NÖVÉNYVÉDELMI ELŐREJELZÉS HATÉKONY VÉDEKEZÉSSEL 2019. 35 – 36. HÉT

Védekezés a kártevők, kórokozók ellen

Kedves Kertészkedő Barátaim,

Szeretném megosztani Veletek, hogy néhány kései szilva, őszi barack és persze az almatermésűek a fákon vannak. A váratlan meleg és a pára felerősítette a gombák terjedését. A monília és a még mindig rajzó gyümölcsmolyok miatt még a permetezésük is szóba jöhet. Ebben az esetben csakis az élelmezés-egészségügyi várakozási idők (é.v.i.) alapján dönthetünk. A Bacillus thuringiensis hatóanyagú rovarölő után csak két napot kell várni a szüretig.

Kertjeinkben több poloska faj károsíthat

Többen hívtak, hogy sok poloskát találnak a növényeken. A lárvák és az imágók közösen szívogatnak. Ecetes vízzel teli tálakkal csalogathatjuk és ebbe a vízbe kevert káliszappannal gyéríthetjük is a két poloskafajt. Az ablak alatt is működik a csapda a beköltözők ellen. Próbáljátok ki, és kérlek Benneteket, írjátok meg tapasztalatotokat.

Dió

A diótermesztő Kollégák is tapasztalják, hogy tavasz óta hullik a dió, a baktériumos és a gombás fertőzéstől, a nyári aszálytól, most pedig a diólégy miatt (nyugati dióburok-fúrólégy). A nyüvek kifejlődésük után kiejtik magukat a burokból és a fa alatt, a talajban telelnek át. Innen rajzanak ki jövőre. A könnyű „cinegés” szemekről a gomba és a baktérium támadhat tavasszal, a nyálkásan fekete-foltos héjburokban még kifejlődhet a légy lárvája. Ne hagyjunk fekete diószemeket se a fán, se alatta. Kupacokat se alakítsunk ki, azonnal semmisítsük meg a beteg terméseket.

Nagyon fontos a szüret utáni lombvédelem jelentősége. Az augusztus végi váratlan meleg a levélbetegségeknek is új lendületet adott. Már nem kell a várakozási időket számolgatni, mert nincs gyümölcs a fákon. A réztartalmú vagy rézpótló gombaölőkhöz (ilyen a mankoceb hatóanyag) vagy egyéb lisztharmat elleni készítményekhez érdemes bór és cinktartalmú lombtrágyákat is keverni. A jövő évi termőrügyek kialakulását segítik ezek az elemek.

A szőlő növényvédelme szüret előtt, szüret után

A kései szüretelésű borszőlőknél is felmerülhet még a permetezés szükségessége. A levélperonoszpóra fertőzése felerősödött, sárgítja, szárítja a fiatal leveleket. A zöld leveleknek még dolgozniuk kellene, most állítják elő és szállítják a bogyókba a cukrot. A fürtökön a szürkepenész veszélye sem múlt el és néhol a lisztharmat is feléledt.

Ha a szüretig már nem is permetezünk a hosszú várakozási idők miatt, akkor majd a letermett tőkék lisztharmat elleni olajos-kénes lombmosása lehet a következő kezelés.

Peronoszpóra

Az idén feltűnően sok helyen találkoztam a szőlő feketerothadás betegségével. Talán a perzseléshez hasonlítanak leginkább a szabálytalan alakú, barna közepű és éles sötét határvonallal lezárt foltjai a leveleken. A fürtön összetéveszthető a peronoszpórával, de a feketerothadásnál barna színnel indul a bogyók rothadása majd szénfeketévé aszalódik a fürt. Később a levélfoltokon és a mumifikálódott szemeken is megjelennek a fekete apró gombatestek. Minden zöld részét fertőzheti a szőlőnek, gyakorlatilag az egész szezonban számíthatunk rá pl. a fürtkocsányon is. Jelenleg a fertőzött levelek összegyűjtése és a száraz fürtök leszedése, megsemmisítése a legfontosabb teendőnk.

Eredményes kertészkedést kívánok!

Aktuális előrejelzés a kártevők egyedszámának alakulásáról

Rovarmegfigyelés II. félév
2019. július 02-től – 2019. szeptember 03-ig
Rovarok támadásban 2019. 35 – 36. hét
Rovarmegfigyelés I. félév
2019. április 10. – 2019. június 25-ig
Rovarok támadásban 2019. 26. hét