SPORTOS SZELETEK A VASÁRNAPI EBÉD ASZTALÁN

Kertem Kamrájából

Sipos Gazda vasárnapi ebéd ajánlata

 

Sipos Gazda

Sipos Gazda

Kedves Főzni Szerető Barátaim,

Lassan eltelt már három hónap, mióta elindítottuk közösen Veletek a Kertem kamrájából rovatunkat. Köszönjük és köszönöm azt a sok pozitív észrevételt, ötletet, amivel megajándékoztatok az elmúlt időszakban. Többen elmondtátok, hogy a recepteket Ti is elkészítettétek és átéltétek a finom, magával ragadó ízek világát. Nagyon fontosnak tartom, hogy milyen alapanyagokból és milyen forrásból készítjük ételeinket szeretett családunk asztalára.

Azt tapasztalhatjuk, hogy az elmúlt évtizedekben átalakult környezeti hatások következtében, továbbá az életmódunkban rejlő hibák egyre jobban az egészséget veszélyeztető faktorokká léptek elő.

A kiegyensúlyozatlan táplálkozás, a túlhajszolt életmód, a fizikai inaktivitás, a káros szenvedélyek, és a számos civilizációs betegség jelentősége az elmúlt időben megemelkedett.

Nem véletlen, hogy napjainkban egyre gyakrabban hallhatjuk, hogy milyen fontos az egészség megőrzésében a helyes, kiegyensúlyozott táplálkozás, de arról keveset lehet hallani, olvasni, hogy milyen tényezők az egészséges táplálkozás alapelvei, mit és miért fogyasszunk.

Fekete Tímea, aerobik és trambulin fitnesz edző is komolyan veszi a fenti gondolatok fontosságát. Egy hónapon keresztül fantasztikus, sportos, könnyen elkészíthető ételreceptekkel és látványos fotókkal ajándékozott meg bennünket. Kedves Tímea, nagyon szépen köszönöm lelkes, odaadó munkádat, jó ötleteidet. Örülök, hogy velünk tartottál. A képzeletbeli aranyfakanalat ma átadja Tímea, de hogy kinek az legyen meglepetés…

Jó étvágyat kívánok! Együtt – Mindenkiért!

 

Fekete Tímea

Fekete Tímea

Hamar eltelt ez a négy hét, de szuper volt, hiszen sosem írtam recepteket, sosem fotóztam az ételeket. Ez egy összetett folyamat és sokkal több munka van vele, mint gondoltam. De mivel kizökkentett a hétköznapjaimból, nagyon élveztem. Köszönöm a felkérést Sipos Gazdának és az elismerést. Fontosnak tartom, hogy mindenki kövesse a háziasszonyok szokásait. Mindig biztos helyről szerezzük be élelmiszereinket. Válasszunk hazait és vegyszermaradék mentes zöldséget, gyümölcsöt. Próbáljunk otthon konyhakertet csinálni. Kívánok mindenkinek jó egészséget, köszönöm, hogy bemutathattam a kedvenc fitnesz ételeimet. Sok sikert a többi háziasszonynak.

 

Zöldborsókrém leves

Hozzávalók:

Zöldborsókrém leves - Hozzávalók

  • 500 g zöldborsó
  • 2 db közepes burgonya
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db leveskocka
Elkészítése:

Feldaraboljuk a vöröshagymát és a fokhagymát, majd zsírban kicsit megpirítjuk. Hozzáadjuk a leveskockát, amikor már elolvad benne, hozzáöntünk 2,5-3 liter vizet. Majd beletesszük a borsót és a burgonyát. Burgonyát azért használjuk, hogy sűrűbb legyen a leves. Ha megfőnek a zöldségek, turmixgéppel leturmixoljuk és már fogyasztható is.

Zöldborsókrém leves

Aszalt szilvával töltött marha szűzérme,
karalábé chipessel és vöröshagyma karikával

Hozzávalók:

Aszalt szilvával töltött marha szűzérme, karalábé chipessel és vöröshagyma karikával - Hozzávalók

  • 1,5 -2 kg marha szűzérme
  • 400g aszalt szilva
  • 100 g teavaj
  • 3-4 db karalábé
  • 8-10 vöröshagyma
  • 3-4 fej fokhagyma

Fűszerek:

  • húspuhító só
  • magyaros fűszerkeverék
  • egész feketebors
  • babérlevél
Elkészítés:

Egy jó éles és hosszú késsel a hús közepét kivágjuk úgy, hogy ne lyukadjon ki egyik oldala sem. A szilvát belenyomkodjuk a hús közepébe, jól „teletömöm” egy fakanál segítségével. A hús végét 3-4 fogpiszkálóval „lezárjuk” (hogy a szilvák ki ne essenek). Egy nagy kivajazott tepsibe rakjuk. Húspuhítóval jól körbe kenjük, majd a teavajat is jól rákenjük. Ezután befűszerezzük. Ízesítésként rakhatunk rá, borsot, babérlevelet, vöröshagymát, fokhagymát. Aláöntünk 3 dl vizet és 1 órára 200 fokon a sütőbe tesszük, fóliával lezárva. Közbe levesszük a fóliát és egy ecset segítségével, teavajjal kenegetjük a sütés alatt is 2×1 óra után levesszük a fóliát és tovább sütjük 35 – 40 percig. Picit hagyjuk hűlni és szeletekre vágjuk. Isteni puha lesz a vajtól.

A karalábét megpucoljuk, és vékony csíkokra daraboljuk, zsírba kisütjük, mint ahogy én a krumplit szoktam. Barnára sütjük. Hihetetlen édes és nem kell rá további fűszer, nagyon ízletes.

A vöröshagymát karikákra vágjuk, majd lisztbe megforgatjuk és végül ezeket is roppanósra sütjük.

Aszalt szilvával töltött marha szűzérme, karalábé chipessel és vöröshagyma karikával

Desszert:
Karamellás sport szelet

Hozzávalók

  • 3 csomag karamellás puding
  • 3 db sport szelet
  • 500 ml Hulala hab (cukormentes)
  • 1,5 l laktózmentes tej
  • 1,5 csomag cukormentes háztartási keksz
Elkészítése:

1,5 liter tejben megfőzzük a pudingot. Eközben, a háztartási kekszet xilittel édesített kávéban mártogatjuk. Egy nagyobb lapos üvegtálat veszünk és az alját kirakjuk a kekszekkel. Erre öntjük a kész pudingot. Hagyjuk kihűlni, hogy megdermedjen. A hulala habhoz xilitet keverünk ízlés szerint, és habverő géppel habbá verjük. Ennek a 90 százalékát a pudingra kenjük. A maradékot megolvasztott sport szeletekhez keverjük, ezt is hagyjuk rövid ideig kihűlni és óvatosan a hab tetejére csurgatjuk, egyenletesen szétoszlatjuk a tetején. Ha másnapig nem bírjuk ki, akkor 3-4 óra elteltével már vágható, de másnapra érnek össze igazán az ízek. Szuper kis desszert, nagyon szereti a család.

Karamellás sport szelet

Kívánom, hogy gyorsan és könnyen elkészíthető receptjeim beváljanak
és azokat az ízeket érezze mindenki, amit én és a családom átélhetett.

Jó étvágyat kívánunk!
Sportos szeletek a vasárnapi ebéd asztalán fantasztikus ételeit Fekete Tímea készítette el számunkra.