NÖVÉNYVÉDELMI ELŐREJELZÉS HATÉKONY VÉDEKEZÉSSEL 2019. 40 – 42. HÉT

Védekezés a kártevők, kórokozók ellen

Kedves Kertészkedő Barátaim,

Ez évben az utolsó előrejelzést segítő gondolatokkal szeretném kiemelni, hogy az őszi lemosó permetezésről ne feledkezzünk el, ha tehetjük végezzük el, hiszen ezzel már a jövő évi termést védjük. Láthatjuk, hogy az összes gyümölcsfánál és a szőlőnél is beindult a lombhullás.
Az idén is fontos teendőnk lesz a lehullott lomb összeszedése és megsemmisítése, azoknál a kerti fáknál, bokroknál melyek levélbetegségekkel küzdöttek a nyáron. Súlyos kártételeket lehet látni a csonthéjasokon, de a dión és a mandulán is. Az alma és a körte varasodása nem lépett fel járványszerűen, de annyi fertőző anyag képződött a leveleken, amely tavasszal be tudja indítani az új fertőzést.

Lisztharmat áttelelő fekete „göbei”

A fotón a lisztharmat áttelelő fekete „göbeit” láthatjátok, mogyorólevél fonákon. Jövő tavasszal a bokraink, fáink alól, a beteg levelekről pattannak ki a csonthéjasok, és a dió levélbetegségeit, az almatermésűek varasodását és a mogyoró lisztharmat betegségeket okozó, első fertőzését beindító spórák. A szőlő peronoszpórája is a lehullott leveleken telel át.

Azt tapasztalhatjuk, hogy egyre többen hagyják el az őszi ásást és a letermett zöldségfélék otthagyott szármaradványai közé vetnek, palántáznak a következő évben. Fel kell tenni a kérdést, hogy nem hagyok-e fertőzött növényi maradványokat az ágyásomban és szükség lesz-e a beforgatással járó talajfertőtlenítésre tavasszal?

Penészgyeppel bevont fonnyadó céklagumók

A fotón betakarítatlan, penészgyeppel bevont fonnyadó céklagumókat láthattok. A kórokozó gombák között egész biztosan megtalálható a szürkepenész, mely a talajban is át tud telelni és jövőre az összes zöldség és dísznövény fajunkat megtámadhatja.

Ne hagyjunk se beteg termést, se beteg növényi maradványokat a kertben, a talajfelszínen!

A nyár végén feltűntek a rozsdagombák jellegzetes tünetei is. Néhányan ijedten telefonáltak, azt kérdezték, hogy mit tegyenek?

Szederrozsda

A fényképen a szederrozsda narancssárga telepeit láthatjátok. Jól ismerjük a körterozsda hasonló színű „kinövéseit” is. A szeder esetében a gyökérsarjaiban bújik meg a gomba, a körte pedig a környezetében lévő beteg borókától kapja minden évben, újra és újra a fertőző spórákat. Tehát csupán a rozsdák miatt most ősszel felesleges lenne permetezni. (A többi gombakórokozó ellen viszont mindkét növényen – és a málnán is – határozottan szeretném javasolni a rezes lemosást.) A szeder esetében a beteg hajtások kivágásával kell, a körténél pedig a borókák eltávolításával is lehet védekezni.

A rovarok, gombák, baktériumok és a gyomok biológiájának az ismeretében tudunk dönteni arról is, hogy mit tehetünk a komposztládába. A fent leírtak értelmében a két rozsdagombától nem kell félnünk, jövőre nem a tünetes levelekről indul a fertőzés, nyugodtan bekeverhetjük a leveleket. A fiatal gyomok is gazdagítják a komposzthalmot és a lisztharmatos, lyukacsos, foltos és varas levelek is lebomlanak. Növényvédelmi szempontból az összeszáradt gyümölcsmúmiákat és a beérett magvakat tartalmazó gyomokat, ne tegyük bele.

Jó őszi kertészkedést kívánok!

Aktuális előrejelzés a kártevők egyedszámának alakulásáról

Rovarmegfigyelés II. félév
2019. július 02-től – 2019. október 15-ig
Rovarok támadásban 2019. 40 – 42. hét
Rovarmegfigyelés I. félév
2019. április 10. – 2019. június 25-ig
Rovarok támadásban 2019. 26. hét