ÉDESANYÁK KÖSZÖNTÉSE EGY ÍZLETES VASÁRNAPI MENÜ AJÁNLATÁVAL

Kertem Kamrájából

Sipos Gazda vasárnapi ebéd ajánlata

Sipos Gazda

Sipos Gazda

Kedves Főzni Szerető Barátaim,

Az idő órája ismét egy hónapot fordult és elérkeztünk a tavasz egyik legszebb hónapjába, május havába. Május hónapban sok – sok ünnepet ünnepelünk, így a Munka ünnepét, Anyák napját, Ballagás ünnepét, Gyereknapot. Az ünnepi asztalokon, finomabbnál finomabb és egészségesebb ételeket készítenek a háziasszonyok.

Az elmúlt négy héten Paplukács Dóra lelkesen, odaadással és gazdag ötlettárral készített számunkra finomabbnál finomabb ételkülönlegességeket. Fontos volt az egészséges alapanyagok, ellenőrzött körülmények közül származó zöldség, gyümölcsök felhasználása. Nagyon szépen köszönöm a munkádat, fáradozásodat, sok örömet ajándékoztál nekünk receptjeid által.

A jelképes aranyfakanalat a mai napon Dóri átadja a következő háziasszonynak, hogy kinek? Legyen a következő vasárnapig meglepetés!

Jó étvágyat kívánok! Együtt – Mindenkiért!

 

Paplukács Dóra

Paplukács Dóra

Amikor januárban Józsi meglátogatott és belevetettük magunkat az ötletekbe, át sem gondoltam, hogy éppen egy ilyen színes és mozgalmas hónapot fogok kapni. Húsvét, Munka ünnepe majd Anyák napja…., ráadásul a palántanevelés, ültetési időszak kellős közepe nálunk. De ez a hét még különlegesebb, mint az előzőek, hiszen magába hordozza az életem két legfontosabb eseményét, a munka és az anyaság kettősségét. Amikor az embernek gyereke vagy gyerekei születnek – és ebben mindenki egyetért – teljesen átformálja az ember gondolkozását, élet szemléletét az új feladat. Anyának lenni, felelősnek lenni, soha el nem fáradni, mindenben maximális teljesítményt nyújtani nem egyszerű, sőt néha embert próbáló. Különösen akkor, ha az ember lánya szereti a munkáját, hivatását is és abban is szeretne kiteljesedni…sok-sok lemondással jár, hol a gyerekek miatt, hol az esetleg befejezetlen vagy félbe hagyott feladatok miatt.

Azzal szoktam nyugtatni magam, hogy a kitartó munkának és a befektetett energiának valahol kell, hogy legyen hozadéka, látszata, eredménye. Ez mindkét területre igaz, hiszen ha szeretettel gondoskodunk a gyermekeinkről, finom ételeket főzünk nekik, megfelelő alapanyagokból. Foglalkozunk velük, próbálunk rájuk figyelni amellett, hogy dolgozunk, fejlődünk, tanulunk. Egyensúlyba kerülhetünk és olyan feladatokat is el tudunk végezni, amit korábban el se tudtunk volna képzelni.

Többen jeleztétek, hogy milyen munkás, sok időt felemésztő ételeket készítettem. Ez lehet, hogy így van…, de ezek az ételek önállóan is megállják a helyüket az asztalon, és ami örömet okoz a családnak, arra időt kell szánni.

Szívünket lelkünket beletenni, belefőzni, belesütni!

Hiszen egy a lényeg…! Bármit csinálsz, azt csináld jól!

Éljenek az édesanyák, nagymamák, dédik, mert nélkülük nem lenne a család igazi család! Köszönjük!

 

Falusi káposztaleves

Nagy gondban voltam a héten a menü összeállítással.
Elkezdtük felszedni a korai fejes káposztát, így mindenképpen szerettem volna saját alapanyagból dolgozni. Miután megfőtt a leves, akkor jöttem rá, hogy tulajdonképpen, a krumplit is mi termeltük, a kolbászt, szalonnát édesapámék készítették, a tejfölt pedig édesanyám… így a végére elég sok saját alapanyag lett benne, amit az íze igazolt is!

Hozzávalók / 4 főre számítva.:

Falusi káposztaleves

  • 50 dkg káposzta
  • 20 dkg kolbász
  • 30 dkg burgonya
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • fél fej vöröshagyma
  • 2-3 vékonyabb sárgarépa
  • 1 dl tejföl
  • 2 csapott evőkanál finomliszt
  • 3 l víz
  • 2 teáskanál fűszerpaprika
  • lebbencs tészta
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • köménymag ízlés szerint
  • 1 dl tejföl
Elkészítése:

A szalonnát zsírjára pirítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, üvegesre dinszteljük és a kolbászt is hozzáadjuk. Együtt pirítjuk kicsit őket, majd felengedjük fél liter vízzel. Közben megpucoljuk a zöldségeket, a káposztát felvágjuk, a leveshez adjuk a sárgarépával együtt. Majd felönjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje az alapanyagokat. Fűszerezzük. Vigyázva, hiszen a szalonna sós íze és a kolbászban lévő ízletes anyagok, könnyen túl járhatnak az ízlésünkön.

Falusi káposztaleves

Amikor a káposzta fél fövésben van, a leveshez adjuk a kockára vágott burgonyát. Amikor a burgonya már majdnem kész, a levesbe beletörjük a lebbencs tésztánkat. Én most száraz házi tésztát használtam, de frissen gyúrttal is nagyon finom.

A legvégén egy híg, paprikásos lisztes rántással fejezzük be a levesünket. Tejföllel tálaljuk.

 

Napraforgó

Mivel a leves igen tartalmas összetevőkben gazdag, így arra jutottam, hogy második fogásnak elegendő lesz egy tésztás étel. Akinek kisgyereke van, tudja, hogy a gyerekek sokszor mennyire a „szemükkel” esznek. Nagyon fontos egy-egy ételnél, hogy ne csak finom legyen, hanem látványos is. Ez egy remek recept, hiszen az ízesítést kedvünkre variálhatjuk. A tészta semleges íze miatt, akár édes töltelékkel is megtölthetjük, de én most egy sós verziót választottam.

Hozzávalók:

Napraforgó

  • 25 dkg finomliszt
  • 1 tojás
  • 70 g joghurt
  • 1,5 evőkanál olaj vagy 1 teáskanál zsír
  • 1 csapott teáskanál só
  • fél evőkanál cukor
  • 1 dl víz
  • 2 dkg élesztő
  • + 1 tojás a lekenéshez
  • szezámmag

Hozzávalók a töltelékhez:

  • tejföl
  • piros arany
  • sajt
Elkészítése:

Egy keverő tálba kimérjük a lisztet, beletesszük a sót, a cukrot. Egy pohárba 1 dl langyos vizet engedünk és feloldjuk benne az élesztőt. (Ha szárazat használunk, ha hagyományosat, akkor tegyünk a vízbe pici cukrot és futtassuk fel.) A liszthez hozzáadjuk az olajat vagy zsírt, dagasztani kezdünk. Beleütjük a tojást, majd az élesztős vízzel, és a joghurttal szép simára dolgozzuk. A liszt minősége nagyban befolyásolja a tészta állagát, ha túl ragacsosnak gondoljuk, nyugodtan tehetünk még bele. Lágy, de az edény falától elváló tésztát kell kapnunk. Ha kész a tészta, meleg helyen, letakarva kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.

Amikor megkelt, lisztezett deszkára tesszük. Két részre osztjuk, mindkét felét gömbölyítjük. 10 percre ismét letakarjuk. Addig elkészítjük a tölteléket. Én most egy egyszerű, de finom megoldást választottam, ami a leves után kevésbé terheli meg a gyomrot. 3 ek tejfölt 1 tk piros arannyal kikeverünk, ízlés szerint borsozzuk. Lereszelünk kb. 20 dkg sajtot. Lehet többféle is.

Én most édesanyám által készített parenyicát és egy lilahagymás gomolyát választottam.

Kb. 20-25 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk az egyik tésztánkat, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.

Megkenjük a töltelékkel, megszórjuk sajttal.

Kb. ugyanakkorára kinyújtjuk a másik tésztánkat is, és az előzőre helyezzük.

Kiválasztunk egy közepes nagyságú vizes poharat, és a tésztánk közepére helyezzük. Innen már csak a formázás van hátra. Először elnegyedeljük a tésztát, majd a negyedeket egyenlő részekre osztjuk úgy, hogy az egyes bevágások legalább 2cm-esek legyenek, majd az óra mutató járásával megegyezően, mindegyik bevágáson csavarunk 1-et, ha a hossza engedi, lehet kettőt is. A poharat levesszük, az egészet lekenjük felvert tojással, a pohár helyét megszórjuk szezámmaggal, és előmelegített sütőbe tesszük. közepes hőfokon kb. 30-35 perc alatt megsül.

Ez az adag egy napraforgóra elég. Ha 3-4 személyre készítjük érdemes duplázni a mennyiségeket! A tölteléket variálhatjuk sonkával, kukoricával, pizza krémmel, hagymafélékkel kedvünkre.

Desszert:
Gesztenyés pávaszem

Ez a sütemény nem saját receptem, de amikor megláttam egy közkedvelt főzős műsorban, annyira megtetszett, hogy mindenképpen el szerettem volna egyszer készíteni egy megfelelő alkalomra. Ez az alkalom most különleges számomra, hiszen egyrészt nagy megtiszteltetés, hogy a Kertem Kamrájába főzhettem négy héten keresztül, másrészt ez a vasárnap az Anyákról szól. Szerencsére már 4. éve én is anyaként ünnepelhetem ezt a vasárnapot, és hát mivel is lehetne meghálálni a virágot, és a verseket, ha nem egy kis sütivel…

Én az eredeti recept felét készítettem el, ez is bőven elég volt 4-5 felnőtt és 2 gyerek részére, de ha egyszerre több vendéget várunk, készítsük az eredeti, 10 tojásos verziót.

Hozzávalók:
A piskótához:

  • 5 tojás
  • 10 dkg kristálycukor
  • 10 dkg liszt
  • 1 kiskanál sütőpor

A krémhez:

  • 4 dl tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 3-4 evőkanál kristálycukor
  • 1 vaníliarúd

A vajkrémhez:

  • 10 dkg vaj
  • 4 evőkanál porcukorral kikeverve

A gesztenyetöltelékhez:

  • 25 dkg gesztenyemassza
  • rum
  • porcukor
  • vaníliás cukor ízlés szerint

A tejszínhabkrémhez:

  • 2 dl cukrozott tejszín

Díszítés:

  • gesztenyeszórás
  • csokoládédísz
Elkészítése:

A piskótához a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük. Hozzákeverjük a lisztet, közben a fehérjéből kemény habot verünk. Ezután a habot óvatosan belekeverjük a sárgájába. Ha elkészültünk, a piskótamasszát egy nagyobb tepsire simítjuk. (A tepsit béleljük ki előtte sütőpapírral.) 12 perc alatt 170 fokon készre sütjük. Legközelebb, egy még nagyobb tepsit fogok választani, mert az a jó minél vékonyabb legyen a piskóta.

A pudingport a tejjel, cukorral elkeverjük, megfőzzük. Ha kihűlt, egy keverőtálba tesszük, majd kihabosítjuk.

Közben a vajat a porcukorral szintén habosra keverjük, majd a vaníliás krémhez adjuk, és elkeverjük a kettőt.

A kihűlt piskótának az 1/3-ad részét levágjuk, az lesz a sütemény talpa.

Gesztenyés pávaszem

A maradékra rákenjük a krém kb. felét. A krém két végére hosszában két csík gesztenyemasszát nyomunk egy habzsák segítségével. A piskóta két szélét ezután felcsavarjuk, a piskótát ráhajtva a gesztenyére. Középen hagyunk egy kis helyet, oda jön még egy csík gesztenyemassza, illetve vaníliakrém, melyet szép egyenesre húzunk a sütemény tetején. Erre tesszük rá a művelet elején levágott piskótadarabot, majd az oldalát kívülről megkenjük a krémmel. 2-3 órát hagyjuk hűlni. Ezután meg kell fordítanunk a süteményt egy másik tálca segítségével, melyet a tetejére teszünk, és egy határozott mozdulattal átfordítjuk.

Gesztenyés pávaszem

Végezetül az egészet kívülről még egyszer bekenjük a krémmel. A tetejét a tejszínhabkrémmel mintázzuk meg.

Gesztenyedarával és csokoládédíszekkel dekoráljuk.

Jó étvágyat kívánok, és köszönöm, hogy megtiszteltetek a figyelmetekkel!

 

Édesanyák köszöntése egy ízletes vasárnapi menü ajánlatával fantasztikus ételeit Paplukács Dóra készítette el számunkra.