenjük gluténmentes csokoládémázzal.

Töltelék

A rizsdarát a tejjel sűrűre főzzük. Kikeverjük az enyhén meg olvasztott margarint porcukorral, vaníliás cukorral és pici rummal. Amikor a tejes rizsdara kihűlt, a két masszát összekeverjük.

Máz készítése

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál kakaópor
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 dl víz
  • 50 g vaj

A főző edényben kikavarjuk a kakaóport a cukorral és a vízzel, amikor felforr hozzáadjuk a vajat.

Kakaó érzékeny gyerekeknél, kihagyjuk a kakaóport a tésztából, és fehér gluténmentes csokoládét olvasztunk a süti tetejére.

Díszítés

Bármit, amit a” gyermek” választ, mi a csipkerózsát és néhány gluténmentes szemecskét tettünk a sütire.

Csipkerózsa virágokat megszárítjuk, tojásfehérjébe forgatjuk, majd vaníliás cukorba és hagyjuk megszáradni, kb. 1-2 nap. Nagyon szép díszítő eleme a tortáknak és süteményeknek. A szirmok finom ropogósak lesznek. Közben megismertetünk gyermekeinkkel, egy nagyon fontos gyógynövényünk a „csipkebogyó” virágját.

Kozáksapka csipkerózsával

Gyógytea javaslatom

Bodzatea

Azt gondolom, hogy a természetben járva annál szebb látványt és illatot, amit a bodzától kaphatunk, kevés növény mellett élhetjük át. Pompázik a természet a sok csodás virágzó bokortól.

Gyűjtsétek és szárítsátok, télen nagy segítség lesz.

A bodza teája meghűléses betegedésekben használt izzasztó, vizelethajtó, köhögéscsillapító, vértisztító hatású.

Most pedig egy igazi üdítő finomság, teának vagy szörpnek elkészítve.

Gyógytea
Jó munkát és jó étvágyat kívánunk!
Gyereknapi gluténmentes vasárnapi recepteket Kispálné Bán Mária hozta el számunkra.