GYEREKEK A KERTBEN – LEGYEN SZÁMUKRA IS ÖRÖM A KERTÉSZKEDÉS!

Kedves Barátaim,

Minden szülő számára kulcsfontosságú feladat, hogy rászoktassa gyerekeit a természet szeretetére és tiszteletére. Ugyanilyen fontos, hogy a kerti munkát is minél hamarabb, szinte észrevétlenül megkedveljék. Sokszor halljuk: „Ha ezt látják tőlem, úgyis megszeretik” vagy „Szereti vagy nem, csinálnia kell, és kész”.

Gyerekek a kertben – legyen számukra is öröm a kertészkedés!

Nem állítom, hogy ezek a módszerek nem működnek, de miért ne próbálnánk egy kicsit odafigyelve, szeretettel, néhány ravasz trükköt bevetve megkönnyíteni a kicsiknek a kerti munkát?

Nem is csak azért, hogy segítsenek nekünk, és egyszer majd átvegyék tőlük a stafétabotot, hanem azért is, mert ezen a módon fejlődnek kommunikációs képességeik és szorosabbá válik a kapcsolatunk. Ráadásul több ismeretet szereznek a minket körülvevő világról, és már fiatal korban beléjük ivódik, mennyire fontos, hogy odafigyeljünk környezetünkre.


Az élet csodája – ültessünk együtt

Remek móka például veteményeskertet készíteni a reggelről összegyűjtött tojáshéjak vagy a kávézacc segítségével. Ássunk együtt egy lyukat a földbe, tegyük bele az összetört tojáshéjat és a kávézaccot – ezek egyébként hasznos tápanyagforrások – a magokkal, majd temessük és öntözzük be a helyet. Nagyon izgalmas naponta figyelni, mikor kell ki, és hogyan fejlődik a palánta. Nem beszélve arról, hogy milyen jó, amikor a kertünkben termett zöldség kerül az asztalunkra – így még az egészséges táplálkozásra is könnyebben rászokik a gyermekünk.

Gyerekek a kertben – legyen számukra is öröm a kertészkedés!

Szeretném javasolni, hogy együtt egy szép rajzot is készíthetünk, amin később látjuk, mit vetettünk. Cserepeket is festhetünk velük saját kezűleg, amikbe a fűszernövényeket, virágokat tesszük. Nagyobb, ügyesebb gyerekekkel akár virágláda elkészítésébe is belefoghatunk.

Ha van hely, ültessünk együtt fát, például korai juhart (Acer platanoides), kislevelű hársat (Tilia cordata) vagy diófát. Varázslatos élmény nézni, ahogy a csemete növekszik, vagy ahogy esetleg elkezd teremni. Nagyszerű dolog, ha ezzel hagyományt teremtünk, és egyszer majd a mi gyerekünk ültet fát az ő gyerekével…

Telepítsünk ingergazdag kertet

Telepítsünk ingergazdag kertet

Nem szoktunk erre gondolni, pedig lehet, hogy kellene: úgy ültessük a virágokat, hogy sokféle színben pompázzanak, illatozzanak, a levelek pedig legyenek a lehető legkülönbözőbbek: legyen közöttük sima, bársonyos-szöszös, fényes, matt, kicsi nagy és így tovább, és akár megkóstolni is lehessen őket. Egy mini „tanösvényt” is kialakíthatunk a gyerekkel együtt, ami különböző növényeket mutat be.
Pár tippet szeretnék megosztani a kialakításához: legyen benne citromverbéna (Aloysia citrodora), pillangóvirág (Cosmos bipinnatus), a tényleg csoki ízű csokoládé menta (Mentha x piperita f. citrata ‘Chocolate’), a nagy levelű taró (Colocasia esculenta) vagy az ismert nyuszifül (Stachys byzantina).
Élet a kertben: méhlegelő és rovarhotel

Méhlegelő

Képeskönyvek vagy rajzos videók segítségével magyarázzuk el a kicsiknek, milyen fontos szerepet játszanak a növények életében a méhek és a beporzó rovarok. Ültessünk méhlegelőt, és figyeljük, milyen hasznos munkát végeznek kertünkben ezek a rovarok. Az erre alkalmas növények listája a Tegyünk Együtt a méhekért! oldalon található. Ebből én csak néhányat szeretnék felsorolni közülük: mézontófű (facélia, Phacelia tanacetifolia), bíbor kasvirág (Echinacea purpurea), pillangóvirág. Számos gyógy- és fűszernövény is van a méhek által kedvelt növények között, például a borsmenta, citromfű, koriander, bazsalikom, oregánó, kakukkfű – ezeket megint jó a tányéron viszontlátni.

Számomra nagyon fontos a beporzó rovarok védelme. Így a méhlegelőtől csak egy lépés a rovarhotel létrehozása. Készen is kapható, de még nagyobb élmény, ha a gyerekekkel együtt készítünk egy csinos darabot. Szinte minden természetes anyagot felhasználhatunk, ami a kertben találunk: például ágakat, fakérget, tobozt, nádat, dióhéjat, cserépdarabokat. Ha ezeket egy védett, meleg helyre halmozzuk fel egy tető alatt, számíthatunk arra, hogy az építménybe beköltöznek a rovarok, és miután „kibélelték”, itt rakják le a petéiket. Más rovaroknak pedig télen nyújt menedéket az építményünk.

Madárbarát kertjeink

Madárbarát kert

Kép forrása: pixabay.com

Törekedjünk arra is, hogy kertünk madárbarát legyen. Telepítsünk olyan növényeket, amelyen könnyen tudnak fészket építeni, például orgonát, fagyalt, borostyánt vagy közönséges puszpángot. Nyáron vízzel is lehet csábítania madarakat – hadd igyanak vagy fürödjenek –, amit egy lapos tálkába helyezünk ki. Télen pedig a madáretető rendszeres utántöltése legyen a gyerek feladata, így a hideg évszakban is gyönyörködhetünk a szárnyas szépségekben.

Gyerekek a kertben – legyen számukra is öröm a kertészkedés!

Kép forrása: pixabay.com

Kedves Barátaink! Nekem hatalmas öröm a kertészkedés, és biztos vagyok abban, hogy ezt Ti is hasonlóképpen érzitek. Kezdjük el ezt az örömöt időben megosztani gyerekeinkkel is, és akkor mindnyájunk élete gazdagabb lesz! Nincs nagyobb öröm, a felhőtlen mosolynál.

Együtt – Mindenkiért!