A CSODASZÉP LEANDER TELELTETÉSE

A mediterrán növény téli pihenőre készül

Sipos Gazda tanácsai

Nagyon szeretem a verseket. Így több, számomra kedves kortárs költő művét is élvezettel olvasom. Így Deák László Sándor versével szeretném bevezetni, (így az emlékezés ünnepén is) a leander telelőre készítéséről szóló gondolataimat.

Rózsaszín leander

Hűséges, rózsaszín, illatos, kis virágom
Emlékek ébresztője, régi, szép világom.
Anyai nagyszüleim kedves hagyatéka,
Szívemnek oly drága kincs édes illata.

Gyerekkorom felejthetetlen szépsége,
Drága nagyapám róla szőtt meséje,
Gyermeki nyaraim édes illatvarázsa,
Szívem szerelemálmának égő parázsa.

Gondolatok a leanderről

A tengerparti nyaralásokból megérkezve, vagy szép mediterrán fényképeket nézegetve átérezzük a leanderes utcák, terek színes világát, harmóniáját. Ezek a szép növények a fajtától függően lehetnek egyszerű és telt virágú, rózsaszínű, fehér, sárga, lila színűek is. Az örökzöld, lándzsa alakú levelei bőrneműek, 12-22 cm hosszúak. Nem tudom tudtátok e, hogy a leander 1,5 – 4,5 m magasra is megnövő örökzöld kisebb méretű fa is lehet.
Észak – Afrikából származó, majd Dél-Európából érkező leander hamar kedveltté vált hazánkban is. Mutatós alakja, szép és egész nyáron tartó virágpompája még azt is elfeledteti, hogy télen nem tartható kint a szabadban, szakszerűen teleltetni kell. Gondozást igényel, a dús virágzás legfőbb titka a rendszeres tápanyagellátás.
Az idő múlásának kereke novemberbe kanyarodott, lassan elérkezik az idő, hogy mielőtt a hőmérséklet -5-6 fok alá esik, a leandert felkészítsük az előttünk álló lehetséges hideg télre.
Megfigyeltem, hogy a leander is, mint a legtöbb mediterrán növény, komolyabb károsodás nélkül elviseli a gyenge fagyot. Olvastam, hogy a Villa Romaine fajta, akár -17 fok hőmérsékletet is elviseli.
Szeretnénk, hogy e pompás növényünk jövőre is ismét virágba boruljon, akkor most készülve a hidegre, fagymentes telelőhelyre kell vinni, vagy jó alaposan be kell takarni őket.

Milyen tényezőkre és dolgokra figyeljünk?

A leander leggyakoribb és legrégibb ellenfele a pajzstetű

A leandernek is, mint más mediterrán növénynek, télen is kell a világosság. Erre alkalmas egy hideg télikert, vagy fűtetlen üvegház. Ezek hiányában, egy hideg pince is segíthet. Téves gondolatként gyakran hallom, hogy, ha sötétebb a helyiség, annál alacsonyabb lesz az átteleltetési hőmérséklet. Kell a természetes jó megvilágítás és egy minimális hőmérséklet. Ezek hiányában azt tapasztalom és többen is jelezték, hogy a leandert könnyen megtámadják a rovarok. Ezek a pajzstetvek.

Pajzstetvek
Forrás: http://www.infonet-biovision.org

Ez a kártevő a leggyakoribb és legrégibb ellenfél. A leggyakrabban előforduló fajta a teknős pajzstetű. Létezik egy kifejezetten leanderre alkalmazkodó oleander pajzstetű is, találkozhatunk a kaliforniai pajzstetűvel, és gyapjas pajzstetűvel is. Ivarosan szaporodnak, de vannak, amelyek szűznemzéssel.

Megfigyelhető, hogy a pajzstetvek többnyire a levelek alján helyezkednek el, a főér közelében, ott, ahol a legtöbb a nedvesség. Szipókájukkal a növény testnedveit szívják.

Leander - pajzstetvek

Forrás: http://hesed.info/blog/scale-insect-damage.abp

A nőstény a petéit egy pajzsszerű képződmény alatt rakja le, mely őt is védi, és itt fejlődnek a tetvek is. Miután kibújtak a pajzs alól néhány napig még tudnak mozogni. Párzás után a nőstények letelepednek, levedlik végtagjaikat és a háti mirigyeikből viaszos pajzsot építenek, majd ők is lerakják petéiket.
A pajzstetvek megfelelő körülmények között nagyon gyorsan szaporodnak, leginkább a meleg, levegőtlen helyeken. A leanderek ellenállóak, de néha akkora terhelésnek vannak kitéve, hogy elpusztulnak. Ilyesmi a meleg, világos helyen teleltetett leanderekkel fordulhat elő. A pajzstetvek másik fontos veszélyforrása a vírusterjesztés. Így azt javaslom, hogy legideálisabban a 2-8 fok között történjen a teleltetés.

Behordás előtt tisztítsuk le a leandert

Szeretném megosztani, hogy behordás előtt tisztítsuk le a leandert, a fentebb említett kártevőket el kell távolítanunk. Alaposan vizsgáljuk meg a levelek fonákját és a szárakat, ha szükséges permetezzük meg. Egy lehetőségként javaslom a mosószappanos (káliszappan) oldattal történő lemosást, melyet a következő nap tiszta vízzel történő lemosás kövessen. Azért jó az olajos mosás, mert az olaj elzárja a tetveket a levegőtől és elpusztulnak, mivel mérget nem tartalmaznak, családi környezetben alkalmazható.

Én úgy szoktam, hogy a kezemre húzok egy kötött kesztyűt, majd olajos-vizes kesztyűs ujjaimat a tövénél megfogott levélen végig húzom. Javaslom, legyünk tekintettel a középső levélerek mélyedéseire, mert ott telepednek meg a pajzstetvek. E módszer előnye, hogy a tetvek eltávolítása mellett, a port is letakarítjuk, így tiszta leandert teleltethetünk be.
Tapasztaltam, hogy a fokhagyma, csalánlé, dohánylé meg egyéb természetes anyagok nem tartósan hatásosak a rendkívül szívós pajzstetvekre.
Ha már permeteznünk kell, akkor a leggyakoribb és legkönnyebbnek látszó megoldás a felszívódó szerekkel történő permetezés.

Leander teleltetése (leander metszése)

A helyhiány esetén vágjuk vissza az erősebb, a kopasz és a talaj közeli hosszú hajtásokat. Telelőhelyen, ha van tág tér, akkor inkább tavasszal végezzük el a metszést. Tapasztaltam, hogy tavaszi metszés esetén a virágzás későbbre tolódik.

Fontos a leander megfelelő teleltetése, hogy a nyári időszakra ismét szemet, lelket és otthonunkat gyönyörködtető színpompában legyen részünk.


Hetente egyszer szellőztessük a helyiséget és törekedjünk arra, hogy a földlabdája ne száradjon ki. Mérsékeljük az öntözést, mert hűvös helyen keveset párologtat a leander.
Fontos! Kérlek, tudjatok róla, a leander minden része mérgező. A hajtását, egyéb részeit nem szabad szájba venni, megenni. Gyerekeket tartsunk távol. A tapintástól nem lesz bajunk.

Akkor, ha Magyarország enyhébb vidékein élünk, ilyen mérsékelt régió az Káli-medence, Siklós-Villány vidéke és egyéb nagyváros, mint Nagykanizsa, Szeged, Pécs és környékei, akkor a leander a megfelelő fagyvédelem mellett, a szabadban is teleltethető.
A növényt védett teraszon, vagy balkonon teleltessük. A helyet úgy alakítsuk ki, hogy a cserép alatti padlót szigeteljük. A növény ágait óvatosan kössük össze, így kisebb helyet foglal el.

Szeretném javasolni, hogy a cserepet levegőbuborékos fóliával, vagy kókuszmatraccal, a rügyeket a leveleket légáteresztő raschel hálóval takarjuk be. A több dézsás növényt szeretnénk a szabadban teleltetni, a cserepeket egymáshoz szorosan kell helyezni, így a növények kölcsönösen védik egymást a hidegtől.

Még távolabb van, de a tél elmúltával megkezdődhet a növényeink kitelepítése a szabadba. Ekkor az öntözésen kívül a tápanyag-utánpótlásra és a növényvédelemre kiemelten gondoljunk, hogy a nyári időszakra ismét szemet, lelket és otthonunkat gyönyörködtető színpompában legyen részünk.