Kertem Kamrájából
Sipos Gazda vasárnapi ebéd ajánlata
Fekete Tímea
Extra gyors menü a második hétre, azokra a napokra, amikor kevés időd van és mégis finomat és ötleteset akarsz és szeretnél elkészíteni.
E heti receptajánlatom 4 főre számítva
Sütőtökkrém leves
Pulykamell csíkok, zöldséges ágyon sütve, jázmin rizzsel
Kivis banános pohárkrém
Sütőtökkrém leves
Hozzávalók:
- 1 közepes nagyságú sütőtök
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 kisebb fej fehér hagyma
- 2,5 dl kókusztej
- tetejére: tökmag és tökmagolaj
- fűszerezés: vegeta, bors
Elkészítése:
Meghámozzuk, kimagozzuk és felkockázzuk a tököt, a vöröshagymát, fehérhagymát és a fokhagyma gerezdeket is megpucoljuk és egészbe rakjuk a levesbe. Én 2 liter vízbe tettem, vegetával és borssal fűszereztem. Amikor megfőtt a zöldség, akkor egy botmixer segítségével teljesen leturmixoljuk. Ezután visszarakjuk a gáztűzhelyre és a kókusztejet folyamatos kavargatás mellett hozzáadjuk. Összefőzzük, majd kész is a levesünk.
Tetejére tökmagot pirítunk, és még tökmagolajat is csorgathatunk rá.
Isteni finom, a makói hagyma kavalkáddal olyan tartalmas íze lesz, hogy ilyet egyik vendéglőben sem kapunk.
Pulykamell csíkok, zöldséges ágyon sütve, jázmin rizzsel
Hozzávalók:
- 0,5 kg pulykamell
- 1 fej fokhagyma
- 2 kisebb fej vöröshagyma
- 15-20 darab kisebb gomba
- 1 nagy póréhagyma
- spenót levél
- 1 üveg bébi kukorica
- 10-15 dkg niva sajt
- 2 dl laktózmentes főzőtejszín
- Magvak: napraforgó, len, szezám, tökmag
Elkészítés:
A vöröshagymát és a fokhagymát felkockázzuk, házi disznózsírba dinsztelhetjük egy nagy serpenyőbe. Majd a csíkokra vágott pulykamellet hozzáadjuk, sütjük, forgatjuk a húsokat míg ki nem fehéredik. Amikor megpuhult a hús, jönnek szépen sorba a tetejére a zöldségek. Először a gombaszeleteket adjuk hozzá, ezt így addig sütjük, míg a gomba is megpárolódik és összeesik, majd rászórjuk a tetejére a karikára vágott póréhagymát.
Ezután a spenótot, a bébi kukoricát és végül a niva sajtot tesszük hozzá. Tetejére rászórjuk a magkeveréket. Hagyjuk addig rotyogni, míg a zöldségek megpuhulnak, összeérnek és a sajt is olvadni kezd. Ekkor már lassan elkészül, de előtte a főzőtejszínt ráöntjük és folyamatos kavargatás mellett összefőzzük.
Köretként Jázmin rizst választhatunk, először is olívaolajjal összekeverjük a még kemény rizst. Addig vízforralóban forralunk vizet. Az olajos rizsre ráöntünk annyi forró vizet, hogy jól ellepje, és így főzzük tovább. Hozzáadunk egy leveskockát és folyamatos kavargatás mellett megfőzzük. Így nagyon finom lesz, nem kell hozzá mást tenni. A rizst főzést után leszűrjük hideg vízzel és jól leáztatjuk. Könnyen megfő és „gurulós” rizst kaphatunk, ami minden kezdő háziasszony álma.
Desszert:
Kivis banános pohárkrém
Hozzávalók
- 8-10 db kivi
- 2 db banán
- 2 dl natúr joghurt
- 250 ml cukormentes habtejszín
- 50 g xilit (darálva, mint a porcukor)
- darált mogyoró
- 1 tasak zselatin expressz
- kókusz chips
Elkészítése:
Hosszúkás poharakat készítsünk elő. Megpucoljuk a kivit és leturmixoljuk, ez kerül a pohár aljába. Ennek a tetejére darált mogyorót szórunk. Majd a habtejszínt robotgéppel felverjük, hozzáadjuk a zselatinport és a natúr joghurtot. Beleszeleteljük a banánokat és ez lesz a fehér réteg a mogyorón. A felét használhatjuk fehér krémként, a többihez piros cukormentes málnaszörpöt vagy piros ételszínezéket keverhetünk, és így majdnem megkaphatjuk a magyar zászló színeit.
Tetejére kókusz chipset és mogyorót szórunk (bármivel helyettesíthető). Hűtőbe tesszük 2 órára és ez idő alatt meg is dermedt annyira, hogy fogyasztható.
Ez a menüsor tényleg egy gyors vasárnapi ebédhez, kiválóan alkalmas, amikor az ember egy jó kis bál után nem kel fel olyan korán, mint általában. Biztosan kész lesz délre az ebéd.