KÉSZÍTSÜNK HÁZI GILISZTAKOMPOSZTÁLÓT!

Gilisztakomposztáló készítése lépésről lépésre

Kedves Kertészkedő Barátaim,

Nemrégiben írtam a földigilisztákról, mint a kertészek hasznos, talajjavító munkatársairól. Az egészséges komposztkupac jellemzően nyüzsög a dolgos gilisztáktól, de most egy másik módszert is mutatok arra, hogy a kerti és konyhai zöldhulladékból tápanyagban gazdag komposzt legyen. Ez az egyszerűen összeállítható házi gilisztatelep.

A gilisztakomposztálóhoz speciális komposztáló gilisztákat kell beszereznünk. Az 5-10 cm hosszú, vöröses színű giliszták (Eisenia fetida) a konyhai hulladékot tápanyagban gazdag komposzttá és folyékony trágyává alakítják; horgászboltban beszerezhetjük őket.

Készítsünk házi gilisztakomposztálót!

Nincs kellemetlen szaguk, nagyon kevés helyet foglalnak, így a házi gilisztakomposztálón keresztül akár a gyerekeket is megismertethetjük csodálatos életükkel és tevékenységükkel. Hámrétegükben és a bélrendszerükben termelik azokat a baktériumokat, amelyek a leghasznosabb munkát végzik a komposztálás során. Számukra az optimális hőmérséklet 15-20 °C, de átvészelik a gyenge fagyot, és akár 35 °C-ig életben maradnak. A legjobb, ha a gilisztakomposztáló elhelyezésére árnyékos, szélvédett helyet keresünk. Télire pedig helyezzük a gilisztatárolót beltérbe, például garázsba vagy melléképületbe.

A házi gilisztatelepet használhatjuk önálló komposztálási megoldásként a kisebb kertekben vagy akár az erkélyen, de a hagyományos komposztkupac mellett kiegészítésként is alkalmazhatjuk.

Hogyan működik a gilisztatelep?

A gilisztakomposztáló működése azon alapul, hogy a vörös giliszták friss élelem után kutatva fölfelé másznak, és a megtermelt finom komposztot maguk mögött hagyják.


 

A fedett gilisztatároló két vagy három rekeszből áll.

Az alsó, folyadékgyűjtő tálcára helyezett rekeszben, a második szinten élnek a giliszták, és ide kerülnek a konyhai hulladékok is, amelyekkel etetjük őket. Itt készül a komposzt, a fedél pedig megakadályozza, hogy a telep kiszáradjon, vagy elárassza az eső. Az alsó rekeszben gyűlik össze a folyadék („komposzttea”), amely lecsöpögtetve és összegyűjtve a növények számára folyékony trágyaként használható.

A felső tálca alján lévő lyukak biztosítják, hogy a giliszták által termelt folyadék le tudjon szivárogni az alsó gyűjtőtálcába. Ha pedig a tálca megtelt komposzttal, a lyukak lehetővé teszik, hogy a giliszták felvándoroljanak a következő (harmadik) tálcába, így a megüresedett tálca komposztját be lehet gyűjteni. A középső és a felső tálca cseréjével biztosíthatjuk a telep folyamatos körforgását.

Gilisztakomposztáló készítése lépésről lépésre

Készítsünk házi gilisztakomposztálót!

Válasszunk körülbelül 40 x 50 cm-es, kb. 20 cm mély műanyag dobozokat. Szükség lesz még egy egyszerű műanyag csapra (ez segít a folyadék leengedésében) és fúrószerszámokra, valamint egy fedélre a felső tálcához.

Az alsó tálcával kezdjük a gilisztatároló összeállítását. Az edény oldalán óvatosan vágjunk vagy fúrjunk egy lyukat, amely szorosan illeszkedik a csaptelep menetéhez. A csapot a lehető legalacsonyabban illesszük be a tálcába, hogy amikor majd leengedjük, ne maradjon folyadék az edény alján. Csavarjuk szorosan a helyére a csapot, majd rögzítsük a hátsó anyával. A felső tálca aljába fúrjunk körülbelül 5 centiméterenként 0,5 cm-es lyukakat. Ezeken tud majd leszivárogni a komposzttea az alsó tartályba. A komposztálót helyezzük lábakra vagy téglákra, hogy a folyadékot könnyebben lecsöpögtethessük egy edénybe.

A felső tálca aljára helyezzünk kb. 8 cm-es rétegben alomanyagot. Ez lehet kókuszrost, amit nedvesítsünk meg, hogy a giliszták otthonosan érezzék magukat. Erre a rétegre tegyünk 2-3 cm vastagságban érett marhatrágyával kevert szalmát (ehelyett komposztot vagy virágföldet is használhatunk).

Most már beköltöztethetjük a gilisztákat, akik hamarosan beássák magukat a lakájos alomba. 0,1 négyeztméternyi felülethez 50 dkg komposztálógilisztával számoljunk. Ezután tegyünk a dobozba egy réteg konyhai és kerti hulladékot – kezdetben legfeljebb 5 cm vastagságban. Várjunk egy hetet, mielőtt további táplálékot adnánk hozzá, hogy a gilisztáknak legyen idejük beilleszkedni új otthonukba.

 

Ha a témával kapcsolatban kérdése van, keressen bizalommal az alábbi elérhetőségeken: telefonon +36-20/519-2745  számon vagy emailben az info@siposgazda.hu címen.

Amennyiben tanácsadásra, előadásra szeretne időpontot kérni, kérem kattintson az alábbi linkre:

Kapcsolat

 

A komposztálógiliszták gondozása

Készítsünk házi gilisztakomposztálót!

A giliszták megemésztenek minden olyan növényi eredetű konyhai hulladékot, amit általában a komposzthoz szoktunk adni, beleértve a kávézaccot is, de kerüljük a hús vagy az állati eredetű termékek, például a sajt hozzáadását. A citrusfélék héjával és a hagymafélékkel legyünk óvatosak, mert nagy mennyiségben túlságosan savas környezetet teremtenek a giliszták számára. A táplálékhoz kevés kerti hulladékot, gyomot, levelet, valamint aprított, matt újságpapírt és kartont is adhatunk. Figyeljünk rá, hogy a giliszták lakosztálya mindig enyhén nedves maradjon.

Amikor a giliszták elfogyasztották a komposztáló tálcán található első adag hulladékot, tápláljuk őket addig, amíg a tálca megtelik az általuk készített komposzttal. Ha ez megtörtént, akkor már ne tegyünk több hulladékot a gilisztákkal teli tálcára, hanem helyezzük a tetejére a következő (harmadik) tálcát, amit a fent ismertetett módon rendezzünk be a gilisztáknak, és tegyük rá a fedelet. Miután a giliszták az általuk készített komposztban már nem találnak élelmet, a lyuggatott tálcán keresztül felvándorolnak az újabb tálcára, ahová a táplálékot helyezzük. Egy nap elteltével az elhagyott tálcából kiönthetjük a kész gilisztakomposztot.

Hogyan használjuk a kész komposztot?

A gilisztakomposzt, más néven vermikomposzt nagyszerű általános talajjavítószer, amit felhasználhatunk a kertben, de a saját virágföldkeverékünkhöz is hozzáadhatjuk. Az alsó tálcában összegyűlt folyadék pedig szuper elixír a növényeknek. Hígítva használjuk: egy rész komposztteát tíz rész vízzel vegyítsünk, és ezzel öntözzük meg a tápanyag-utánpótlásra szoruló növényeket.

Kertészeti munkánk során, használjunk minél több természetes anyagot és technológiákat.

Együtt – Mindenkiért!