GLUTÉN MENTES VASÁRNAPI RECEPT AKÁCVIRÁGGAL

Kertem Kamrájából

Sipos Gazda vasárnapi ebéd ajánlata

 

Kispálné Bán Mária

Kispálné Bán Mária

A főzés rejtelmeiben, édesanyám és édesapám is jeleskedtek, sokat tanultam főleg anyukámtól, aki képes egy óra alatt csodát varázsolni az asztalra. Miután férjhez mentem egy más íz világot ismerhettem meg a drága anyósomtól, akit nem is szeretek anyósnak szólítani, mert olyan nekem, mint egy jó barátnő.

A mai napon a sertéshús kedvelőknek, és természetesen mindenki másnak is szeretnék kedveskedni egy egyszerű és gyors finom menüsorral.

Sipos Gazda sok éve segíti már a mezőgazdasági termelői tevékenységünket. Szakmai hozzáértéssel tanácsolja, hogy szakszerűen, okszerűen, időben felismerve a problémákat, történjenek a kezelések.

E recept növényi alapanyagai is az Ő szakmai vezetése mellett kerültek asztalunkra, így vegyszermaradék és adalékanyag mentesek az alapanyagaim.

A sertéshús is – elsődleges fehérjeforrást jelent az ember számára, de jelentős mennyiségű B1-, B2-vitamin, B6- és B12-vitamint tartalmaz. A húsban található vas sokkal könnyebben felszívódik a testben, helye van az asztalokon, természetesen zöldségekből és gyógynövényekből is felvehető a vas. Viszont szeretném, egy kis tyúkhúr salátával ajánlani a főételemet, hogy csökkentsük a koleszterin szintet egyúttal, hiszen a jóból is megárt a sok.

 

Sertés csontleves

Hozzávalók:

Sertés csontleves - Hozzávaló zöldségek

  • 4-5 húsos sertés csont
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 1-2 szál gyökér
  • 1/2 zeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1/2 karalábé
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • Csípet borsikafű
  • Só ízlés szerint
  • 4 marék házi cérna metélt
Elkészítés:

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de amikor felteszem, a leves csontot főni az első levét szeretem lecserélni (ez annyi idő, hogy felforr), utána hideg vízzel felengedem, és lassú tűzön főzni kezdem, egy teáskanál sós vízben.

Amikor a hús megpuhul ez kb. egy óra főzés után történik, akkor tegyük bele a zöldségeket a levesbe. Közben kifőzzük a cérna metéltet.

Amikor megfőtt a zöldség, tálaljuk a levest, friss petrezselyemzölddel.

Sertés csontleves

Rakott karfiol, tyúkhúr salátával

Rakott karfiol

Hozzávalók:

Rakott karfiol - Hozzávalók

  • 1 nagy fej karfiol
  • 12 dkg rizs
  • ½ kg darált hús
  • 1 teáskanál só
  • 10 dkg reszelt sajt
  • borsikafű
  • 2 tojás
  • 2 pohár tejföl
Elkészítés:

Roppanósra főzzük a karfiol rózsákat, a darált húst megpároljuk fél teáskanál sóval, borsikafűvel, a rizst kifőzzük egy kicsi sós vízben. Amikor minden kész a régi kis cserépedényünkbe vagy tepsibe, belerakjuk szépen sorban az összetevőket. A darált húst a rizzsel összekeverjük, és erre helyezzük a karfiolrózsákat.

A tetejére kikavarjuk a tejfölt két tojással, pici sóval, ezt ráöntjük és a végén jól megszórjuk sajttal.

180 fokon sütjük 40 percig.

Tálalásnál snidlinggel díszítem, és tyúkhúr salátát ajánlok a bátraknak.

Rakott karfiol
Tyúkhúr saláta
Rakott karfiol, tyúkhúr salátával - Tyúkhúr

A tyúkhúrt én úgy szeretem, ahogy a természet kínálja, ízesítés nélkül, hiszen kellemes, gyengéd, hihetetlenül finom és roppanós. Rengeteg életerőt tartalmaz, képes két hét alatt normalizálni a koleszterinszintet és csökkenteni a reumás fájdalmakat.

Íz kedvelőknek egy kis olíva, só és zúzott fokhagyma mehet rá.

 

Rakott karfiol, tyúkhúr salátával

Desszert:
Ropogós köles kocka sodóval

Hozzávalók:

Ropogós Köles kocka sodóval - Hozzávalók

  • 1 bögre kölest alaposan megmossuk
  • 4 bögre tej
  • 10 dkg birsalmasajt saját termésből, de bármilyen szárított gyümölcs lehet
  • 1/2 mokkás kanál fahéj
  • 1 csipet szegfűszeg
  • 1 citromhéj
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál nádcukor
Elkészítése:

Összetevőket alaposan elkeverjük, mindig tegyünk a tepsibe zsírpapírt és azt vajazzuk ki.

Ráöntjük a keveréket a kivajazott zsírpapírra és 30 perc alatt 180 fokon megsütjük, ha kihűl szépen kockára vágható.

Glutén mentes sodó

Hozzávalók:

  • 2 db tojás
  • 5 dl tej
  • 1 evőkanál rizsliszt
  • 1 evőkanál köles liszt
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 dkg vaj
  • 10 dkg nádcukor

A tojást szétválasztjuk a fehérjétől, a fehérjét kemény habbá verjük.

A tojássárgájához hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot és a lisztet. Csomómentesre elkeverjük, majd hozzáadagoljuk apránként a tejet. Feltesszük főni, amikor besűrűsödik, hozzáadjuk a vajat. Szépen elkeverjük a felvert tojásfehérjével. Egy kis friss szezon gyümölccsel és sodóval tálaljuk a köles kockát.

Nagyon finom és gyors desszert, próbáljátok ki!

Ropogós Köles kocka sodóval

Gyógytea javaslatom

Akáctea

A természetben sétálva láthatjuk, hogy az akác kínálja gyönyörű virágait. Bátran gyűjtsünk belőle akár télire is csak vigyázzunk, mert a méhecskék nehezen engedik, hogy leszedjük a fürtöket.

Mindig tiszta helyről gyűjtünk, és ha van, mód kérdezzük meg Sipos Gazdát, hogy mi alapján tudjuk meghatározni, hogy permeteztek e a környéken.

Akácvirág teája köhögéscsillapító, túlzott gyomorsavképzést megakadályozó és a reflux kezelésére is alkalmazható.

Bátran fogyasszátok, a természet ontja magából a problémákra a megoldásokat.

Gyógytea
Jó étvágyat kívánunk Nektek!
Glutén mentes vasárnapi recept akácvirággal fantasztikus ételeit Kispálné Bán Mária készítette el számunkra.