BOROSTYÁN – A FOGVATARTÓ SZÉPSÉG

Sokan szeretik a szép futónövényeket, melyek színesítik a ház falát, a kerteket és a parkokat.

Sipos Gazda tanácsai

Többen felhívtak az elmúlt időszakban, és kérdezték, hogy a vadszőlő és a borostyán szép és dekoratív, de elképzelhető, és igaz, hogy árt a ház falának?
A borostyán a szélsőségek növénye, ami a megítélését illeti. Az emberek vagy szeretik, értékelik, vagy utálják, köztes állapot nem nagyon van, csak azoknál, akik azt sem tudják, mi ez a növény. Igen, én is meglepődtem ezen, vannak ilyen emberek.

Borostyán és a vadszőlő árt a ház falának?

Együtt járjuk körül e témát, fussunk neki, ahogy a futónövények is futnak a kertünkben…

Szaktanácsadási munkám során, mikor a területeket járom, megfigyeltem, hogy egyre többen vannak, olyan családok, akik borostyánnal vagy vadszőlővel futtatják be a házuk falait. A házunk külső megjelenése ugyanolyan fontos, mint a belső tér kialakítása. Az ízlésünkön és anyagi lehetőségeinken múlik, milyen dekorációs elemeket, díszítéseket alkalmazunk. Ezek a közkedvelt kúszónövények díszes zöld ruhába is öltöztetik az otthonunkat.
Mielőtt elindulnánk kúszónövényt vásárolni, van néhány dolog, amit nem árt alaposan átgondolnunk. Előtte ismerjük meg a borostyánt.

Borostyán növény története, felhasználása

Történelmi olvasmányaimból emlékszem, hogy Dionüszosznak, e bolondos istenségnek a fejét borostyánkoszorú díszíti, nádsípon játszik, fuvolázik, de legfőképpen tivornyázik, mert nagyon szereti a kiváló bort. A görög mitológia szerint ő ajándékozta meg az emberiséget a szőlővel és a borostyánnal. A tiszteletére rendezett ünnepeken, lányok, asszonyok borostyánból font koszorút helyeztek a kedveseik fejére is, hogy le ne részegedjenek. A történelem bebizonyította, az igyekezet hiábavaló volt.

Már az ókori Egyiptomban is ismerték a vadborostyánt – Ozirisz fájaként tartották számon. Itt megemlítem, hogy a 2018-as esztendő spirituális szempontból Ozirisz éve.
Érdemes tudni, a borostyán nem sok fajjal képviselteti magát. Örökzöld, kúszó növekedésű cserje. Hajtásaikat léggyökérrel rögzíti, így mindenhol meg tud kapaszkodni: kőfalon, fák törzsein vagy a földön kúszva. Megfigyeltem, hogy leveleinek alakja a kor előrehaladtával változik. Az eleinte fogas vagy karéjos levelek szív alakot öltenek, majd fekete bogyók jelennek meg. Főként árnyékos helyre kell ültetni, mivel jól viseli a fényszegény környezetet, de megfigyeltem, hogy a napos helyeken is jól érzi magát, a szárazságot is jól tűri, miután megerősödött.

A dísznövényiskolában kerti és szobai dísznövényként sokfajta borostyán kapható, márványozott, sárga, zöldessárga levelű változatokkal. Egyik ilyen a kanáriborostyán, mely nálunk házfalakra, kerítésekre futtatott közönséges borostyán alfaja.

Szeretném Veletek megosztani tapasztalataimat, melyek a leggyakoribb gondok, amikor e kúszónövénnyel befuttatott házak tulajdonosai szembesülni kényszerülnek.

Első észrevételem: Sérüléseket okoz a házfalán

Sokan azt gondolják, a házfalra felfutó növény egyáltalán nem tűnik ártalmasnak, igenis okozhat különböző károkat. Mit jelent ez pontosan? Tudjatok róla, hosszú távon szerkezeti károkat okozhat az épületben. Az a probléma gyakran bekövetkezik, hogy a borostyánfal megvastagszik, több réteg kerül egymásra. Ez főleg akkor következik be, ha a vakolat régi vagy gyenge, nem bírja el a növényt, aminek egy-egy szára így visszahajlik, s azokon a szárakon újabb hajtások igyekeznek felfelé, tetézve a bajt. A léggyökerek képesek átszőni, megoldani a fal külső szerkezetét, szigetelését is. A zöld levelek sok nedvességet tárolnak, amelyek károsíthatják a ház vakolatát, morzsalékossá teszik azt. Továbbá, ha az épület külseje fából készült, elemein rothadást idézhet.
Mit tudunk tenni? Többen gyomirtó szerrel próbálkoznak. Nem hatékony, lassú és környezet terhelő megoldás. Javaslom, mechanikailag távolítsuk el vagy vágjuk el a tövét, aztán majd szépen lehullik a levele magától. Az erős, fejlett növényről is hosszú idő után le fog peregni.

Második észrevételem: Idő- és energiaigényes a gondozása

Tanácsolni szeretném, ha növénnyel befuttatott házat tervezünk, mindenekelőtt vegyük figyelembe, mennyi időt és energiát kell befektetni, annak megfelelő gondozására. Időjárás függvényében, előfordulhat, hogy egy évben többször vissza kell metszenünk a túlnőtt borostyánt. Megeshet, hogy a növény dzsungelszerűen elburjánzik, ha nem tartjuk rendszeresen karban. Nem hagyhatjuk, a házfal bizonyos részeit is benőjék a hajtások. Ilyen terület az ablak vagy a légkondicionáló kültéri egysége.

Harmadik észrevételem: Hívatlan látogatók érkezhetnek

Szeretnénk, ha az otthonunk külseje zöld legyen, közben nem szabad megfeledkeznünk, hogy a különböző rovarok első rangú élettérnek fogják azt tekinteni. Gyakori jelenség, hogy a borostyánba vagy vadszőlőbe kisebb-nagyobb számban káros rovarok is betelepedhetnek, amelyektől szinte lehetetlen megszabadulnunk. Tapasztaltam, hogy a befuttatott házfalra különböző rágcsálók is feljuthatnak, de a kígyók menedékévé is válhat.

Negyedik észrevételem: Parkok, kertek fáit is gyorsan benövi

Több parkgondozó, önkormányzat megkeresett, hogy milyen kárt okoz, és mit lehet tenni, mert felkúszik a fákra, és néhány év alatt óhatatlanul beborítja őket.

Téves gondolat, hogy a borostyán kiszívja a fákból a nedvességet meg a tápanyagokat, az életet. Igaz, hogy gyökereivel erősen rögzíti magát a fák törzsén, de azok kizárólag kapaszkodásra szolgálnak. Három úton tud ártani a fáknak: elveszi a tőlük a fényt, így a borostyánnal küzdő fa lassan elsorvad, másrészt a hó könnyen megül az örökzöld lombján, nagy havazás esetén a borostyán saját súlya és a hó súlya miatt a faágak letörnek. Harmadik problémának látom, hogy nedvesen tartja a fa törzsét, így gombák, kártevők telepednek meg és károsítják a fa szerkezetét, egészségi állapotát.
Megoldásnak tanácsolom: érdemes figyelni a fákra felfutó fiatal hajtásokat. Elhanyagolás esetén gyorsan felszaladnak, és ha már 3 év után, 4-5 méter magasságban járnak, nagy feladat lecibálni őket. A rendszeres nyírás, havi fél órát jelent, és megelőzheted a bajt.

A borostyán  jó tulajdonságait is fedezzük fel.

Futónövény jellege miatt jól használható rossz felületek befuttatására, vagyis eltakarására, feldobhatod vele a kert téli látványát, rásegíthetsz vele a takarásra, ha a kerítésre futtatod, sokféleképpen alkalmazható.

Első pozitív észrevételem: Takar, örökzöld, egyszerűen szép és élettel teli

Ahogy korábban írtam, évente akár 1-2,5 métert is nőhetnek a hajtásai. Jól nyírható, formázható, így kedvedre alakíthatod olyanra, amilyenre csak szeretnéd. A titkot a rendszerességben látom. Ha legalább havonta egyszer rászánsz fél órát, hogy levágod a hosszúra nyúlt hajtásvégeket, egyszerűen formálhatod, alakíthatód olyanra, amilyenre csak szeretnéd. A lényeg, hogy ne engedd magasra, csak addig, amit még könnyen elérsz.

Második pozitív észrevételem: Szép, tetszetős a termése

A téli kertek természetes dísze a borostyán kékesfekete termése, ami a felkapaszkodó növény hajtásvégein fejlődik. Szeretnék Nektek egy érdekes dolgot kiemelni. A borostyánon megfigyelhető a növényvilág egyik érdekes jelensége, a heterofília, a kúszó hajtások végén a levelek és a termést nevelő hajtások levelei különböző alakúak, méretűek.

Harmadik pozitív észrevételem: Megmagasíthatod és eltakarhatod vele a kerítést

Legjobban fix felületre szeret felkúszni, de kis türelemmel drótkerítések befuttatására is alkalmas lehet. Felhívom a figyelmet, hogy ne legyen túl széles, mert a nagy súly összenyomja a drótkerítést főleg akkor, ha gyenge anyagból készült. Ha támasztékra tud felkapaszkodni, a támaszték teteje fölé tud nőni még 50-60 centiméterrel, ami már elég jó lehet a takarás szempontjából. Fontos ez esetben is, a nyírás. A hosszú hajtásokat rendszeresen vágd vissza!

Negyedik pozitív észrevételem: Legáltalánosabb lehetőséget javaslom, használd talajtakarásra

Nem szereted a virágokat és a színeket? Eleged van az állandó ültetésből, gondozásból? A hideg kiráz a gyomlálás gondolatától is? Nem akarod a drága vizet pazarolni öntözésre? Akkor a borostyánt Neked találták ki! Igaz, hogy legalább az első évben ezt is öntözni kell, de második évtől fogva, amikorra jól megerősödik, nem sok dolgod van vele, csak nyírni kell havonta a szélét!

Ötödik pozitív észrevételem: Jól szigeteli és hűti a házunk falát

Tapasztaljuk, egyre nagyobb költség a lakások hűtése a felforrósodott nyarakon. Borostyánnal befuttatott épületnél a klímaberendezés ritkábban működik, mert a kinti hőmérsékletet hat-hét fokkal csökkenti, és ha naponta végigpermetezzük vízzel a növényt, ez akár tízfokos hőmérséklet csökkenést is eredményezhet. Télen a hideg levegő többségét felfogják a levelek, így a fűtésszámla kisebb lehet. Ismételten felhívom a figyelmet, ha nem akarjuk, hogy a borostyán megrongálja a vakolatot, célszerű kordonon felfuttatni a növényt.

A borostyán egy csodálatos növény, melyet vagy szeretünk, vagy nem. A legfontosabb, ha szeretve gondozzuk és megszelídítjük, akkor szépsége, értéke javunkra válik.


Együtt – Mindenkiért, tegyünk így és szebb lesz a környezetünk.