Kertem Kamrájából
Sipos Gazda vasárnapi ebéd ajánlata
Kucsora Zsófia
Nincs időtök arra, hogy órákat eltöltsetek a vasárnapi ebéd elkészítésével?
Erre a hétre összegyűjtöttem Nektek pár olyan receptet, melyet villámgyorsan, egyszerűen elkészíthettek.
Szeretettel ajánlom figyelmetekbe e heti ajánlatomat.
E heti menüajánlatom
Zöldborsós raguleves gazdagon
Laskagomba paprikás
kapros-tejfölös túrós galuskával
Palacsinta házi málna dzsemmel
4 fő RÉSZÉRE
Zöldborsós raguleves gazdagon
A raguleves számomra egy könnyen elkészíthető étel, melyet vegyszermaradék-mentes zöldségekből készítek. Ennél a levesnél a húst apró kockákra vágjuk, hogy hamar meg puhuljon a hús. Több fajtából is elkészíthető, a fehér húsú állatoktól kezdve a vörös húsú állatokig bezárólag.
Hozzávalók:
- 3 db sárgarépa
- 2 db kisebb burgonya
- 20 dkg zöldborsó
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- tárkony ízlés szerint
- tejföl
- 1,5 l víz
- Sipos Gazda hidegen sajtolt napraforgó olaja
- 2-3 evőkanál liszt
Elkészítés:
A húst felkockázzuk, kis olajon megpároljuk, majd annyi vizet öntünk hozzá, hogy éppen ellepje. Tetszés szerint fűszerezzük sóval, borssal és tárkonnyal. Fedő alatt fél óráig főzzük, majd hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket, és felöntjük vízzel. Tetszés szerint főzhető bele galuska vagy tészta. Mikor megfőtt az alap, olajból, lisztből rántást készítünk, és a forrásba lévő levesbe keverjük. Újra forrásig főzzük. Majd a tejfölt hő kiegyenlítéssel hozzáadjuk a leveshez.
Hő kiegyenlítés annyit tesz, hogy egy merőkanál segítségével, merünk a levesből egy tálkába és összekeverjük azt, majd visszaöntjük, így nem lesz darabos a leves.
Laskagomba paprikás kapros-tejfölös túrós galuskával
Ma is kihagyhatatlan ez a fenséges étel a laska gomba, a múlt heti menüben sok mindent írtam, hogy milyen jótékony hatásai vannak, ha fogyasztjuk. Most elhoztam Nektek a paprikás változatát. Nem is beszélve a kapros-tejfölös túrós galuskáról melyet roppant finom házi túróval készítettem.
Hozzávalók:
- 400 g házi laskagomba
- 2 fej nagyobb vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- só, bors ízlés szerint
- fűszerpaprika ízlés szerint
- csemege paprika krém
- tejföl
- Sipos Gazda hidegen sajtolt napraforgó olaja
Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát fedő alatt pároljuk és hozzáadjuk közben az ugyan csak apróra vágott fokhagymát. A csíkokra vágott laskagombát apránként adjuk hozzá a fedő alatt párolt hagymákhoz, majd fűszerezzük ízlés szerint. Mikor már megpuhult hozzáadjuk a fűszerpaprikát és a paprika krémet. Majd hagyjuk, hogy rotyogjon fel. Majd hő kiegyenlítés segítségével a tejfölt is hozzá adjuk.
Kapros-tejfölös túrós galuska
Hozzávalók:
- 2 db tojás, víz, házi túró, liszt, kapor, tejföl, csipetnyi só
Elkészítés:
Elsősorban egy fazékba felrakunk vizet forralni. Aztán a 2 darab tojást elkeverjük vízzel és hozzáadjuk egy csipetnyi sót és a házi túrót majd addig adunk hozzá lisztet ameddig felveszi. Amikor már forr a víz, beleszaggatjuk a galuskát. Kiszedjük egy tálba, kicsit hagyjuk hűlni és pár perc múlva az időközben elkészített kapros tejföllel felöntjük. Majd ízlésesen tálaljuk.
Desszert:
Palacsinta házi málna dzsemmel
Ezt a könnyen elkészíthető desszertet azért választottam mivel nagyon egyszerű és a többi ételhez pont megfelelő. Természetesen nem csak málna dzsemmel kiváló és fogyasztható, hanem bármilyen másik lekvárral vagy akár kakaóval és még sorolhatnám, rengetegféle változatát.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 evőkanál cukor
- 3 db tojás
- 1 csipet só
- 5 dl ásványvíz (szénsavas)
- 7 dl tej
- 6 evőkanál Sipos Gazda hidegen sajtolt étolaja (+ a sütéshez)
Elkészítés:
A lisztet, a cukrot, a tojásokat, és a sót egy keverőtálba tesszük, és simára keverjük, majd apránként hozzáadjuk a tejet és az olajt majd az ásványvizet. A hozzávalókat alaposan összekeverjük. Ezután kiolajozott, felforrósított palacsintasütőben egyenként, kisütjük a palacsintákat. Majd málna dzsemmel megkenjük és felcsavarjuk.