A FINOM LASKAGOMBA ÍZVILÁGA A VASÁRNAPI MENÜBEN

Kertem Kamrájából

Sipos Gazda vasárnapi ebéd ajánlata

 

Kucsora Zsófia

Kucsora Zsófia

E hétre a kora ősz jegyében állítottam Nektek össze az ételeket. Melyek közül a leves, az saját termelésű laskagombámból készült. A laskagomba jótékony hatású a szervezetre. Könnyebben emészthető, mint a csiperke. Zsír- és szénhidráttartalma kevés, ezért a többi ehető gombához hasonlóan kalóriaszegény. Kálium-, magnézium- és foszfortartalma igen jelentős, a nyomelemek közül pedig a cink-, alumínium-, bór- és réztartalma említésre méltó.

A csirkehús könnyen emészthető fehérje dús táplálék, valamint a padlizsán idényjellegű zöldség, melyet többféleképpen lehet felhasználni. A lecsós borsóhoz használt zöldségek vitamin dúsak. Végül a desszert egy nagyon könnyed és fenséges ízvilágú sütés nélkül elkészítendő édesség.

 

Laskagomba leves

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 30 dkg laskagomba
  • 1 dl étolaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 10 dkg nagy szemű tarhonya
  • 3 dl házi tej
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 csokor petrezselyem levél
Elkészítés:

Az apróra vágott vöröshagymát üvegesre megpároljuk, hozzáadjuk az apróra vágott laskagombát összepároljuk, sózzuk, borsozzuk, a fél csokor petrezselymet belevágjuk, rászórjuk a lisztet, simára kavarjuk tovább pirítjuk, majd felengedjük folyamatos kevergetés közben 2 liter vízzel és végül összeforraljuk. Amikor felforrt beletesszük a tarhonyát, melyet puhára főzzük és beleöntjük a tejet, majd összeforraljuk. A végén beleszórjuk az apóra vágott petrezselymet, de a díszítésre hagyjunk belőle.

Laskagomba leves

Petrezselymes párolt rizs, rántott padlizsán rántott csirkemell, sült csirkecomb és lecsós borsó

Petrezselymes párolt rizs

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 40 dkg rizs
  • étolaj
  • petrezselyem
  • só, bors ízlés szerint
  • víz
Elkészítés:

Apróra vágott vöröshagymát, olajon üvegesre megpirítjuk, rátesszük a megmosott, lecsöpögtetett rizst, majd kicsit pirítjuk. További lépésként, felöntjük vízzel, hogy ellepje. Sózzuk, borsozzuk, lefedjük, meg-meg kavarjuk, közepes lángon főzzük. Mikor fél fövésbe van, rászórjuk az apróra vágott petrezselymet. Majd tovább főzzük és mikor majdnem teljesen puha, lefedve hagyjuk tovább puhulni a gőzben.


Rántott padlizsán és rántott csirkemell

Hozzávalók:

  • 1 db padlizsán
  • 40 dkg csirkemell
  • liszt
  • 4 db tojás
  • zsemlemorzsa
  • Sipos Gazda hidegen sajtolt napraforgó olaja a sütéshez
Elkészítés:

Felszeleteljük a csirkemellet, a padlizsánt meghámozzuk, és azt karikákra vágjuk, sózzuk őket. A tojásokat egyenként feltörjük, majd egy tálkába összekavarjuk. A lisztet és zsemlemorzsát is külön tálba helyezzük. Elsősorban lisztbe forgatjuk, majd tojásba és zsemlemorzsába, egészen addig csináljuk ezt a folyamatot, míg az összes csirkemell és padlizsán így elkészül. A hidegen sajtolt olajat felrakjuk hevíteni, és beledobjuk a bepanírozott csirkemelleket, majd a padlizsánokat. Mind két oldalt arany barnára sütjük.


Sült csirkecomb

Hozzávalók:

  • 4 db kisebb méretű csirkecomb
  • Fűszerek ízlés szerint
Elkészítés:
Sült csirkecomb

A befűszerezett csirkecombokat tepsibe helyezzük, alufóliával lefedjük, majd az előmelegített sütőbe sütjük. Amikor már megpuhult a hús akkor a fóliát levesszük és pirosra pirítjuk.


Lecsós borsó

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 db zöldpaprika
  • 4 db paradicsom
  • 25 dkg fagyasztott zöldborsó
  • olaj a pároláshoz
  • só és bors ízlés szerint
  • őrölt pirospaprika
Elkészítés:

Az olajon az apróra vágott vöröshagymát megpároljuk, rátesszük a feldarabolt paprikát, együtt tovább pároljuk, hozzáadjuk a zöldborsót, és paradicsomot is, amikor már a paprika megpuhult együtt pároljuk tovább és fűszerezzük, hagyjuk, hogy kicsit párologjon el a lé alóla.

Desszert:
Citromos rakottas

Hozzávalók:

  • 2 csomag babapiskóta
  • 250 g mascarpone
  • 5 dl habtejszín
  • 2-3 db citrom
  • 2 db lime
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • fél csomag zselatinpor
  • cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:

A mascorponet kikeverjük a kétféle cukorral és a citromok és lime-ok levével, lereszelt héjával. A tejszínben elvegyítjük a zselatint, és felverjük, majd összeforgatjuk a tejfölös keverékekkel.

Egy jénai edény aljára kenünk kevés krémet, és a piskóták felét belesorakoztatjuk. Megkenjünk, majd újabb piskótaréteg következik, és a maradékkrémmel befedjük.

Cukrozatlan kakaóporral megszórjuk, és 1 éjszakát hűtőben pihentetjük.

Jó étvágyat, jó egészséget kívánunk!
A finom laskagomba ízvilága a vasárnapi menüben fantasztikus ételeit
Kucsora Zsófia hozta el számunkra.