Kertem Kamrájából
Sipos Gazda vasárnapi ebéd ajánlata
Kucsora Zsófia
E hétre a kora ősz jegyében állítottam Nektek össze az ételeket. Melyek közül a leves, az saját termelésű laskagombámból készült. A laskagomba jótékony hatású a szervezetre. Könnyebben emészthető, mint a csiperke. Zsír- és szénhidráttartalma kevés, ezért a többi ehető gombához hasonlóan kalóriaszegény. Kálium-, magnézium- és foszfortartalma igen jelentős, a nyomelemek közül pedig a cink-, alumínium-, bór- és réztartalma említésre méltó.
A csirkehús könnyen emészthető fehérje dús táplálék, valamint a padlizsán idényjellegű zöldség, melyet többféleképpen lehet felhasználni. A lecsós borsóhoz használt zöldségek vitamin dúsak. Végül a desszert egy nagyon könnyed és fenséges ízvilágú sütés nélkül elkészítendő édesség.
E heti menüajánlatom
Laskagomba leves
Petrezselymes párolt rizs,
rántott padlizsán rántott csirkemell,
sült csirkecomb és lecsós borsó
Citromos rakottas
4 fő RÉSZÉRE
Laskagomba leves
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 30 dkg laskagomba
- 1 dl étolaj
- 2 evőkanál liszt
- 10 dkg nagy szemű tarhonya
- 3 dl házi tej
- só és bors ízlés szerint
- 1 csokor petrezselyem levél
Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát üvegesre megpároljuk, hozzáadjuk az apróra vágott laskagombát összepároljuk, sózzuk, borsozzuk, a fél csokor petrezselymet belevágjuk, rászórjuk a lisztet, simára kavarjuk tovább pirítjuk, majd felengedjük folyamatos kevergetés közben 2 liter vízzel és végül összeforraljuk. Amikor felforrt beletesszük a tarhonyát, melyet puhára főzzük és beleöntjük a tejet, majd összeforraljuk. A végén beleszórjuk az apóra vágott petrezselymet, de a díszítésre hagyjunk belőle.
Petrezselymes párolt rizs, rántott padlizsán rántott csirkemell, sült csirkecomb és lecsós borsó
Petrezselymes párolt rizs
Hozzávalók:
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 40 dkg rizs
- étolaj
- petrezselyem
- só, bors ízlés szerint
- víz
Elkészítés:
Apróra vágott vöröshagymát, olajon üvegesre megpirítjuk, rátesszük a megmosott, lecsöpögtetett rizst, majd kicsit pirítjuk. További lépésként, felöntjük vízzel, hogy ellepje. Sózzuk, borsozzuk, lefedjük, meg-meg kavarjuk, közepes lángon főzzük. Mikor fél fövésbe van, rászórjuk az apróra vágott petrezselymet. Majd tovább főzzük és mikor majdnem teljesen puha, lefedve hagyjuk tovább puhulni a gőzben.
Rántott padlizsán és rántott csirkemell
Hozzávalók:
- 1 db padlizsán
- 40 dkg csirkemell
- liszt
- 4 db tojás
- zsemlemorzsa
- só
- Sipos Gazda hidegen sajtolt napraforgó olaja a sütéshez
Elkészítés:
Felszeleteljük a csirkemellet, a padlizsánt meghámozzuk, és azt karikákra vágjuk, sózzuk őket. A tojásokat egyenként feltörjük, majd egy tálkába összekavarjuk. A lisztet és zsemlemorzsát is külön tálba helyezzük. Elsősorban lisztbe forgatjuk, majd tojásba és zsemlemorzsába, egészen addig csináljuk ezt a folyamatot, míg az összes csirkemell és padlizsán így elkészül. A hidegen sajtolt olajat felrakjuk hevíteni, és beledobjuk a bepanírozott csirkemelleket, majd a padlizsánokat. Mind két oldalt arany barnára sütjük.
Sült csirkecomb
Hozzávalók:
- 4 db kisebb méretű csirkecomb
- Fűszerek ízlés szerint
Elkészítés:
A befűszerezett csirkecombokat tepsibe helyezzük, alufóliával lefedjük, majd az előmelegített sütőbe sütjük. Amikor már megpuhult a hús akkor a fóliát levesszük és pirosra pirítjuk.
Lecsós borsó
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 3 db zöldpaprika
- 4 db paradicsom
- 25 dkg fagyasztott zöldborsó
- olaj a pároláshoz
- só és bors ízlés szerint
- őrölt pirospaprika
Elkészítés:
Az olajon az apróra vágott vöröshagymát megpároljuk, rátesszük a feldarabolt paprikát, együtt tovább pároljuk, hozzáadjuk a zöldborsót, és paradicsomot is, amikor már a paprika megpuhult együtt pároljuk tovább és fűszerezzük, hagyjuk, hogy kicsit párologjon el a lé alóla.
Desszert:
Citromos rakottas
Hozzávalók:
- 2 csomag babapiskóta
- 250 g mascarpone
- 5 dl habtejszín
- 2-3 db citrom
- 2 db lime
- 2 csomag vaníliás cukor
- fél csomag zselatinpor
- cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
A mascorponet kikeverjük a kétféle cukorral és a citromok és lime-ok levével, lereszelt héjával. A tejszínben elvegyítjük a zselatint, és felverjük, majd összeforgatjuk a tejfölös keverékekkel.
Egy jénai edény aljára kenünk kevés krémet, és a piskóták felét belesorakoztatjuk. Megkenjünk, majd újabb piskótaréteg következik, és a maradékkrémmel befedjük.
Cukrozatlan kakaóporral megszórjuk, és 1 éjszakát hűtőben pihentetjük.