Kertem Kamrájából
Sipos Gazda vasárnapi ebéd ajánlata
Sipos Gazda
Kedves Barátaim, Kedves Főzni Szerető Ismerőseim,
A finom ízek világában észre sem vesszük, hogy elrepült megint egy hónap. Finomabbnál finomabb ételekkel kedveskedett számunkra Rakonczainé Kovács Szilvia. A szívét, lelkét ajándékozta nekünk ezekben a receptekben, melyet lelkesen kiválasztott, alapanyagokat előkészítette, majd megfőzte és fantasztikus fotók keretében élményszerűen bemutatta számunkra.
Számomra ezek a receptek és a főzés eseményei remek alkalom arra, hogy jó társaságban jól érezzük magunkat. A főzés végén, ha minden jól sikerül, akkor a közös étkezés öröme, a finom ízek jelentik a teljességet és a családi, baráti közösségek összetartozását is.
Szeretett Családomban a legemlékezetesebb pillanatok a terített asztalhoz vagy a közös főzéshez kötődnek. Gizi mamám nyújtotta a tésztát, farsangkor fánkot sütött, nyáron lekvárt főztünk és kóstoltunk a rézüst árnyékában. Szeretett Szüleimmel a családi ebédeknél déli harangszó után már kanalaztuk az első kanál húslevest, együtt ebédelt a család. Édesanyám szeretettel figyelt ezekre a fontos pillanatokra. Szerető hálát érzek ma is érte, iránta.
Elgondolkodtam, hogy számomra mit jelent a tudatos és szívből jövő főzés művészete. Jelenti, hogy rövid idő alatt finomat, legyen egészséges és vegyszer-maradék mentes, élvezd az evést és a főzést! Fontos a család és a hagyományok ápolása!
Vallom a főzés a szeretett egyik kifejező eszköze, mely mutatja a készület, ajándékozás és a hála teljességét.
Szívből szeretném megköszönni Szilviának az áldozatos és lelkiismeretes munkát és az ajándékozó szeretetét, mellyel egy hónapon keresztül készült számunkra.
Együtt – Mindenkiért
Székelyföld ízei
Rakonczainé Kovács Szilvia
Hihetetlen, de elérkeztünk a negyedik vasárnaphoz. A mai menüsoron egy percig sem gondolkoztam, ugyanis a szívemhez legközelebb álló székelyföldi ízek varázsában fog létrejönni.
Székelyföld: A harapnivaló tiszta levegő, a zúgó fenyvesek a Hargitán, a templomok, a rohanó patakok, hegyoldalban legelésző birkanyájak. Mit érne mindez a csoda a 700 ezer székely-magyar nélkül.
Családommal már több mint 7 éve rendszeresen kilátogatunk Csíkszeredába. Ezúton is szeretném megköszönni az Izsák családnak igaz baráti szeretetét, akikre mindig számíthatunk!
Barátaink csodálatos és messze földön híres székely vendégszeretetük egyik kihagyhatatlan gyöngyszeme a székely konyhaművészet. Aki járt már itt az biztos, hogy mindig vissza vágyik és azt is tudja, hogy milyen finom az ősi magyar konyha. Teljesen rabul ejtik az embert a friss zöldfűszerek bájos ízharmóniája.
Mindennapos fűszerek a csombor, a kapor, a tárkony, a rozmaring, a lestyán, a kömény, a majoránna és a bazsalikom adja ezt a csodát. Amikor elkészítem ezeket a recepteket akkor egy kicsit nosztalgiázok székelyföldi útjainkról.
Vasárnapi recept ajánlatom a következő
Padlizsánkrém
Székely csorba leves húsgombóccal
Marhapörkölt galuskával és erdélyi káposztasalátával
Rahát szelet
Padlizsánkrém
Előételnek egy finom padlizsánkrémet hoztam pirítóssal.
Hozzávalók:
- 4 db padlizsán
- 3 evőkanál majonéz
- 1 evőkanál mustár
- 1 kis fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só, fehérbors
- porcukor, citromlé
Elkészítése:
A padlizsánokat félbe vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük majd megsózzuk és megsütjük. Ezután a padlizsán húsát egy tálba kikaparjuk és hozzáadjuk a majonézt , mustárt, vöröshagymát, fokhagymát, egy pici sót, fehérborsot, porcukrot és a citrom levét. Pirítós kenyéren tálaljuk.
Székely csorba leves húsgombóccal
Levesnek a mai vasárnap egy zöldség alapú levest hoztam, ami nem is lehet más, mint az igazi székely csorba leves húsgombóccal gazdagítva. Ez a leves a lestyán finom ízétől és a savanykás ízt adó bors magictól kapja. Jellemző a román konyhára a húsok vízben főzése, a rántás elhagyása, és a ciberével való savanyítás. (románul bors). A bors magic Romániában kapható, a levesek savanyítására használt kivonat és a Delikát forgalmazza.
Hozzávalók:
- sárgarépa, gyökér, zeller, paradicsom, paprika, csíki pityóka, zöldbab, borsó
- össze kockázott hús (ez lehet sertés, szárnyas, marha, esetleg vad hús is)
- lestyán
- darált hús, tojás és morzsa a húsgombóchoz
- Só, bors magic
Elkészítése:
Az összedarabolt zöldségeket egy kis zsíron pirítjuk és hozzáadjuk az összedarabolt húst. Sózzuk, felengedjük vízzel és adunk hozzá a lestyánból. Amíg a leves fő addig összekeverjük a húsgombóc hozzávalóit és apró gombócokat formázunk belőle, majd kevés zsiradékon kisütjük.
Húsgombóc – hozzávalók:
- 40 dkg darált sertéshús,
- 1 tojás,
- 3-4 gerezd fokhagyma,
- 3 evőkanál zsemlemorzsa,
- só, bors, vegeta.
Amikor a levesünk megfőtt, akkor savanyítjuk a kész bos magiccel és hozzáadjuk a húsgombócokat. A végén még friss lestyánt darabolok a levesbe.
Marhapörkölt galuskával és erdélyi káposztasalátával
Főételnek marhapörköltet galuskával és erdélyi káposztasalátát készítettem. Pár éve, hogy jó magam is készítek marha pörköltet, mégpedig ahogy Gilinger Jóska bácsitól tanultam. Ennek elkészítése a maga egyszerűségében rejlik. Először 20 éve saját lakodalmunkban kóstolhattam meg az ő és kedves felesége által elkészített finom ételeket, aminek finom zamatát a mai napig nem felejtek. Különlegessége talán abban is rejlik, hogy egyáltalán nem teszek hozzá vizet.
Marhapörkölt – hozzávalók:
- 4-5 kg hús kockázva
- 5 db vöröshagyma
- 1 db fej fokhagyma
- 1 db friss tv paprika
- szárított piros paprika
- fűszer paprika
- só, bors, köménymag, babérlevél,
- zsír.
Elkészítése:
Miután a húst összedaraboljuk átmossuk vízzel és konyharuhán lecsurgatjuk. Az össze kockázott vöröshagymát és fokhagymát üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a marhahúst, fehérpaprikát, szárított pirospaprikát és sózzuk, borsozzuk. Köménnyel és babérlevéllel ízesítjük. Szép lassú tűzön főzzük így a hús folyamatosan enged annyi levet, hogy megfő. Végén, amikor a hús megfőtt akkor teszem rá az őrölt piros paprikát.
Galuska – hozzávalók:
- 5 db tanyasi tojás,
- 1 evőkanál házi tejföl,
- 8 evőkanál liszt,
- só,
A hozzávalókat jól összedolgozom és sós forrásban lévő vízben megfőzöm.
Erdélyi káposztasaláta
Egy darab fejes káposztát lereszelek, majd lesózom és állni hagyom, hogy levet engedjen.
Adok hozzá egy csokor apróra vágott kaprot, amit még cukorral és ecettel ízesítek. Frissen sült húsok mellé is ajánlom nagyon finom zamata lesz a kaportól.
A marhapörköltet galuskával, főtt burgonyával és savanyúsággal tálalom.
Rahát szelet
Erdélyi desszertként hozhattam volna egy finom hatlapos mézes sütit is, de úgy gondoltam ez a rahátos sütike még annál is erdélyibb lesz. Így desszertként egy nápolyi szelettel szeretnék kedveskedni Nektek, amit szintén eddig még csak Erdélyben ettem. Ez a desszert a Raháttó vagy más néven lokumtól lesz különleges.
A Rahát különleges, gyümölcsös és cukros édesség, ezért az édes és egyedi íz kedvelőinek ajánlom. Gyakran ízesítik citrommal vagy rózsavízzel, utóbbi rózsaszínűre színezi. Állaga könnyű, zselészerű kicsit ragadós és kockákra vágva csomagolják.
Hozzávalók:
- 2 db ostya lap
- 8 db tojás
- 1 teáscsésze cukor
- 1 teáscsésze liszt
- 1 teáscsésze dió
- 1 teáscsésze rahát
- 1 teáscsésze arany mazsola
- 1 csomag sütőpor.
Elkészítése:
A nyolc tojásfehérjét felverjük habnak az egy csésze cukorral, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük. Ameddig sül a tészta addig elkészítjük a krémet.
Krém – hozzávalók:
- 8 db tojássárgája
- 1 dl tej
- 1 csésze kristálycukor
- 3 evőkanál liszt
- 1 csomag vaj vagy margarin.
Kikavarjuk a nyolc tojássárgáját a hozzávalókkal és ezeket összefőzzük. Amikor a krém kihűlt akkor hozzákeverjük a vajat. Ezek után a tepsibe helyezzük az egyik ostya lapot, amit a krém felével megkenünk. Ráhelyezzük a kisült tésztát és rákenjük a krém másik felét majd szépen óvatosan rányomkodjuk a második ostya lapot.
A tetejét én karamell ízesítésű belga csokoládéval vontam be, amit cukrász diszkontban lehet kapni. Eredetileg nincs a tészta tetején semmi, de én csokoládéval bevonva még jobban szeretem. Nagyon finom gyorsan elkészíthető és kiadós sütemény.
Fogadjátok tőlem szeretettel és remélem sokan kipróbáljátok!
Ezúton szeretném megköszönni a négy héten át tartó figyelmetek. Persze nem utolsó sorban a sok pozitív visszajelzést és bátorítást. Ezúton köszönöm Sipos Gazdának, Józsinak a bizalmat és lehetőséget. Bízom benne, hogy mindenki tudott szemezgetni egy-két receptet!
ANYA VAGYOK….SZERETEM A CSALÁDOM…SZERETEK FŐZNI….SZERETEK GONDOSKODNI….!
Rakonczainé Kovács Szilvia