A MAKÓI HAGYMA ÍZVILÁGA A VASÁRNAPI EBÉDÜNKBEN

Kertem Kamrájából

Sipos Gazda vasárnapi ebéd ajánlata

 

Fekete Tímea

Fekete Tímea

 

Aki hétről hétre olvassa és figyeli a hozzávalókat biztosan észrevette már, hogy a levesből és a főételből aligha maradhat ki a hagyma. Az igazi makói fokhagyma és a vöröshagyma íz világa teljesen más a többitől. Vallom és hiszem, hogy az alap fűszere a magyar konyhának a vöröshagyma és a fokhagyma.

A következő menüsorozatban is rengeteg hagymát használtam, közben „sírtam” is, mert olyan erős, zamatos és illatos volt, amikor pucoltam a jó makói bronz vöröshagymát. E hagymának olyan acélos a héj szerkezete, hogy alig akar megválni tőle. A most felhasznált vegyszermaradék-mentes hagymákat még tavaly augusztusban takarítottuk be, ami a mai napig jól tárolható a kamrában.

E heti menüajánlatom a következő

Vöröshagyma leves cipóban
Sült pulykacomb batáta pürével és lilakáposztával
Almás diós muffin

Az ajánlataim 4 főre vonatkoznak.

 

Vöröshagyma leves cipóban

Hozzávalók:

Vöröshagyma leves cipóban - Hozzávalók

  • 4 nagy fej vagy 7-8 közepes
    nagyságú
    vöröshagyma
  • 2 kisebb fej fokhagyma
  • 5 dkg teavaj
  • 3 db húsleves kocka
  • 1 dl főzőtejszín
  • 1 dl fehérbor
  • 15-20 dkg sajt

Tálaláshoz: 4 kicsi teljes kiőrlésű cipó, vagy tányér is megfelelő

Fűszerek:

  • fehérbors
  • kakukkfű
  • szerecsendió
Elkészítése:

Alaplevet készítünk, 1,5 liter vízhez 3 darab leveskockát adunk. Egy másik edényben a teavajat felolvasztjuk és a karikára vágott vöröshagymát megdinszteljük. Következő lépésben hozzá adjuk a fokhagymát és egy evőkanál barnacukrot.

Ezzel karamellizálódik a hagyma. Ezután hozzáöntjük az alaplevet, felforraljuk, és ízlés szerint fűszerezzük. A cukor hozzáadása miatt, sok só szokott kelleni hozzá, de a kakukkfüvet se sajnáljuk belőle. Beleöntjük a bort és hozzá keverjük a tejszínt. Újra felforraljuk és kész az ízletes, finom levesünk.

A cipó tetejét levágjuk, és a belsejét óvatosan kiszedjük. Tepsibe helyezzük. Az aljára és a cipó peremére sajtot szórunk, beletesszük a forró levest és a cipó tetejét rárakjuk, majd sajtot szórunk erre is. Előmelegített sütőbe rápirítjuk a sajtot és így tálaljuk. Ennek a tálalásnak az-az előnye, hogy a tányér is elfogyasztható, bűntudat nélkül vagy bűnbe eséssel.

Vöröshagyma leves cipóban

Sült pulykacomb batáta pürével és lilakáposztával

Hozzávalók:

Sült pulykacomb batáta pürével és lilakáposztával - Hozzávalók

  • 1 kg (kb.) pulykacomb
  • 1 kg batáta
  • 1 fej kisebb lilakáposzta
  • 3 fej fokhagyma
  • 2 fej kisebb vöröshagyma
  • 1 dl kókusztej
  • füstölt mangalica szalonna

Fűszerek:

  • Majoranna
  • Oregánó
  • Vegeta
  • Magyaros sültek fűszerkeverék
  • Fokhagymapor
Elkészítés:

A pulykacombot befűszerezzük. A fokhagymát megpucoljuk, a szalonnát kockákra vágjuk. A combot sok-sok helyen beirdaljuk és mindegyik nyílásba egy gerezd és egy kocka szalonnát nyomkodunk. Egy nagy tepsit 3 evőkanál sertészsírral kikenünk, belerakjuk a combot és a tetejét vöröshagyma karikákkal teleszórjuk. Tepsibe öntünk 2 dl vizet és alufóliával együtt rakjuk a sütőbe. 200-220 fokon megsütjük arany barnára, úgy hogy az utolsó 20 percben levesszük az alufóliát és hagyjuk megpirulni.

A batátákat megpucoljuk, kockákra vágjuk és vegetával fűszerezett vízben megfőzzük. Főzés után, leöntjük a vizet róla és hagyományos krumpli törővel pürés állagra passzírozzuk. 1 dl kókusz tejet hozzáadunk és ízlés szerint fokhagyma sóval fűszerezzük.

A lilakáposztát feldaraboljuk apróra. Egy edénybe sertészsírral összekeverjük és főzzük, pároljuk. Majd amikor már megpuhult, ízlés szerint, ki milyen édesen szereti xilitet rakhatunk hozzá. Kavargatjuk, így kicsit karamellizálódik.

A batáta pürét és a lilakáposztát köretként tálaljuk a fantasztikusan átsült fokhagymás, szalonnás pulykacombbal. Apukám azt mondta ez fenomenális.

Másnap, ha marad belőle, hidegen is isteni finom.

Sült pulykacomb batáta pürével és lilakáposztával

Desszert:
Almás diós muffin

Hozzávalók

Almás diós muffin - Hozzávalók

  • 2 db tojás
  • 1 dl tej (laktós mentes, kókusztej)
  • 125 g margarin
  • 2 db édesebb alma
  • 15 dkg zabpehelyliszt
  • 15 dkg xilit
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg dió
  • muffin sütő papírok
Elkészítése:

A diót egy konyharuha közepébe beleszórjuk, ráhajtjuk a ruhát és egy húsklopfoló segítségével darabokra törjük. Ez azért jó, mert nem lesz túl apró.

A lisztet jól összekeverjük a sütőporral és a xilittel és hozzáadjuk a többi hozzávalókat. A 2 db tojást beleütjük, 1 dl tejet beleöntjük, a margarint felmelegítjük, a diót is beleszórjuk, az almákat egy nagyobb reszelővel belereszeljük. Az egészet jól összekeverjük.

A muffin sütőformába beletesszük a kis séma papírokat és egy evőkanál segítségével kb. 2-3 evőkanálnyi tésztát belecsorgatunk. 25-30 percig 180 fokos sütőben megsütjük, és ha picit kihűl már fogyasztható is.

Ez teljesen alakbarát, a gyümölcsöt lehet mással is helyettesíteni, a dió helyett cukormentes csoki darabokat is lehet belerakni. Kinek mi a szimpatikus. A muffin az egy szuper süti, ami gyorsan elkészíthető és rengeteg változatosságot bele lehet csempészni.

Almás diós muffin
Jó étvágyat kívánunk!
A makói hagyma ízvilága a vasárnapi ebédünkben fantasztikus ételeit Fekete Tímea készítette el számunkra.