APRÓ SEGÍTŐTÁRSAINK A KERTBEN

A növény- és állatvilág mindig is együtt, egymásra támaszkodva létezett. Bár rengeteg kisebb-nagyobb élőlény árthat növényeink fejlődésének, megfelelő segítőtársakkal természetes módon visszaszoríthatjuk őket.

Rovarhotel, méhhotel

A most következő öt aprócska állat mindegyike hasznos társunk lehet az ökológiai szemléletű, vegyszermentes kertgondozásban.

Giliszták

Apró segítőtársaink a kertben... Giliszták

Kép forrása: pixabay.com

A giliszták leginkább a talaj számára hasznosak. Kétféle giliszta végezheti a dolgát a kertben: a tömzsi komposztgiliszta és a karcsúbb földgiliszta. A komposztgiliszta állandóan dolgozik, a talajban lévő szerves anyagok feldolgozásával télen-nyáron naponta a testsúlyának megfelelő mennyiségű humuszt állít elő. Az így termelt gilisztahumusz a létező legjobb tápanyag a növényeknek.

A földigiliszták fontos szerepe a talaj levegőztetése. Olyan alagutakat hoznak létre, amelyek elősegítik a levegő és a víz áramlását a talajban, ezáltal a növények sokkal hatékonyabban jutnak hozzá a szükséges tápanyagokhoz. Ha gilisztákat szeretnénk a kertünkben, akkor kezdjünk komposztálni. Ezzel nemcsak odavonzzuk őket, de a szaporodásukat is elősegítjük.

Hangyák

Apró segítőtársaink a kertben... Hangyák

Kép forrása: pixabay.com

A hangyák ugyanolyan hatékonyan képesek megművelni a talajt, mint a földigiliszták, azaz segítségükkel a növények több levegőhöz és vízhez juthatnak. Emellett természetes komposztálóként működnek: az elpusztult rovarokat hasznos trágyává alakítják. A hangyák segítenek a magok szétszórásában is, így fontos szerepet játszanak egyes növények szaporodásában és túlélésében. Vannak olyan hangyák, amelyek bizonyos növényeket őriznek a kártevőktől, s ezzel elősegítik a terméshozam javulását. Számos hangyafaj ragadozó is, így távol tartja a nemkívánatos rovarokat, köztük a kártékony levéltetveket. Ezeket a hasznos teremtményeket elsősorban a virágok nektárja vonzza, így a sokszínű, virágzó kertben biztos otthonra találnak.

Méhek

Apró segítőtársaink a kertben... Méhek

Kép forrása: pixabay.com

Kertünk ökoszisztémájának talán legfontosabb tagjai a méhek. Ők messze a leghatékonyabb beporzók, ily módon táplálékot is biztosítanak embernek és állatnak egyaránt. A méheknek köszönhető, hogy bizonyos növények a mai napig fennmaradtak. Ám a méhpopulációk sajnos világszerte csökkennek. Az emberi faj túlélése nagyrészt a méhektől függ, ezért fontos, hogy olyan élőhelyeket hozzunk létre, ahol ezek a dolgos kis lények élhetnek és szaporodhatnak. Gondoskodjunk róla, hogy a vegetációs időszak során mindig legyen virágzó növény a kertünkben. A mézelő fák, bokrok mellé ültessünk kasvirágot, levendulát, szarkalábat, csillagfürtöt, veronikát, mentát, oregánót, zsályát és izsópot, hogy a méhek mindig találjanak gyűjteni valót. Ha a méhpopulációk ismét stabilizálódnak, bolygónk sokkal jobban jár majd. Ez a szűkebb környezetünkre is igaz; aki szép kertet, egészséges gyümölcsöket szeretne, annak színes virágszőnyeg ültetésével is érdemes kertjébe csalogatni a méheket!

Bogarak

Apró segítőtársaink a kertben... Bogarak

Kép forrása: pixabay.com

Bár némelyik bogár kártevőnek számít, a bogárnemzetség legtöbb tagja valójában a kert hasznos lakója. Egyrészt beporzóként szolgálnak, biztosítva a virágzó növények fennmaradását, másrészt azzal, hogy a kert nemkívánatos látogatóival táplálkoznak, segítenek a kártevőpopuláció visszaszorításában. Természetes komposztálóként is hasznosak, a bomló növényi és állati anyagokat szerves trágyává alakítják. A trágyabogarak főként állati ürülékkel táplálkoznak, és valóban segíthetik a kertek virágzását.

Külön említést érdemel a katicabogár, a kertek leghasznosabb bogara. Egyes katicabogarak nagyszerű beporzók, de inkább kártevőirtó képességükről ismertek. Megeszik a levéltetveket, atkákat és más, a kertben pusztító rovarokat. Életük során akár ötezer levéltetvet is elfogyasztanak, már csak ezért is érdemes őket a kertbe csalogatni. A bogarak betelepítésére többféle módszert is kipróbálhatunk: hagyjunk mulcsborítást és levélkupacokat a földön, ami számos kártevőt vonz – velük együtt jönnek a hasznos bogarak is, hogy elpusztítsák őket! A komposztkupacokban ugyancsak jól érezhetik magukat, de korhadó rönkök egymás mellé helyezésével is vonzó lakóhelyet alakíthatunk ki számukra.

 Pókok

Apró segítőtársaink a kertben... Pókok

Kép forrása: pixabay.com

A pókok szintén csökkentik a nemkívánatos rovarok számát a kertben: megeszik a szúnyogokat, legyeket, atkákat, levéltetveket. Az évelő bokrok remek élőhelyként szolgálnak a hálót szövő pókoknak. A talajlakó fajok, például a farkaspók megjelenését pedig leginkább azzal segíthetjük elő, ha mulcskupacokat és szárított leveleket hagyunk nekik, ami kiváló hely az aktív vadászathoz.

Méhhotel

A kertjeink világa is, egy biológiai sokféleség, mely egymásra épül segítheti, támogathatja egymást. Óvjuk, védjük ezeket a kis élőlényeket, melyek nagy segítséggel vannak részünkre.

Együtt – Mindenkiért!