VASÁRNAPI RECEPT AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD JEGYÉBEN

Kertem Kamrájából

Sipos Gazda vasárnapi ebéd ajánlata

 

Rakonczainé Kovács Szilvia

Rakonczainé Kovács Szilvia

 

Elérkeztünk a második vasárnaphoz és egy újabb menüsorhoz.
Mai receptjeimhez is igyekeztem vegyszer és adalék anyagoktól mentes alapanyagokat beszerezni.

Fogadjátok szeretettel tőlem ezt a menüsort. Remélem ezek az ételek is elnyerik majd tetszésetek és minél többen elkészítitek!
Várom visszajelzésetek!

Tojáskrém

Előételnek a mai napon a tojáskrémet hoztam. Elkészítése nagyon egyszerű.

Hozzávalók:

Tojáskrém

  • 10 db tojás
  • 20 dkg mascarpone
  • 3 evk. majonéz
  • 1 evk. tejföl
  • 1 evk. mustár
  • só, bors

Elkészítése:

Megfőzünk 10 db tojást és amikor kihűlt akkor lereszeljük, sózzuk. 20 dkg mascarponét 1 evőkanál mustárral, 3 evőkanál majonézzel, 1 evőkanál tejföllel kikavarunk, amibe beletesszük a lereszelt főtt tojásokat és borssal ízesítjük. Adhatunk hozzá vörös, illetve lila hagymát is.

Az így elkészült tojáskrémet kenhetjük pirítósra, vagy csak egyszerűen bagettre is. Sonka szeletekbe töltve is nagyon finom.

Tojáskrém

Tejszínes fokhagyma krémleves

Gondolom sokan szeretjük a krémleveseket így a választásom most a tejszínes fokhagyma krémlevesre esett. Én legtöbbször kenyér cipóban tálalom a gyerekek nagy örömére. Téli időszakban kimondottan javasolt fogyasztása és elkészítése is igen gyors és egyszerű.  Fontos, hogy télen több   C-vitamint vigyünk be a szervezetbe, mivel a gyerekek és jó magam se szeretem a különböző tablettákat így próbálom a család számára zöldség gyümölcs formájában pótolni.

Hozzávalók:

Tejszínes fokhagyma krémleves hozzávalók

  • 3 fej fokhagyma
  • 1/2 zeller
  • 4 dl tejszín
  • 2-3 evk. liszt
  • só, bors, szerecsendió
  • reszelt sajt
  • levescipó

Elkészítése:

Felforralunk 4-5 l vizet, amibe beletesszük a megtisztított hagyma gerezdeket és az összeaprított zellert is majd sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Ameddig meg fő a leves addig kikavarjuk a tejszínt a lisztel, amit majd a leveshez öntünk. Én csak ezután pépesítem rúdmixerrel így biztos csomómentes lesz a levesünk. a kenyér cipó tetejét levágjuk és belsejét kikaparjuk, amit sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk és a tetőket reszelt sajttal megszórjuk és rápirítjuk.

 

Tálaláskor a cipóba szedjük ki a levest és megszórjuk szeletelt póréhagyma karikával vagy akár petrezselyem zöldjével. Ugyanígy a vöröshagyma krémlevest is cipóban szoktam tálalni. Nagyon laktató!

Tejszínes fokhagyma krémleves

Tanyasi töltött csirke

Főételnek a töltött csirkém receptjét hoztam el, amihez köretként krumplisalátát és fokhagymás kelbimbót tálalok. Mindig saját nevelésű csirkéből készítem el így garantált a finom íz elérése. A salátát érdemes előző nap elkészíteni mert akkor az ízek nagyon jól összeérnek.

Hozzávalók:

  • 1 db csirke egészben
  • 60 dkg gomba
  • 6 db főtt tojás
  • levesben megfőzött zöldség, belsőség
  • vöröshagyma

Elkészítése:

A csirkét jól le sózzuk amíg a tölteléket elkészítjük. Az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük és hozzáadjuk a szeletelt gombát. Sózzuk borsozzuk és vegetázzuk. Amikor ez kész akkor félrehúzzuk a gázról és beledaraboljuk a főtt tojást, zöldséget, és a belsőséget. Utána beletöltjük a csirkébe és sütőzacskóban zsiradék hozzáadása nélkül szép pirosra sütjük. Ez idő alatt elkészítem a kelbimbót, amit megtisztítunk és sós vízben megfőzünk. A megpucolt fokhagymát összezúzzuk és a tejföllel kikavarjuk. Fűszerezzük és nyakon öntjük a leszűrt kelt majd a sütőben megsütjük. Én csak felső sütésen szoktam sütni.

Krumpli saláta

Hozzávalók:

Krumpli saláta hozzávalók

  • 1,5 kg burgonya
  • 6-7 db főtt tojás
  • 2 fej lila hagyma
  • 250 g majonéz
  • 1 nagy pohár tejföl
  • mustár ( kb 1 evk. )
  • só, bors, vegeta

Elkészítése:

A burgonyát héjában sós vízben megfőzzük. Arra ügyeljünk, hogy ne főzzük szét és ha lehet akkor öreg krumpliból készítsük el. Összekavarjuk a mustárt, majonézt és a tejfölt majd sózzuk borsozzuk. Beleforgatjuk az összedarabolt pityókát, tojást, hagymát. Én még vegetával ízesítettem. Tálaláskor pirosarannyal is díszíthetjük.

Tanyasi töltött csirke

Csokoládés-Málna Habtorta

A desszert nem volt kérdés, hogy mi is legyen ugyanis a héten ünnepeltük az iker fiaink Bence és Dávid 13. születésnapját. Természetesen két tortát sütöttem, ami mindkét esetben egyforma ízű volt. A fiúk nagy kedvence a csokoládés málnatorta ami tényleg nagyon finom és a legjobb, hogy már egy nappal a fogyasztás előtt érdemes elkészíteni. Így nem mindennel egyszerre kell bajlódni. Igazán nagy örömmel készítettem el a két tortát hiszen egy egész vízilabdacsapat nagy lelkesedéssel fogyasztotta az elkészült finomságokat. Számomra nincs is jobb érzés mint amikor a gyerekek dicsérő szavai hangzanak el, úgy gondolom ez minden fáradtságot felül múl és talán a legőszintébbek is.

Hozzávalók:

Csokoládés-Málna Habtorta hozzávalók

Tészta: (26-28 cm)

  • 10 dkg liszt
  • 8 dkg étkezési keményítő
  • 2 evőkanál kakaó por
  • 2 csapott kk. sütőpor
  • 6 db tojás
  • 4 evk. hideg víz
  • csipet só
  • 18 dkg finomított kristálycukor
  • 1 csomag vaníliáscukor

A hozzávalókat összekeverjük és két lapot sütünk, amit sütőpapírral bélelünk. Amíg a lapok sülnek, addig elkészítjük a krémet.

Krém:

  • 1 tasak lap zselatin
  • 80-90 dkg málna
  • 15 dkg porcukor
  • 1 db citrom leve
  • 5 dl tejszín (hulala)
  • 2 evk. málna lekvár

Elkészítés:

A málnát szűrőn keresztül át pépesítem és a magját eltávolítjuk. A zselatint 0,5 dl langyos vízben puhítjuk és adunk hozzá 1 merőkanál málna velőt. A hulala tejszínhabot felverjük habnak és hozzáadjuk a málna velőt majd óvatosan belekeverjük a felpuhított zselatint. Belekeverjük még a citrom levét és a porcukrot is. Így elkészült a krém.

A kisült lapot visszahelyezzük a csatos formába majd a tetejét meg kenjük a lekvárral és ráöntjük az elkészített krémünket. Erre a krémre helyezzük a másik kisült lapot, amit szintén lekvárral kenünk meg. Így a tortát el is készítettük, amit egy éjszakára a hűtőbe rakunk. Másnap díszítjük.

Csokoládés-Málna Habtorta
Díszítés:
Csokoládés-Málna Habtorta díszítés
  • 3 dl tejszín
  • 2 csomag vaníliáscukor
  • 2 csomag hab fixáló
  • csokiforgács, gyümölcs stb.

Elkészítés:

A tejszínt fölverjük és hozzáadjuk a vaníliáscukrot, hab fixálót. Levesszük a torta gyűrűt és a hab kétharmadával bevonjuk a tortát. Ezután a maradék habot habzsákba töltjük és körbe díszítjük vele a tortát, amit tetszés szerint gyümölccsel csoki forgáccsal díszítünk. Én belga csokiba forgatott eperrel és málnával raktam körbe, de itt is csak a fantáziánk szab határt! A torták kb. 18-20 szeletesek.

Csokoládés-Málna Habtorta


Csokoládés-Málna Habtorta

Együtt ünnepel a vízilabdacsapat.

Jó étvágyat kívánunk!
Vasárnapi recept az egészséges életmód jegyében fantasztikus ételeit Rakonczainé Kovács Szilvia készítette el számunkra.