Kertem Kamrájából
Sipos Gazda vasárnapi ebéd ajánlata
Sipos Gazda
Örömmel osztom meg Veletek, hogy elérkeztünk a második vasárnaphoz, mikor az ízek világában utazhatunk tovább Gyömrei Anita kedves háziasszonyunk segítségével. Köszönjük azt a sok bátorítást, biztatást, értékes gondolatokat melyeket megosztottatok velünk, velem. Szeretném ezeket a javaslatokat, ötleteket beépíteni, mind a 12 hónap recept világába.
Anita ismét fantasztikus recept csomaggal készült. Törekedett arra, hogy olyan ételeket – recepteket osszon meg velünk, melyek egészségesek és szervezetünkre kedvező hatással vannak. A mákos süteményt nekem is volt szerencsém megkóstolni és bizonyíthatom, hogy magával ragadó ízhatással volt rám. Köszönöm Anita a munkádat! Kívánom, hogy Ti is tapasztaljátok meg ezeket az egészséges ízeket!
Gyömrei Anita
Amikor Józsi megkért, hogy legyek részese a Kertem kamrájából sütés-főzéssel foglalkozó rovatnak, egyből gondolatban össze is állítottam magamban milyen recepteket is szeretnék Veletek megosztani. Józsi a szakmai munkája során az egészséges élelmiszer alapanyagokra és egészséges ételekre fekteti a hangsúlyt. Gondoltam magamban, e héten is szeretnék egy egészséges, tartalmas ételt készíteni többtagú családok számára is. Számomra egészséges étel fogalma azt is jelenti, hogy honnan származik az adott alapanyag, milyen összetevőket tartalmaz. Azt gondolom, nagyon szerencsés helyzetben vagyok, mert Józsi szakmai segítségével, szinte mindent meg tudunk magunknak termelni, illetve a közelben levő helyi termelőktől be tudom szerezni, ami szükséges.
Természetesen, bele szoktam csempészni a mindennapjainkba a húsos ételek mellé a gyümölcsöt és a zöldséget is, csak valamivel még kiegészítem.
A mai vasárnapra egy változatos recept csomaggal készültem, így lesz almaleves. E levest édesanyámtól tanultam. Régen, ha gyümölcsleves volt, akkor mindig ilyet tett a családi asztalra. Ezután következik egy grillezett zöldségekkel rakott karajszeletet. Ehhez a recepthez a húst, a saját nevelésű sertésünkből, illetve a zöldségek a nyári időszakban a kertünkből kerülnek a konyhába. A karaj helyett használhatunk akár csirkemellet is, azzal is legalább ennyire finom lesz.
A receptjeimben található összetevőket ki-ki a kedvére variálhatja étrendjének, illetve diétájának megfelelően. A cukrot helyettesíthetjük akár mézzel is!
A mai vasárnapi receptem a következő
Almaleves
Grillezett zöldséggel rakott karajszelet
Meggyes-mákos kockácska
Almaleves
Hozzávalók:
- 1,5 – 2 liter víz
- 8 db alma – ez megpucolva kb. 1,3 kg
- 6 szem szegfűbors
- 2 db babérlevél
- 3 evőkanál kristálycukor
- egy csapott kávéskanál só
- 3 evőkanál étolaj
- 1 evőkanál liszt
- 2 teáskanál őrölt paprika
Elkészítés:
Egy lábasba feltesszük a vizet, belerakjuk az egész szem szegfűborsot, az egész babérlevelet, a sót és cukrot. Ha felforrt, beletesszük a kisebb darabokra vágott almát. Forrástól számítva lassú tűzön kb. 20 percig főzzük.
Eközben elkészítjük a rántást. Ehhez az olajon világos zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, rátesszük az őrölt paprikát és hirtelen mozdulatokkal összekavarjuk, és már mehet is a levesbe. Ilyenkor még főzöm takaréklángon kb. 20 percet, majd lassan elkészül.
Grillezett zöldséggel rakott karajszelet
Hozzávalók:
- 10 szelet karaj
- 15-20 dkg reszelt sajt
- 3 db cukkini
- 2 db kápiapaprika
- 70 dkg gomba
- só
- bors
- kakukkfű
- olaj
Elkészítés:
A karajszeleteket sózzuk, borsozzuk, kiklopfoljuk. Egy teflon serpenyőbe öntünk kb. 3 evőkanál olajt, és a húsok mindkét oldalát hirtelen sütjük, amíg kérget kap. Ha fogy az olaj a serpenyőből, akkor pótoljuk, de mindig csak keveset. A karajszeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük egymás mellé.
A grillezett zöldségekhez valókat megmossuk, és szép egyenletes méretűre összevágjuk. Hasonló elven sütjük, mint a húst. Minimális olajon – kb. 2 evőkanálnyin, mindig csak kisebb mennyiségekben lepirítjuk a zöldségeket, és ha kész minden, akkor ezeket összevegyítjük, fűszerezzük a sóval, borssal és kakukkfűvel.
A hússzeletek tetejére halmozzuk a grillezett zöldséget, reszelt sajttal befedjük a halmokat, és 180 fokon, kb. 30 perc alatt alsó-felső sütésen készre sütjük.
Desszert ajánlatomban ma egy gyümölcsös süteménnyel készültem. Ezért meggyet fogunk használni a következő édességünkhöz. Ha ezt a meggyet mákkal kombináljunk, igazán finom íz élményben lehet, lesz részünk. A mák, mint tudjuk igazán kedvező hatással van a csontokra, erősíti azokat. Szeretnék segíteni a tej érzékeny olvasóknak is, kitaláltam egy tejmentes verziót.
Meggyes-mákos kockácska
Hozzávalók:
- 1 egész tojás
- 18 dkg kristálycukor
- 10 dkg liga margarin
- 2,5 dl szénsavas ásványvíz
- fél citrom reszelt héja és ennek leve
- 15 dkg darált mák
- csipet só
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 csomag sütőpor
- 20 dkg liszt
- 1 üveg magozott meggy – kb. 35 dkg
Elkészítés:
Egy keverőtálba beleütjük a tojást, hozzáadjuk a cukrot. Habverővel simára keverjük, majd beletesszük a margarint, ezzel is simára dolgozzuk, ezután rakjuk bele a sütőporral elkevert lisztet, ásványvizet. Folyamatosan keverve hozzáadjuk még a csipet sót, fél citrom héját és levét, a fahéjat és a darált mákot. Ha szép egyneműre kevertük, akkor egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, a tetejére szórjuk a magozott meggyet, és 180 fokon, kb. 40 perc alatt készre sütjük. Esetleg porcukorral meghintve tálaljuk.