AZ ÉRŐ SZŐLŐ FŐ ELLENSÉGE: A DARÁZS

A megelőzés lehetőségei

Sipos Gazda tanácsai

Gyönyörű, napsütéses idővel köszöntött be az idén a július. A száraz meleg és a sok napfény ideális a szőlőnek, ám még ez a szép idő is tud kihívást okozni a szőlősgazdák számára.  A kihívás darazsak formájában érkezik hozzánk. A szőlőtőkék között sétálva sokszor még nem is látjuk őket, de már halljuk a hívatlan jelenlétükről árulkodó, jellegzetes darázsdongást.

Családom szereti a csemegeszőlőt, ezért több soron nevelünk csabagyöngyét, azaz a világ egyik legismertebb hibrid szőlőfajtáját, amelyet a XIX. században békéscsabai szőlészek, Mathiász János és Stark Adolf nemesítettek.

A halványsárga csabagyöngye szőlő korán érik, már július közepétől fogyasztható és erjeszthető.  Sok másodtermést nevel, bogyói közepes nagyságúak, gömbölyűek és vékony héjúak. Ízét nagyon szeretem, mert enyhén muskotályos zamatú. Gyors szüretelést igényel, esős időben rothadásra hajlamos.

Csabagyöngye

E vékonyhéjú szőlő, ahogy a kertünkben készített fényképen látható, tele van darázzsal, amelyek hatalmas pusztítást tudnak okozni.

Milyen károkat okoznak a darazsak?

A darazsak akkor támadják meg a szőlőt, amikor a szemek már az érés stádiumában vannak. A darazsak megrágják a szőlőszem héjat és kirágják a belsejét. Ezután kellemetlen, ecetes szag marad vissza. Az émelyítő szag pedig még több darazsat vonz a szőlőbe, sőt további kártevő rovarokat, mint például a legyet vagy a bögölyt.

Szőlő darázs

Lehet-e ilyenkor permetezni? Ezt kérdezik a legtöbben tőlem.

Nem, a már érett szőlőszemeket nem lehet lepermetezni. Tapasztalataimból azonban szeretnék más megoldást tanácsolni a hatékony megelőzés és védekezés érdekében.

Első lépés: a darázsfészek felkutatása

A leghatásosabb megoldás az, ha felkutatjuk a darázsfészket. Ez nem éppen veszélytelen eljárás, ezért minden esetben ajánlom, hogy szakemberrel konzultáljunk előtte. Az sem biztos, hogy a darázsfészek a saját portánkon van, lehet, hogy a darázs messzebbről jön el hozzánk károsítani a termést.

Kérlek, figyeljetek arra, hogy nappal nem érdemes a darázsfészket megsemmisíteni, mert akkor még a darazsak egy része kint repül. Este kell lecsapni rájuk.

Darázsfészek
Második lépés: a darázscsapda

A csapda lényege, hogy a darázs berepüljön egy olyan helyre, ahonnan már nem tud kijönni. A darázscsapda lehet egy megfelelő méretű doboz vagy egy PET palack is. A hatékony csapdákban valamilyen édes anyag van, ami illatával odacsalogatja a darazsakat.  A darazsak gyorsan „lépre mennek”, de kimenekülni már nem képesek a csapdából. A módszer előnye, hogy nem kell vegyszert használni, így kíméljük a környezetünket.

A csapda készítéséhez a következőket javaslom:

A legegyszerűbb változathoz egy műanyag palackra lesz szükség, illetve egy kis ragasztószalagra és egy vágószerszámra.

  • Fogjuk meg a PET palackot és vágjuk ketté a nyakánál;
  • A kupakot vegyük le és a nyakat lefelé fordítva (mint egy tölcsért) tegyük a palackba;
  • Ragasszuk bele a „tölcsért” a palackba;
  • Töltsük fel a palackot csalogató anyaggal (ennek leírását alább mellékelem);
  • Helyezzük el a csapdát egy darazsak által gyakran látogatott helyen;
  • Érdemes a tölcsért egy kis főzőolajjal bekenni, hogy a darazsak ne tudjanak megkapaszkodni a felületén és a belecsússzanak a csapdába.

A „darázscsalogató” folyadék összetétele: Sipos Gazda módszere

Vegyünk fél liter vizet, adjunk hozzá 1 dl szűrt szőlőlevet (üdítő), 1 dl sört, 3 dkg cukrot, 2 evőkanál mézet és egy kiskanál élesztőt. Keverjük jól össze, hogy feloldódjanak a benne lévő alkotóelemek.  A kívánt hatás nem marad el és vegyszert sem kell használni

Harmadik lépés: darázstaszító növények, virágok ültetése a kertünkbe

Ki gondolná, hogy a darazsak félnek, viszolyognak bizonyos illatoktól. Pedig így van. A kertünkbe, ahol nem szeretnénk darazsakkal találkozni, ültessünk fehér ürmöt, fodormentát, kakukkfüvet, citronellát vagy eukaliptuszt. Ezek a növények természetes darázsűzők, ráadásul szépségükkel gyönyörű színt varázsolnak a kertünkbe. Ez a módszer is természetbarát.

Negyedik lépés: darázsriasztó esszencia olajok

A darazsakat minden mentafajta taszít. A hatás erősítése érdekében, javaslom, hogy néhány csepp borsmenta olajat csepegtessünk egy vattapamacsra, és helyezzük el otthonunk különböző pontjain. Egy kutatásban a borsmenta olajat citromfű, szegfű és gólyaorr esszencia olajokkal keverték, és a hatás nem maradt el. Ezeknek az esszenciaolajoknak a keveréke 100 %-ban hatékony volt a darazsak távoltartására. Jó hír, hogy ezt a keveréket egy pumpás tubusban összedolgozva, mi is könnyedén elkészíthetjük.