A VASÁRNAPI EBÉD EGY HŰSÍTŐ EGRESLEVESSEL INDUL

Kertem Kamrájából

Sipos Gazda vasárnapi ebéd ajánlata

 

Sipos Gazda

Sipos Gazda

Kedves Főzni Szerető Barátaim,

Életünk mindennapjai gyorsan peregnek, már újból itt a ballagások, tanévzáró ünnepségek és az aratások ideje is. Csendesen, észrevétlenül ismét eltelt egy hónap a közös főzésünk idejéből is. Kenéz Dalma mikor átvette a jelképes aranyfakanalat, nem gondoltuk, hogy ismét tovább kell adni egy lelkes főzni szerető barátunknak.

Dalma négy héten keresztül, lelkesen és odaadóan, sok munkát hozzátéve készítette el számunkra a finomabbnál, finomabb egészséges alapanyagokból készült ebéd ajánlatokat.

Mit jelent számunkra az egészséges táplálkozás?

Beszélgetve emberekkel, úgy látom sokakban él az a tévhit, hogy az egészséges táplálkozás valami úri hóbort. Pedig ne gondoljuk azt!

Egy dietetikus szakembert megkérdeztem, hogy szakmai tudása alapján, miből is áll az az étrend, amit ő ideálisnak tart?

Azt mondta, hogy ha nem beteg az illető, akkor nem javasolja azokat a diétákat, amik valamilyen táplálékcsoport (pl. szénhidrát stb.) kizárásával járnak. Fogyaszthatunk mindenféle táplálékot, de az arányokra és a mértékletességre viszont mindenképp ügyeljünk. Három fontos fogalmat szeretnék Nektek kiemelni: minőségi, kiegyensúlyozott, mértékletes.

Emellett tanácsos az alapanyagok minőségére is odafigyelni. Ebben is törekszem szakmai, növényvédelmi tanácsokkal is segíteni a termelő és gazdálkodó Barátaimat. Kérlek, együnk minél több nyers vegyszermaradék-mentes, ellenőrzött helyről származó zöldséget és gyümölcsöt. Vásároljunk teljes értékű gabonát, halat, sovány húsokat, tejtermékeket, és igyunk megfelelő mennyiségű vizet.

Kérlek Benneteket, ha megtehetjük, főzzünk szezonális alapanyagokból! Megfigyeltem, aminek szezonja van, az könnyebben beszerezhető, nagyobb a választék is. Ha van kerted, vagy teraszod, kísérletezhetsz saját termesztéssel is. Javaslom Nektek, kezdjük a fűszernövényekkel!

Szeretném Dalma megköszönni munkádat, odaadó lelkesedésedet és jobbnál-jobb ajánlataidat, elkészített receptjeidet. Dalma, az aranyfakanalat most átadja, de hogy kinek legyen meglepetés, hiszen egy különleges hónap következik…!

Jó étvágyat kívánok!

 

Kenéz Dalma

Kenéz Dalma

Az utolsó hétre a nagy melegre való tekintettel, kicsit könnyebb, és gyorsabban elkészíthető ételekkel készültem, figyelembe véve azt is, hogy ilyenkor milyen jól esnek a savanykásabb ízek és az idényjellegű gyümölcsök, zöldségek.

Ez azért nagyon fontos, mert minden zöldség és gyümölcs a saját kertünkből, frissen szüretelve, nyersen fogyasztva tartalmazza a legtöbb vitamint. Az egres és a rebarbara méltatlanul elfelejtett növények, a régi magyar konyhában igen gyakran sütöttek- főztek belőle. Én ehhez a leveshez az egres a saját bokrainkról szedtem le, de piacon is meg lehet vásárolni. Egészségesebb leszel, közelebb kerülsz a valódi dolgokhoz, jóval olcsóbban jössz ki, és igazán, komolyan teszel a fenntarthatóságért, a hazai termelőkért. Ebben segíti és támogatja a gazdák munkáját is Sipos Gazda.

Olyan mértékben, ami az ökológiai lábnyomodat is csökkenti, azáltal, ha nem külföldről importált ismeretlen vegyszerekkel kezelt, agyoncsomagolt déli gyümölcsöt és zöldséget vásárolsz. Jelen körülmények között már ez sem elhanyagolható kérdés.

 

Egresleves

Hozzávalók:

Egresleves

  • 40 dkg egres
  • 15 dkg barna cukor
  • 1-1,5l víz
  • 1 citrom héja és leve
  • vanillin őrlemény
  • 2 dl főző tejszín
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál liszt
Elkészítés:

Igazán jó falusi egresleves alapja a frissen leszedett termés. Az egrest megtisztítjuk: a bogyók két végén lévő szárrészt és a kocsánylevelet vágjuk le róluk. Forraljunk fel a vizet a barna cukorral, a fűszerekkel, a citromlével illetve egy csipet sóval. Tegyük bele a már megtisztított bogyókat. Közben a lisztet a tejszínnel és a tejföllel csomómentesre keverjük. Ha a leves ismét felforr, akkor a lisztes tejszínes keverékkel sűrítsük be. Jól forraljuk át, majd a már lezárt levest kicsit átturmixoljuk, hogy a bogyók megtörjenek, és kiadják az aromájuk. Tegyük hűtőbe pár órára, vagy egy éjszakára akkor az ízek jobban összeérnek a levesben, hidegen tálaljuk, tejszínhabbal, és menta levéllel díszítjük.

Egresleves

Sertésszűzérmék batáta ágyon grillezett laskagombával, rebarbara kompóttal

Hozzávalók:

Sertésszűzérmék batáta ágyon grillezett laskagombával, rebarbara kompóttal

  • 500 g laskagomba
  • extraszűz oliva olaj
  • só, bors, fokhagyma
  • 1 kg batáta
  • 100 g vaj
  • 1 dl tejszín
  • só, bors, fokhagyma, szerecsendió
  • 1 szép darab sertésszűz
  • oliva olaj
  • só, bors

Rebarbara kompót hozzávalók:

  • 500 g rebarbara
  • 0,5 db citrom héja
  • 1 l víz
  • 300 g kristálycukor
  • 2 késhegynyi őrölt vanília
Elkészítés:

A gombának levágjuk a vastagabb tönk részeit, és bekenegetjük a tetejüket olíva olajjal egy szilikon ecset segítségével, majd sózzuk, borsozzuk, aprított fokhagymát adunk hozzá és egy kevés szárított fokhagymával is megszórjuk. Grill fóliával tepsibe rakjuk és 200 C fokon kb. 10 percig sütjük, majd további 5 percig 250C fokon. Nem szabad kisütni a lelkét.

Sertésszűzérmék batáta ágyon grillezett laskagombával, rebarbara kompóttal

A megtisztított édesburgonyát felkockázzuk, és sós vízben pár gerezd fokhagymával puhára főzzük. Következő lépésként leszűrjük, majd a vajjal, a tejszínnel és a fűszerekkel krémes állagura turmixszoljuk.

A szüzet 3 darabra vágjuk, úgy hogy először félbe majd az első vastagabb részét hosszára is megfelezzük, sózzuk, borsozzuk, olajjal bemasszírozzuk. Nagyon forró serpenyőben pirosra sütjük minden egyes oldalát. Fontos hogy a serpenyőbe nem kell zsiradék. A húsokat fél órára 100 C fokra betesszük a sütőbe, majd pár percet pihentetjük, mielőtt felvágjuk.

Rebarbara kompót

A rebarbarát meghámozzuk, úgy, mint ahogy a spárgát szoktuk, majd 3-4 cm-es darabokra vágjuk. A vizet feltesszük főni, hozzáadjuk a cukrot, és a vaníliát, felforraljuk, majd hozzá adjuk a feldarabolt rebarbarát. Újraforrástól kezdve 1 percig főzzük. Nem kavarjuk, mert akkor összetörik. Lehűtve tálaljuk.

Sertésszűzérmék batáta ágyon grillezett laskagombával, rebarbara kompóttal

Desszert:
Blaha Lujza torta

Blaha Lujza színésznőről, a nemzet csalogányáról elnevezett torta nem a színésznő keze munkája. A hagyomány szerint egy – sajnos meg nem nevezett szabadkai cukrászmester – kreálta a színésznő esküvőjére az 1860-as évek végén a később a művésznő nevével elhíresült tortát. A megrendelő első férje, Johann Blaha karmester volt, akinek köszönhetően elindult Lujza karrierje. Abban az időben igazán híres és keresett édesség volt, manapság azonban nagyon ritkán találkozhatunk vele. Az eredeti receptet, kicsit újra gondolva készítettem el a saját Blaha Lujza tortámat, ami nagyon jól sikerült. Kicsit munkás az elkészítése, de nyáron nagyon praktikus mivel nem romlik könnyen, akár napokig is eláll, én nyaralásra is vittem magammal egy tortát, bírta az utazást, mindenki szerette így gyorsan el is fogyott. Az itt leírt recept, egy 24 cm átmérőjű, 9 lapos kerek tortához elég.

Hozzávalók:

Blaha Lujza torta - Hozzávalók

  • 20 dkg pirított őrölt mandula
  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 20 dkg vaj
  • 1 tojás+ 2 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja és leve

Bevonat:

  • 200 g fehér csokoládé
  • 50 g ét csoki
  • pirított lapmandula
Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból puha, rugalmas tésztát gyúrunk, amit fél órát legalább pihentetni kell. De akár ha nincs idő kisütni azonnal, egy- vagy több napra is, egy zacskóba hűtőbe rakhatjuk. A tésztát 9 db egyenlő gombócra osztjuk, én ehhez konyhai mérleget használtam. Lisztezett gyúródeszkán vékonyra nyújtjuk a lapokat, 9 db, ~24cm átmérőjű korongot szúrunk ki, amelyeket sütőlapon, 180 fokon 10 – 15 perc alatt világos zsemleszínűre sütünk. A kisütött lapokat forró eperlekvárral töltjük meg, majd vékonyan a külsejét is lekvárral. A tetejét fehér- és étcsokoládéval és pirított mandula lapokkal dekoráltam. Legalább 24 órát állni hagyjuk, hogy a lapok jól megpuhuljanak, és könnyen vágható legyen a torta.

A lapokat előre is ki lehet sütni, ha nincs megtöltve, nem puhul meg. Én nyaralás előtt egy héttel megsütöttem hozzá a lapokat, de csak a nyaralás előtti este töltöttem be, és tökéletes lett. Az eredeti recept szerint a tészta diós és málna lekvárral van töltve, én próbáltam már mind két verziót és erdei gyümölcs lekvárral is. Minden verzióban isteni finom volt. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a linzert.

Blaha Lujza torta

Aki cukormázzal szeretné bevonni, ahhoz is írok egy receptet, ugyanis az-az eredeti bevonat.

Cukormáz hozzávalói:

  • 10 evőkanál víz
  • 2 evőkanál méz
  • 3 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 evőkanál vaj
  • 50 dkg porcukor
  • piros ételfesték

A vizet a mézzel addig melegítjük, még a méz felolvad, ekkor elkeverjük benne a vajat. Következő lépésként, egyöntetű csomómentesre keverjük benne a keményítőt és tovább melegítjük az egyveleget, végül a púder állagú nagyon apróra darált porcukrot elkeverjük benne. Mikor a massza teljesen egyöntetű sima, akkor a tűzről levéve hozzá keverjük az ételfestéket. Kicsit hűlni hagyjuk, mikor a massza kicsit lehűlt és sűrű, de még önthető bevonjuk vele a tortát.

Köszönöm, ha olvastátok és kipróbáltátok a receptjeimet!

Jó étvágyat kívánunk!
A vasárnapi ebéd egy hűsítő egreslevessel indul fantasztikus ételeit Kenéz Dalma hozta el számunkra.