ROVAROK TÁMADÁSBAN 2019. 24. HÉT

Rovarmegfigyelés - 2019. június 11.

Friss előrejelzés a kártevők várható egyedszámának alakulásáról.

Kedves Kertészkedő Barátaim,

Tisztelettel ajánlom figyelmetekbe az aktuális fogási adatokat. A szőlőben található már peronoszpórás szőlőlevél, de a szürkepenész is megérkezett. Zsigó Úrnak és a saját rózsáimban is megtalálható a szürkepenész kártétele, mely a rózsabimbókat és a virágszirmokat is megtámadhatja.

Rovarok támadásban 2019. 24. hét

Védekezés a kártevők, kórokozók ellen

  • Esős, nedves és meleg időben akár az egész termést is elveheti a szürkepenészes (botritiszes) rothadás. A gomba soktápnövényű, sőt az elhalt növényi részeken is megél. Tehát, gyakorlatilag mindig jelen van a környezetünkben, csak a számára alkalmas időjárást és növényfelületet várja. Ezzel magyarázható, hogy míg a lisztharmat és a peronoszpóra járványok előzményei akár egy évre is visszanyúlnak, addig a szürkepenész berobbanását mindössze a megelőző 15-20 nap határozza meg. Éppen ezért az előrejelzése hatékonyan nem megoldott.
  • Bármelyik zöld növényi részt meg tudja támadni, a rózsa példája is mutatja, hogy az ép bőrszöveten, de a légcserenyílásokon és pl. a jégverte levelek és termések sebein át is be tud hatolni. Tavasszal akár 100%-ban is elviheti a virágokat.
  • A szőlő esetében a virágrészek elbarnulása, elhalása jelzi a fertőzést. Később a fürtzáródás előtt, megelőzésképpen, sokan mindig elvégzik a szürkepenész elleni permetezést. Ekkor tudunk utoljára gombaölő szert bejuttatni a fürtök belsejébe. Különösen figyelni kell a sűrű lombozatú tőkékre, a mélyfekvésű területek növényeire. Leggyakrabban a fürtön jelentkező kórképével találkozunk. A korai fertőzésnél zöld vagy savanyú rothadásnak hívjuk a betegséget. Később, ha már feltűnnek a bogyók szürkésbarna foltjai, majd a kiverődött egérszürke, bársonyos penészgyep, ott azonnal védekezni kell. A beteg fürtrészek gyors eltávolításával (késsel, bogyózó ollóval) megelőzhetjük a nagyobb kárt.
  • Amennyiben a gomba terjedésének kedvező napok jönnének, pl. a ciprodinil (14nap) , az azoxistrobin (7 nap), a fludioxonil (bor:21, csemege: 35 nap), a fenhexamid (csemege:7 illetve bor:14 nap), a boszkalid (é.vi. 28 nap), a fenpirazamin (bor 21, csemege 14 nap), a ciprodinil (21 nap) az engedélyezett III. kategóriás hatóanyagú készítmények, melyek a zárójelben lévő élelmezésegészségügyi-várakozási időkkel rendelkeznek. Jól látható, hogy bár ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák a gombaölők és mégis eltérő lehet az é.v.i. értékük. Mindig tanulmányozzuk át a címke előírásait! Kis kiszerelésben már a metiram kombinációja is bevethető, mely egyben lisztharmatra és peronoszpórára is engedélyezett, 35 napos é.v.i.-vel rendelkezik. Egy parazita gombát tartalmazó „bioszer” is a rendelkezésünkre áll, melynek várakozási ideje a „nincs korlátozás” kategóriába tartozik. (A réztartalmú szerek közvetlenül nem hatásosak, még a 3%-os bordóilében is kicsírázik a gomba.)
  • Néhol annyira hullik a cseresznye levele, hogy sokan feláldozzák az idei termést és inkább megpermetezik a fákat. Leszüretelik, de a levélbetegségek ellen felhasznált gombaölők hosszú élelmezés-egészségügyi várakozási ideje (é.v.i.) miatt inkább nem használják fel a termést. Sok kertben különben is rossz a gyümölcs minősége. Éretlen, moníliás szemek között piroslik néhány egészséges. A cseresznyelégy viszont újult erővel rajzik. A felmelegedő talajokban most kelhettek ki az áttelelő bábokból.

Jó kertészkedést kívánok! Együtt – Mindenkiért!

Kártevők támadásban

Rovarok támadásban 2019. 24. hét