NÖVÉNYVÉDELMI ELŐREJELZÉS HATÉKONY VÉDEKEZÉSSEL 2019. 39. HÉT

Védekezés a kártevők, kórokozók ellen

Kedves Kertészkedő Barátaim,

Javában zajlanak az őszi mezőgazdasági munkák a szántóföldön és a kertekben is egyaránt. Szeretném Nektek javasolni, hogy a leszüretelt szőlőkben, ha lehetőségetek van rá, alkalmazzátok a kénes vagy a kénes-olajos lombmosást az áttelelő lisztharmat képletek (kazmotéciumok) gyérítésére.

A leveleken feketévé érő apró „göbök” az őszi esőkkel lemosódnak a kordonkarokra, a támberendezésre és ezekből indul ki a tavaszi első fertőzési hullám. Most még gyengék, vékony falúak, a permetezéssel csökkenthetjük a számukat. Az októberi esőkre még figyelnünk kell a szüretelés előtti szőlőkben, a szürkerothadás miatt! Csak megelőzéssel lehet védekezni ellene!

Jókai Mór megszakította a Kárpáthy Zoltán írását a Kertészetgazdászati Jegyzetek megírása miatt. 1896-ban adták ki, a peronoszpóráról szóló részt szeretném Veletek megosztani:

„A másik lényeges szerszám aztán a „gazda szeme”. Szőlővirágzás előtt a szőlősgazdának minden nap körül kell járni a szőlőjét s vizsgálni, hogy nem találja-e valahol valami jelenségét a levélpenésznek, ami jól fölismerhető. Akkor, ha csak egy helyen találta is azt föl, rögtön permeteztetni kell. A szőlő elvirágzása után pedig, akár mutatkozik peronospora, akár nem, be kell permeteztetni a „bordói leves”-el az egész szőlőtelepet istenesen. Én ehhez a mész helyett szódát használok keverékül a rézgáliczhoz, az is jó. Két százalék rézgálicz, ugyanannyi szóda egy hektoliter víz közé vegyitve. Amely szőlősgazda elkésik a permetezéssel, az aztán permetezhet háromszor is egy évben, hat perczentes olvadékkal, mégis kétes marad a sikere.
Én szőlőérés közeledtével soha rézgáliczczal nem közelitek a tőkéimhez: nem akarom megmérgezni a fürtöket.
Ha pedig valami szőlősgazda azzal a lamentálással kerül elém, hogy a peronoszpora tönkretette a szüretjét, annak én azt mondom: „Úgy kell neked! Most már igyál vizet!” A peronoszpora ellen lehet védekezni könnyen, egyszerűen, gyorsan és sikeresen.” Dr. Jókai Mór

Teljesen aktuális a szemlélete: csak a kertész ismerheti igazán a saját növényeit,
és ha úgy ítéli meg a helyzetet, akkor a permetezéssel előzze meg a gombák támadását.

A selyemfényű puszpángmoly esetében október végéig ellenőrizzük a feromoncsapdákat. Szokatlanul erős rajzás indult meg kb. egy hónapja. A lepkék már a párzáson és a tojásrakáson is túl vannak, sőt már a hernyók is kikeltek és rágnak.

A selyemfényű puszpángmoly kártétele

A selyemfényű puszpángmoly kártétele

Várható, hogy folytatódik októberben is a molyok kirepülése. A lárváik őszi károsítására is gondolnunk kell és arra is, hogy ezek a kisméretű hernyók fognak áttelelni, az összeszőtt levelek védelmében. Ha nem gyérítjük az őszi permetezéssel a hernyótársaságot vagy nem viszi el őket a téli fagy, akkor jelentős tavaszi kártételre számíthatunk. A hernyófészkeket metszőollóval is kicsipkedhetjük.

Akár már az őszi lombhulláskor is elvégezhetünk egy rezes lemosó permetezést pl. a levélbetegségeket okozó gombák ellen a csonthéjasokban. Tavasszal ismételni is lehet vagy váltani pl. az olajos vagy kénes lemosásra.

Mielőtt felvennénk a permetezőgépet, minden más módszert be kell vetnünk, amivel csökkenthetjük a gombák és a rovarok károsítását. Ebben nagy segítségünkre vannak a madarak is. A széncinke táplálékának 65%-át a káros rovarok adják. Elkezdhetjük a madarak téli etetését és itatását, melynek folyamatosságát biztosítanunk kell!

Cinege hernyóval a csőrében

Kép forrása: https://pxhere.com

Szélsőséges időjárású hónapok állnak mögöttünk, ez a zöldségágyásokon látszott meg a leginkább. A gyümölcskárosítókkal sem tudtunk mindig elbánni, levéltetves és gombás évünk volt. Továbbra sem bírtunk a dió-fúróléggyel, a liszteskékkel és komolyan károsította az almatermésűeket az ázsiai márványospoloska. Jókaival kezdtem, vele szeretném befejezni is, a fenti könyvecskéből idézek:

„Tehát lehet megküzdeni a poklokkal, csak ne legyen lusta az ember.”

Ezt is megszívlelhetjük, akárcsak a peronoszpóráról írtakat.

Jó kertészkedést kívánok!

Aktuális előrejelzés a kártevők egyedszámának alakulásáról

Rovarmegfigyelés II. félév
2019. július 02-től – 2019. szeptember 24-ig
Rovarok támadásban 2019. 39. hét
Rovarmegfigyelés I. félév
2019. április 10. – 2019. június 25-ig
Rovarok támadásban 2019. 26. hét