ÉVELŐ NÖVÉNYEINK, AMELYEK A NAGY MELEGBEN IS JÓL ÉRZIK MAGUKAT

Forróságtűrő növények

Kedves Barátaim,

Ha azt szeretnénk, hogy a kertünk nyáron is élő oázis maradjon, akkor olyan növényekkel kell benépesíteni a déli fekvésű díszkerteket, amelyek jól bírják a hőséget, kevés gondozást igényelnek, és hosszú ideig virágoznak. Ebben a bejegyzésben tíz olyan évelőt mutatok be, amelyek kánikulában is megőrzik szépségüket.

Forróságtűrő növények.

Szó szerint a bőrünkön érezzük, ahogy évről évre forróbbak és szárazabbak a nyarak. De nemcsak mi, hanem megszokott növényeink is szenvednek a nagy melegben, ezért az éghajlatváltozással a kerti dísznövények összeállítását is érdemes átgondolni. A most következő évelőket bátran ültethetjük napos helyre, nem fognak csalódást okozni.

1. Varjúháj (Sedum)

Varjúháj (Sedum)

Kép forrása: pixabay.com

A varjúhájfélék családjába több mint 500 faj tartozik. Ezek a változatos külsejű, szívós, szinte elpusztíthatatlan pozsgás növények képesek megküzdeni a hőséggel, a szárazsággal és a betegségekkel. Remekül mutatnak sziklakertbe, kőedénybe ültetve, de talajtakaró növényként is hasznosak. Többfélét összeválogatva, vagy kövirózsákkal kombinálva nagyon szép társulásokat hozhatunk létre.

2. Kúpvirág (Rudbeckia)

Kúpvirág (Rudbeckia)

Kép forrása: pixabay.com

Rendkívül látványos növény, mely nyáron és még ősz elején is ontja a virágokat. Tömegesen ültetve mutat a legszebben. A kúpvirágfajok jellemzően sárgás virágokat hoznak, és sok pillangót, beporzó rovart és madarat csalogatnak a kertbe. Könnyen termeszthetők, és mind a hőségnek, mind a szárazságnak ellenállnak.

3. Zsályafélék (Salvia)

Zsályafélék (Salvia)

Kép forrása: pixabay.com

A zsálya nemzetségbe mintegy 700-900 fajt sorolunk, ezek között évelő és egynyári növények, valamint cserjék is vannak. Rózsaszínes, lilás, kékes, esetleg bíborszínű virágaik bőségesen vonzzák a beporzókat. A legismertebb az orvosi zsálya (Salvia officinalis), amit hatóanyagokban gazdag levelei és szépsége miatt is érdemes a kertbe ültetni, de sokan kedvelik a paprikavirágot (Salvia plendens) vagy a levendulalevelű zsályát (Salvia lavandulifolia) is. Ez utóbbi a szárazságot is jól tűri, a tűző napot pedig kifejezetten szereti.

4. Sásliliom (Hemerocallis)

Sásliliom (Hemerocallis)

Kép forrása: pixabay.com

Nem kényes, a gondozása nem kíván extra időráfordítást. Bár az egyes virágok csupán egyetlen napig nyílnak, nagyobb csoportba ültetve a hosszú, elágazó szárakon kifejlődő több száz virág a nyári hónapokban heteken keresztül pompázik. Szereti a közvetlen napsütést, és szárazságtűrő. Számtalan színben kapható, de nemcsak virágaival, hanem kecses leveleivel is díszít.

5. Cickafark (Achillea)

Cicafark (Achillea)

Kép forrása: pixabay.com

A napos, gyengébb talajú területek tökéletes dísznövénye, amely – ha egyszer megtelepedett –, szinte kipusztíthatatlan, és kiválóan ellenáll az aszálynak. A legismertebb faj, a közönséges cickafark (Achillea millefolium) hasznos gyógynövény, amely a lepkék, méhek körében is népszerű. A cickafark különféle változatai lehetnek sárgák, rózsaszínek, pirosak – a színkavalkádnak köszönhetően a fajták nagyon jól társíthatók egymással és egyéb dísznövényekkel. (Vigyázat, csak a fehér virágú közönséges cickafark a gyógynövény!)

6. Menyecskeszem (Coreopsis)

Menyecskeszem (Coreopsis)

Kép forrása: pixabay.com

Könnyen nevelhető, igénytelen növény, amely az átmeneti szárazságot is elviseli, és a kertet egész nyáron díszíti tömött vagy sima, sárga, narancs és piros színű virágaival. Alacsonyabb termetű változata, a törpe menyecskeszem hasonló igényű, mérete miatt sziklakertekbe ültessük. Fényigényes növény, a világos vagy tűző napos helyet szereti.

7. Füzéres díszcsorba (Liatris spicata)

Füzéres díszcsorba (Liatris spicata)

Kép forrása: pixabay.com

Közepesen magas évelő, amely fehér, lila és rózsaszín színben játszó bugaszerű virágzatát a nyár második felében hozza. Csoportosan ültetve mutat igazán jól, sziklakertbe is ültethetjük. Könnyen nevelhető, hálás növény, vízigénye alacsony, a tűző napot és a szárazságot is jól bírja.

8. Kerti verbéna (Verbena)

Kerti verbéna (Verbena)

Kép forrása: pixabay.com

A verbéna vagy más néven vasfű hazánkban is nagyon kedvelt dísznövény. A gazdag színválasztékú vasfűfélék egyes fajai egynyáriak, mások évelők. Fény- és melegigényes, ezért napos, jó vízgazdálkodású helyre ültessük. Alacsony termete miatt virágágyakba, szegélynövényként egyaránt jól mutat.

9. Kokárdavirág (Gaillardia)

Kokárdavirág (Gaillardia)

Kép forrása: pixabay.com

Az őszirózsafélék családjába tartozik. Évelő (Gaillardia aristata) és egynyári (Gaillardia pulchella) kokárdavirág fajok közül egyaránt válogathatunk a kertészetekben. Közepes magasságú, jó szárazságtűrő, ellenálló növény, a tűző napot is jól tűri. Élénk színű virágait júniustól kezdődően egész nyáron át csodálhatjuk.

10. Bugatölcsér (Penstemon)

Bugatölcsér (Penstemon)

Kép forrása: pixabay.com

A tátogatófélék családjába tartozó bugatölcsér júniusban és júliusban hozza látványos, tölcsér alakú, krémszínű, kék, lilás vagy sötét rózsaszín árnyalatú virágait, amelyek fürtvirágzatot alkotnak. A napos helyet kedveli, és a szárazságot is jól tűri. A kertészetekben számos fajtájából válogathatunk.

Ezek a növények, a szárazabb időjárás esetén is széppé varázsolhatják kertjeinket, környezetünket. Megfelelő gondozással egész évben át. Jó kertészkedést kívánok!

Együtt – Mindenkiért!