SZÖVETKEZZÜNK A HASZNOS ROVAROKKAL!

Kedves Kertészkedő Barátaim,

Ha szeretnénk megőrizni kertünk természetes egyensúlyát, lépjünk szövetségre olyan rovarokkal, amelyek segítségünkre lesznek a kártevők ritkításában.

Szövetkezzünk a hasznos rovarokkal!

A növények leggyakoribb rovarkártevői a levéltetvek. Ezek az apró, zöld vagy fekete rovarok a virágokat, a hajtáscsúcsokat és a friss leveleket támadják meg. Szívogatják a növényi nedveket, amitől a levelek foltosodásnak indulnak, eltorzulnak.

Levéltetvek támadásai…

A tetvek veszélyes növényi vírusokat is terjeszthetnek. Váladékuk, a mézharmat vonzza a hangyákat, és elősegíti a gombabetegség és a korompenész kialakulását.

Csalogassunk hasznos rovarokat a kertbe

Szerencsére számos olyan rovar létezik, amelyik felfalja ezeket a kártevőket. Megfelelő növényekkel becsalogathatjuk a kertbe a levéltetvekkel táplálkozó katicabogarat, a zöldfátyolkát, az imádkozó sáskát vagy a zengőlegyet.

Ahol csak lehetséges, ültessünk a kertben alacsonyan elterülő talajtakaró növényeket is. Ez a katicabogarakat mellett az imádkozó sáskákat és a madarakat is vonzza, hiszen mindannyian kedvelik a hűvös rejtekhelyeket.

Rovaroknak szánt apró itatóhelyeket is kialakíthatunk a növények között. Ez olyasmi, mint a madárfürdő: egy lapos tálkát rakjunk meg kövekkel vagy kaviccsal, és annyi vizet öntsünk bele, hogy a kövek teteje épp csak nedves legyen. Így rovarvendégeink képesek inni a vízből anélkül, hogy elmerülnének benne.

 

Ha a témával kapcsolatban kérdése van, keressen bizalommal az alábbi elérhetőségeken: telefonon +36-20/519-2745  számon vagy emailben az info@siposgazda.hu címen.

Amennyiben tanácsadásra, előadásra szeretne időpontot kérni, kérem kattintson az alábbi linkre:

Kapcsolat

 

Rovarirtó rovarok

A katicabogarak ragadozó életmódot folytatnak, így nagyon hasznos szövetségesei a kertésznek. Imádják a szaftos levéltetveket, némelyik pedig kifejezetten kedveli az atkákat, a pajzstetveket, de az étlapjukon gyakran szerepelnek a liszteskék is. Többek között őszirózsával, körömvirággal, pillangóvirággal, korianderrel, cickafarkkal, kaporral, káposztafélékkel, mézvirággal, édesköménnyel, díszkáposztával tudjuk őket a kertbe csalogatni.

Hétpettyes katicabogár

A katicabogarak kedvelik a nagyfejű virágokat is, mivel szeretnek bebújni a szirmok közé, elrejtőzni a kis résekben, hasadékokban, vagy pihenni az árnyékban.

A katica által kedvelt növények között a zengőlegyek is jól érzik magukat. Ők is nagyon falánk levéltetű-pusztítók: a zengőlégy lárváinak egyetlen példánya mintegy négyszáz levéltetvet fogyaszt el fejlődése során.

A zöld fátyolka lárvája szintén táplálkozik levéltetvekkel, viaszos pajzstetvekkel, atkákkal és kis hernyókkal. Szívesen látogatja a kaprot és az édesköményt, de a százszorszépet és az angyalgyökeret is vonzónak találja.

Ugyancsak sok kártevőt megtámadnak a ragadozó poloskák, amelyek előszeretettel fogyasztják a tripszeket, a takácsatkákat és a kis hernyókat. Csalogassuk a kertünkbe aranyvesszővel, margarétával, lucernával és cickafarkkal.

Vérmes természetével az imádkozó sáska – más néven ájtatos manó – is a kertész hasznos társa, szinte minden kártevőre van étvágya. Fiatal lárvái mohón felfalják a levéltetveket, valamint a hernyók tojásait.

Imádkozó sáska

Kép forrása: pxhere.com

A kifejlett egyede univerzális ragadozóként ismert, ami azt jelenti, hogy a növények számára hasznos és káros élőlényekre egyaránt vadászik. Tevékenységét mégis érdemes elősegíteni, ugyanis olyan lepkéket fogyaszt, amelyek a kerti növényekre rakják petéiket; a kikelt hernyók pedig megrágják a leveleket. A kifejlett imádkozó sáska irtja a hernyókat, a különböző poloskákat, a legyeket, a szúnyogokat és a csótányokat, de a fecskefarkú lepke lárváival, csigákkal, meztelen csigákkal és más talajlakókkal is táplálkozik. Ez a jótékony rovar a meleg, száraz, bokros-füves területeket szereti, fűfélékkel és a fehér lóherével könnyen a kertünkbe csábíthatjuk.

Az apró parazitadarazsak szintén jó szolgálatot tesznek a kertben. Peteparaziták, azaz kizárólag különböző lepkefajok petéiben képesek kifejlődni. Kiváló szaglásuk segítségével több 10 méterről is megtalálják a növényre lerakott lepkepetét, és saját petéjüket tojják bele. Az embrió elfogyasztja a lepkepetét, és kikelés után elindul újabb lepkepetét parazitálni. E hasznos rovarok áldozatai közé tartozik a paradicsomféreg, a levéltetű, az amerikai sereghernyó és a káposztaféreg. A darazsakat szívesen fogadhatjuk kertünkben olyan növényekkel, mint a kapor, a cickafark, a fehér lóhere, a csalán és a vadrépa.

A Trichogramma petefürkész darázs lárváit Trichoplus néven kapszulás kiszerelésű készítményként is megvásárolhatjuk. Egy-egy kapszulában 1800-2000 fiatal lárva, előbáb, illetve báb állapotú petefürkész darázs található. A Trichoplus kukoricában (csemegekukorica), paprikában, paradicsomban, káposztafélékben és hüvelyesekben rendelkezik felhasználási engedéllyel.

A színpompás szitakötő látogatásának is örüljünk, hiszen előszeretettel fogyasztja például a szúnyogokat, valamint a gyümölcslegyeket és azok lárváit.

Szövetkezzünk a hasznos rovarokkal!

S végül ne feledkezzünk meg a hasznos pókokról sem, étlapjukon ugyanis hangyák, legyek, szúnyogok és levéltetvek is szerepelnek. Szívesen elrejtőznek a szalmaszálak között, így akár szalma talajtakaróval is a kertbe csalogathatjuk őket.

Együtt – Mindenkiért!