VASÁRNAPI RECEPT AZ OLASZOS ÉTELEK KEDVELŐINEK

Kertem Kamrájából

Sipos Gazda vasárnapi ebéd ajánlata

 

Rakonczainé Kovács Szilvia

Rakonczainé Kovács Szilvia

Remélem már nagyon vártátok a harmadik vasárnap menü sorát! Számomra nagyon gyorsan telnek a hetek tele készülődéssel… bevásárlás, sütés, főzés, fotózás. Közben próbálok arra összpontosítani, hogy mindez egészséges, vegyszer és adalékanyag mentes legyen!

A jó idő közeledtével egyre többször tudok a piacon vásárolni. Számomra ez nagyon fontos mivel itt már ismerős termelők kínálatából válogathatok szükség szerint zöldséget és gyümölcsöt. Nagyon fontos számomra a környezetvédelem is! Ezt szem előtt tartva mindig saját garabollyal érkezek a piacra és így nem használok el évente több tucat nejlon zacskót.

A minap szemtanúja lehettem, hogy egy hölgy lilahagymát vásárolt és nem volt nála kosár. Az eladó hölgy pedig elvből nem tart nejlont így viccesen megoldva a vevő a kapucnijában vitte el a hagymákat, amit mindannyian megmosolyogtunk és megbeszéltük, hogy legközelebbi vásárlással ő is hozza bevásárló kosarát. Elég rémisztő abba belegondolnunk, hogy mire lebomlik az ilyen jellegű műanyag szemét, ahhoz mennyi évnek vagy inkább évtizednek kell eltelnie. Ezért tartom fontosnak, hogy mindenkinek komolyan kell venni a környezetünk védelmét még ha kezdetben ehhez csak kisebb nagyobb tettekkel is járulunk hozzá. Gyermekkortól fogva nagyon fontos a környezettudatos nevelés! Hiszem azt is hogy nagyon nagy jelentősége van annak is milyen példát látnak a gyermekeink a szülőktől, nagy szülőktől.

A gyerekekkel sok mindent meg lehet beszélni és úgy gondolom meg is kell! Vagyis a mai menüsort is nagyban befolyásolták gyermekeim. Sokszor reggel a kocsiban iskolába menet eldöntik mit is főzzek ebédre.

Tárkonyos raguleves kapros túrógombóccal

Egy igazán jó ízű és laktató levest hoztam mára, amit gondolom sokan elkészítenek még rajtam kívül családjaik nagy örömére. Ez a tárkonyos raguleves kapros túrógombóccal. Ezt a levest készíthetjük sertésből, szárnyasból, de nagyon finom vadhúsból is.

Hozzávalók:

Tárkonyos raguleves kapros túrógombóccal

  • 1 kg felkockázott hús
  • 1 fej vöröshagyma
  • sárgarépa
  • gyökér
  • zeller
  • zöldborsó
  • csiperke gomba
  • tejszín
  • túró
  • kapor
  • citrom
  • tárkonyecet
  • só, bors, tárkony

Elkészítése:

Egy evőkanál zsíron üvegesre pirítom a vöröshagymát majd hozzáadom a húst, a feldarabolt zöldségeket, és fűszerezem. Szép lassú tűzön főzöm úgy, mint a húslevest. Amíg megfő a levesem addig elkészítem a túró gombócot. A gombóchoz áttörök fél kg túrót, majd hozzá adok 2 db tojást, 3-4 evőkanál búzadarát és az összedarabolt kaprot. Egy kicsit pihentetjük, addig a leveshez kikavarjuk a 3 dl tejszínt 2 evőkanál liszttel csomómentesen, majd szép lassan a leveshez öntjük. Egyet forr és félre húzzuk a gázról majd ízesítjük a tárkonyecettel és a citrommal ízlés szerint. Én a citromot mindig meghámozom nehogy keserű legyen a héjától a leves. Ezután a túrógombócot sós forró vízben főzzük amíg nem jönnek fel a víz tetejére és végül a levesbe szedjük őket, de külön is tálalhatjuk. Én ezt mindig házi túróból készítem.

 

Tárkonyos raguleves kapros túrógombóccal

Lasagne

A főétel amivel mára készültem, az nagy kedvenc gyerek, akár felnőtt számára. Ezt a receptet egy kedves barátnőmtől kaptam, amit már több mint tíz éve rendszeresen elkészítek a gyerkőcök nagy örömére. Ez pedig nem más, mint a lasagne. Elkészítése aránylag egyszerű. Fűszerezése igen temperamentumos.

Hozzávalók:

Lasagne

  • húsos mártás
  • tészta lapok
  • basamell mártás
  • reszelt sajt

Ezeket az elkészített hozzávalókat fogjuk majd rétegezni egymáson.

Mártáshoz az összetevők:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kg darált hús
  • 2-3 dl sűrített paradicsom
  • 2 dl ketchup
  • só, fehér bors, oregánó, olasz fűszerkeverék.

Elkészítése:

Az apróra vágott vöröshagymán megdinszteljük a darált húst, majd bátran fűszerezzük. Hozzáadjuk a sűrűsített paradicsomot és a ketchupot. Felengedjük 2-3 dl vízzel és egy kicsit főzzük. Ezzel el is készült a mártásunk.

Basamell mártás, hozzávalók:

  • 25 dkg vaj
  • liszt
  • szerecsendió, só, fehér bors, olasz fűszer
  • főzőtejszín
  • tej

A vajat felolvasztjuk és hozzáadjuk a fűszereket. Ezt követően rakunk bele 2-3 evőkanál lisztet és hozzá öntjük a főzőtejszínt. Illetve annyi tejet, hogy sűrű krémszerű állaga legyen. Amikor ezzel is megvagyunk akkor le reszeljük a sajtot. ( Kb. 70-80 dkg.) A tésztát gyúrhatjuk frissen vagy vásárolhatjuk félkészen esetleg száraztésztából is készíthetjük. A tésztát nem kell előre megfőzni!

A jénai alját kikenjük vajjal majd kibéleljük a tésztával, amit megkenünk a basamellel és arra jön a húsos mártás és a reszelt sajt. Ezt így ismételjük amíg fér a tálunkba. A tetejére tejfölt kenünk amire paprika karikákat helyezünk és reszelt sajttal beborítunk. A sütőbe helyezve kb. fél órát sütjük, amíg szép pirosra nem sül. Ezt az ételt is elkészíthetjük előző nap, mint ahogy tálalni szeretnénk. Igen kiadós és laktató olasz étel!

Lasagne

Desszertként mit is hozhattam volna nőnap alkalmával, mint a női szeszély receptjét. A férfiaknak kedveskedve pedig egy jó kis zsíros perecet.

Zsíros perec

Hozzávalók:

Zsíros perec

  • 1/2 kg házi tejföl
  • 1/2 kg margarin
  • 30 dkg zsír
  • 4 evőkanál só
  • 1,5 dl tej
  • cukor
  • 5 dkg élesztő
  • kb. 2 kg lisztet vesz fel
  • tojás a kenéshez

Elkészítése:

A hozzávalókat összegyúrjuk és kis rudakat sodorva az ujjunk köré tekerjük. Az így elkészült pereceket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és megsütjük. Ebből a mennyiségből kb. 8 tepsivel lesz. Elkészítése egyszerű csak idő igényes. Nagyon kedves barátnőm nagynénjétől való a recept. Nálunk minden ünnep elmaradhatatlan kelléke a zsíros perec. Balázs fiam csak annyit mondott ahogy kisült, „Anya te hogy tudsz ilyen finomat csinálni?”
Bátorítok mindenkit, hogy próbálja ki ezt a finom aránylag olcsó receptet!

Női szeszély

Nálunk ez csak mandulás sütemény, amit apukám nagynénjétől tanultam. Úgy gondolom ki ne szeretné a citromos linzertésztát egy kevéske házi baracklekvárral megkenve habbal a tetején.

Hozzávalók:

Női szeszély

  • 25 dkg vaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 6 db tojás
  • 1 db citrom
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 6 csapott evőkanál cukor
  • 0,5 kg porcukor
  • sárgabarack lekvár
  • darabolt mandula

Elkészítése:

A vajat, a 6 tojássárgáját, 1 citrom reszelt héját, 1 csomag sütőport, 1 csomag vaníliás cukrot, 6 csapott evőkanál cukrot habosra keverünk és annyi lisztet adunk hozzá, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Nagy relnis tepsibe tesszük és a tésztát megkenjük baracklekvárral. A 6 tojásfehérjét keményre verjük és beletesszük a citrom levét, 1 csomag vaníliás cukrot és a porcukrot. Ezután rákenjük a habot a lekvárra és megszórjuk a tetejét szeletelt mandulával. Azonnal az előmelegített sütőbe helyezzük, ahol nagyon lassan sütjük, hogy a teteje meg ne égjen. Igazán finom sütemény.

Női szeszély

Remélem találtok kedvetekre való finomságot és ha tetszenek a receptjeim akkor azt egy megosztással jelezzétek! Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmetek a jövőhéten egy nagyon különleges és finom konyha receptjeivel várlak Benneteket. Mindenkinek nagyon jó főzőcskézést és sütkérezést kívánok. Tudjátok ha szívünk szeretetével készítjük el az ételeinket a szeretteink számára azt minden bizonnyal észreveszik.

 

Jó étvágyat kívánunk!
Vasárnapi recept az olaszos ételek kedvelőinek fantasztikus ételeit Rakonczainé Kovács Szilvia készítette el számunkra.