Kertem Kamrájából
Sipos Gazda vasárnapi ebéd ajánlata
Kispálné Bán Mária
A főzés rejtelmeiben, édesanyám és édesapám is jeleskedtek, sokat tanultam főleg anyukámtól, aki képes egy óra alatt csodát varázsolni az asztalra. Miután férjhez mentem egy más íz világot ismerhettem meg a drága anyósomtól, akit nem is szeretek anyósnak szólítani, mert olyan nekem, mint egy jó barátnő.
A mai napon a sertéshús kedvelőknek, és természetesen mindenki másnak is szeretnék kedveskedni egy egyszerű és gyors finom menüsorral.
Sipos Gazda sok éve segíti már a mezőgazdasági termelői tevékenységünket. Szakmai hozzáértéssel tanácsolja, hogy szakszerűen, okszerűen, időben felismerve a problémákat, történjenek a kezelések.
E recept növényi alapanyagai is az Ő szakmai vezetése mellett kerültek asztalunkra, így vegyszermaradék és adalékanyag mentesek az alapanyagaim.
A sertéshús is – elsődleges fehérjeforrást jelent az ember számára, de jelentős mennyiségű B1-, B2-vitamin, B6- és B12-vitamint tartalmaz. A húsban található vas sokkal könnyebben felszívódik a testben, helye van az asztalokon, természetesen zöldségekből és gyógynövényekből is felvehető a vas. Viszont szeretném, egy kis tyúkhúr salátával ajánlani a főételemet, hogy csökkentsük a koleszterin szintet egyúttal, hiszen a jóból is megárt a sok.
E heti menüajánlatom
Sertés csontleves
Rakott karfiol, tyúkhúr salátával
Ropogós Köles kocka sodóval
+ Akáctea
4 főre részére
Sertés csontleves
Hozzávalók:
- 4-5 húsos sertés csont
- 2-3 szál sárgarépa
- 1-2 szál gyökér
- 1/2 zeller
- 1 fej vöröshagyma
- 1/2 karalábé
- 1-2 gerezd fokhagyma
- Csípet borsikafű
- Só ízlés szerint
- 4 marék házi cérna metélt
Elkészítés:
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de amikor felteszem, a leves csontot főni az első levét szeretem lecserélni (ez annyi idő, hogy felforr), utána hideg vízzel felengedem, és lassú tűzön főzni kezdem, egy teáskanál sós vízben.
Amikor a hús megpuhul ez kb. egy óra főzés után történik, akkor tegyük bele a zöldségeket a levesbe. Közben kifőzzük a cérna metéltet.
Amikor megfőtt a zöldség, tálaljuk a levest, friss petrezselyemzölddel.
Rakott karfiol, tyúkhúr salátával
Rakott karfiol
Hozzávalók:
- 1 nagy fej karfiol
- 12 dkg rizs
- ½ kg darált hús
- 1 teáskanál só
- 10 dkg reszelt sajt
- borsikafű
- 2 tojás
- 2 pohár tejföl
Elkészítés:
Roppanósra főzzük a karfiol rózsákat, a darált húst megpároljuk fél teáskanál sóval, borsikafűvel, a rizst kifőzzük egy kicsi sós vízben. Amikor minden kész a régi kis cserépedényünkbe vagy tepsibe, belerakjuk szépen sorban az összetevőket. A darált húst a rizzsel összekeverjük, és erre helyezzük a karfiolrózsákat.
A tetejére kikavarjuk a tejfölt két tojással, pici sóval, ezt ráöntjük és a végén jól megszórjuk sajttal.
180 fokon sütjük 40 percig.
Tálalásnál snidlinggel díszítem, és tyúkhúr salátát ajánlok a bátraknak.
Tyúkhúr saláta
A tyúkhúrt én úgy szeretem, ahogy a természet kínálja, ízesítés nélkül, hiszen kellemes, gyengéd, hihetetlenül finom és roppanós. Rengeteg életerőt tartalmaz, képes két hét alatt normalizálni a koleszterinszintet és csökkenteni a reumás fájdalmakat.
Íz kedvelőknek egy kis olíva, só és zúzott fokhagyma mehet rá.
Desszert:
Ropogós köles kocka sodóval
Hozzávalók:
- 1 bögre kölest alaposan megmossuk
- 4 bögre tej
- 10 dkg birsalmasajt saját termésből, de bármilyen szárított gyümölcs lehet
- 1/2 mokkás kanál fahéj
- 1 csipet szegfűszeg
- 1 citromhéj
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál nádcukor
Elkészítése:
Összetevőket alaposan elkeverjük, mindig tegyünk a tepsibe zsírpapírt és azt vajazzuk ki.
Ráöntjük a keveréket a kivajazott zsírpapírra és 30 perc alatt 180 fokon megsütjük, ha kihűl szépen kockára vágható.
Glutén mentes sodó
Hozzávalók:
- 2 db tojás
- 5 dl tej
- 1 evőkanál rizsliszt
- 1 evőkanál köles liszt
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 dkg vaj
- 10 dkg nádcukor
A tojást szétválasztjuk a fehérjétől, a fehérjét kemény habbá verjük.
A tojássárgájához hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot és a lisztet. Csomómentesre elkeverjük, majd hozzáadagoljuk apránként a tejet. Feltesszük főni, amikor besűrűsödik, hozzáadjuk a vajat. Szépen elkeverjük a felvert tojásfehérjével. Egy kis friss szezon gyümölccsel és sodóval tálaljuk a köles kockát.
Nagyon finom és gyors desszert, próbáljátok ki!
Gyógytea javaslatom
Akáctea
A természetben sétálva láthatjuk, hogy az akác kínálja gyönyörű virágait. Bátran gyűjtsünk belőle akár télire is csak vigyázzunk, mert a méhecskék nehezen engedik, hogy leszedjük a fürtöket.
Mindig tiszta helyről gyűjtünk, és ha van, mód kérdezzük meg Sipos Gazdát, hogy mi alapján tudjuk meghatározni, hogy permeteztek e a környéken.
Akácvirág teája köhögéscsillapító, túlzott gyomorsavképzést megakadályozó és a reflux kezelésére is alkalmazható.
Bátran fogyasszátok, a természet ontja magából a problémákra a megoldásokat.