VASÁRNAPI EBÉD, A TERMÉSZETES ÍZEK HARMÓNIÁJÁVAL

Kertem Kamrájából

Sipos Gazda vasárnapi ebéd ajánlata

 

Sipos Gazda

Sipos Gazda

Kedves Barátaim, Kedves Főzni Szerető Érdeklődők,

Lassan elérkeztünk a második hónapunk kapujába. Már négy hétvégén keresztül Gyömrei Anita kedves édesanya alkotásait csodálhattuk és próbálhattuk ki. Jelképesen a receptek világában az arany fakanalat Anita e vasárnapon átadja, egy nagyon kedves hódmezővásárhelyi Hölgynek és édesanyának, Rakonczainé Kovács Szilviának, aki nagy lelkesedéssel, tudással és odaadással viszi tovább február hónapban az általa egészséges alapanyagokból készített ételek bemutatását. Köszönöm Szilviának, hogy elvállalta e szép küldetést, melyet szeretettel megoszt velünk.

Mindannyian tapasztaljuk, hogy a mai modern, felgyorsult világban folyamatosan terheléseknek vagyunk kitéve, mind szellemileg vagy fizikailag egyaránt. Elhatároztam én is, hogy egészségünk és teljesítőképességünk fenntartása miatt fontos az életvitelünk, életvitelem rendszeres felülvizsgálata, szükség esetén annak megváltoztatása.

Én is megtapasztalom, hogy a változás, a bevett szokásainkon történő változtatás sokszor nem egyszerű, de hosszútávon kifizetődő lehetőség egészségünk megóvása céljából. Sajnos ennek fontosságát már csak későn ismerjük fel. Hajlamosak vagyunk, hogy az egészséget természetesnek vesszük, képesek vagyunk kizsigerelni egész világunkat, testi, lelki és mentális értelemben mindaddig, míg valamilyen betegség nem jelzi szervezetünk egyensúlyának felborulását, meggyengülését. Ilyen esetben nagy erőfeszítések munkája árán igyekszünk megerősíteni életünk egyik legfontosabb alapelemét: az egészségünket. De mit is tudunk tenni érte, hogyan tudunk jól táplálkozni? Erre adnak választ a vasárnapi receptek is.

Kérlek Benneteket, kövessétek és osszátok meg e bejegyzéseket is. Köszönöm Nektek.
Jó étvágyat kívánok!
Együtt – Mindenkiért

 

Rakonczainé Kovács Szilvia

Rakonczainé Kovács Szilvia

Abban a nagy megtiszteltetésben lehet részem, hogy Sipos Gazda kérésére bemutathatom saját receptjeimet! Magamról csupán annyit szeretnék mondani, hogy Hódmezővásárhelyen élünk egy tanyán a férjemmel és három fiúgyermek boldog édesanyja vagyok. Hobbim a kertészkedés és a sütés-főzés. Mezőgazdasággal, azon belül növénytermesztéssel foglalkozunk, ami nem áll tőlünk messze, ugyanis szüleink, nagyszüleink is ezzel foglalkoztak.  A fiaim mindhárman aktívan vízilabdáznak így nálunk a tartalmasabb ételek kerülnek előtérbe. Fontosnak tartom a rendszeres testmozgást hiszen ez is az egészséges életmód része. Jó magam is rendszeresen járok úszni.

Gondolatban gyorsan összeállt a fejemben az az egy- két recept, amit biztosan elkészítek, mivel szívemhez közel áll és a családom is nagyon szereti. Józsi arra kért próbáljak olyan recepteket ajánlani Nektek, amelyek egészségesek és valamilyen személyes kötődés áll mögötte. Ez nem volt számomra nehéz ugyanis a lány gyermek kitől, ha nem az édesanyjától, anyósától, nagymamájától, nagynénjétől tanul meg főzni akarva akaratlanul. Gyakran receptet cserélve barátnőkkel.

Ahhoz, hogy egészségeset, jó ízű ételeket tudjunk készíteni családunk számára nagyon fontos honnan, milyen minőségű alapanyagokat szerzünk be! Szerencsésnek mondhatom magam mivel tanyán élünk, mindig van egy kisméretű veteményes, ahol megtalálható egy pár tő paradicsom, paprika, saláta, lestyán, kapor, cukkini stb. Itt található még a család kis gyümölcsöse is ahol megterem a finom zamatos meggy, cseresznye, szilva, körte, barack. Ezekből azután finom lekvárok, befőttek, mirelit termékek készülnek és nem utolsó sorban pálinka is lesz.  Nekem a legfontosabb, hogy tudom, mikor mivel van kezelve az éppen aktuális növény és az biztos vegyszer mentes legyen!  Ebben mindig nagy segítségünkre van Józsi, akire mindig számíthatunk! Tavasztól őszig piacon termelőktől vásárolok illetve a kertből szüretelek. Télen a fagyasztószekrényből szedem elő a lefagyasztott zöldséget, gyümölcsöt.  A választásom első vasárnap a meggyre esett remélem sokan szeretitek! Gondoltam a tél végének közeledtével nem árt egy kis vas pótlása.

Tanyasi gyümölcsleves

Hozzávalók:

Tanyasi gyümölcsleves

  • 1,5 kg meggy, cukor ízlés szerint
    (ez lehet elitriol vagy xillit is)
  • fahéj, szegfűszeg
  • 1dl tej
  • 1 csomag vanília ízű pudingpor
  • fagyasztott gyümölcsök
    (szeder, ribizli, málna, eper)

Elkészítés:

Ezt a levest mindig paraszt meggyből készítem ugyanis csak attól lesz ilyen zamatos és gyönyörű piros.

A magozott meggyet a szegfűszeggel és a fahéjjal feltesszük főzni. Cukrot is adunk hozzá ízlés szerint. Amikor megrepedezik a meggy, akkor a pudingport kikavarjuk a tejjel és lassú tűzön hozzá keverjük. Amikor szépen besűrűsödött a levesünk akkor félre húzzuk a gázról és hozzá adjuk a fagyasztott gyümölcsöket. Ezáltal szépen visszahűl a levesünk és igazán élvezhetőek maradnak a gyümölcsök, mivel nem törnek össze. Teljes kihűlés után hűtőben pár napig eláll. Nyáron be hűtve fagylalttal is tálalhatjuk. Tejszínhabbal is kiegészíthetjük.

Ez a leves a földeáki nagymamámra emlékeztet, aki nyáron mindig sokat készített az unokáknak a ciberét.

Tanyasi gyümölcsleves

Húsos rántott palacsinta

Főételként szintén egy szívemhez közel álló receptet hoztam, amit sajnos ritkábban készítek el ugyanis ennek az elkészítése több időt igényel. Ez a recept anyósom húsos rántott palacsintája. A mama sokszor készítette el unokái számára, amit mindig meggyszósszal tálalt!

Először a palacsintát sütjük meg.

Palacsinta tészta:

Húsos rántott palacsinta

  • 2 l tej
  • 8 db tojás
  • 65 dkg liszt
  • 1 teáskanál só
  • zsír a sütéshez

Ebből a mennyiségből nekem 36 db palacsinta lett.

Töltelék:
(kb. 25 db palacsintához elegendő)

  • 70 dkg darálthús
  • 70dkg csiperkegomba
  • 7db főtt tojás
  • 10 dkg főtt rizs
  • 1 fej vöröshagyma
  • só, bors, vegeta

Elkészítés:

A vöröshagymát összekockázzuk és zsíron üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a darálthúst, gombát. Ezeket sózzuk, borsozzuk. Amikor jól összeesett a gomba akkor félrehúzzuk a gázról és hozzá adjuk a főtt rizst és a feldarabolt főtt tojást. Végül én még vegetával fűszereztem.

Az így kapott tölteléket rá halmozzuk a palacsintára és föltekerjük. A két végét jól nyomkodjuk be, hogy ne szóródjon ki a töltelék! Végül a megszokott módon bepanírozzuk, mely áll liszt, tojás, morzsa keverékéből.

Én gazdagítottam a tölteléket pármai sonkával, de szoktam velővel is tölteni.

Az előkészített palacsinta rudakat forró zsiradékban kisütjük, majd lecsöpögtetjük és tálaljuk.

Én még házi sajtot is rántottam mellé.

A sültek mellé meggy szószt is készítettem.
Meggy szósz:

Húsos rántott palacsinta

  • 1,5 kg magozott meggy
  • szegfűszeg, fahéj, cukor
  • Tejszín vagy tej,
  • pudingpor

A magozott meggyet felforraljuk a fűszerekkel és a cukorral, amikor a meggy megrepedezik, akkor takaréklángon hozzá keverjük a tejszínben kikavart pudingport, ettől szépen besűrűsödik. Én ezt is parasztmeggyből készítem. Majd tálaljuk az így elkészített ételeket.

Húsos rántott palacsinta

Desszert

Gyümölcsös túrós szelet

Piskótatésztát készítünk 5 tojásból. A kihűlt tésztára kerül a túrókrém, amit 0,5 kg túróból készítettem.

Túrókrém:

Gyümölcsös túrós szelet

  • 0,5 kg házi jellegű túró
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • kb ½ citrom reszelt héja, és ízlés szerint a leve is
  • 1 csomag habpor
  • 1 csomag étkezési zselatin
  • 0,5 l tej

Elkészítés:

A túrót villával áttörjük és a 2,5 dl tejet felverjük az 1 csomag habporral, majd összekeverjük egymással. A 2,5 dl tejet újra összekeverünk 1 csomag étkezési zselatinnal és összemelegítjük őket, de nem kell forralni. Amikor langyosra hűlt hozzá adjuk a túróhoz. Rákenjük a túrókrémet a piskótára, aminek a tetejét gyümölccsel rakjuk ki. Majd hűtőszekrénybe helyezzük, ameddig a tetejére elkészítjük a gyümölcskocsonyát.

Gyümölcskocsonyát készítünk 1 csomag étkezési zselatin és 4 dl szörp keverékéből, ha kihűlt, akkor a túrókrémre öntjük. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Gyümölcsös túrós szelet

Tejfölös pogácsa

Hozzávalók:

Tejfölös pogácsa

  • 1 kg liszt
  • 30 dkg margarin vagy annak megfelelő zsír
  • 5dkg élesztő
  • 4 dl tejföl
  • 2 evőkanál só
  • langyos tej az élesztőt megfuttatni
  • köménymag, vagy tökmag ízlés szerint

Elkészítés:

A hozzávalókat összedolgozzuk és egy órán át pihentetjük.

Pihentetés után kinyújtjuk kb 1,5 cm-re és bevagdossuk. Majd kiszaggatjuk és a kezünkkel egy kicsit körbe sodorjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és tojással megkenjük, majd sütjük. Én pizza sütésen sütöm légkeveréses sütőben, addig, amíg szép barnára nem sül. A pogácsát akár reszelt sajttal, esetleg szezámmaggal is megszórhatjuk. Egy nagyon gyorsan összeállítható pogácsával szeretnék nektek kedveskedni, amit anyukámtól tanultam!

Igazán finom, jól variálható és nagyon kiadós!

Tejfölös pogácsa
Jó étvágyat kívánunk!
Vasárnapi ebéd, a természetes ízek harmóniájával fantasztikus ételeit Rakonczainé Kovács Szilvia készítette el számunkra.