EGÉSZSÉGES SAJTOK ÍZVILÁGA A VASÁRNAPI MENÜBEN

Kertem Kamrájából

Sipos Gazda vasárnapi ebéd ajánlata

 

Sipos Gazda

Sipos Gazda

Kedves Főzni Szerető Barátaim,

Szeptember hónappal beléptünk az ősz világába. Megkezdődött az iskolai tanítás és azt vettük észre, hogy ismét eltelt egy hónap. A Kertem Kamrájában levő főzések is javában zajlanak. A képzeletbeli aranyfakanalat Lívia a mai napon átadta Kucsora Zsófia masszőr és lelkes gazdász munkát végző kedves ismerősömnek.

Zsófia fiatal létére elkötelezett a mezőgazdaság iránt. Családi körben szorgalmasan tevékenykedik a Kéktói Ménesben és a tejelő szarvasmarhák körül is. Fontos számára a saját alapanyagokból előállított fél és kész termékek készítése is. A természetes csodálatos környezetben nevelt állatok, olyan egészséges termékekkel ajándékozzák meg Zsófia szeretett Családját, amiből más embereknek is jut, így segítve az egészséges táplálkozásukat és gyógyulásukat is. Köszönöm Zsófia, hogy sok munkád, elfoglaltságod mellett elvállaltad e felkérést. Örültem neki!

Jó étvágyat kívánok mindenkinek.

 

Kucsora Zsófia

Kucsora Zsófia

Kucsora Zsófia 25 éves, fiatal gazda, egyéni vállalkozó vagyok

A HISZK Corvin Mátyás vendéglátó ipari szakközépiskolába érettségiztem, majd maradtam technikusin mely vendéglátás szervező vendéglős képesítést adott, időközben mezőgazdasági technikusi minősítést is szereztem. A mezőgazdaság iránti vonzalmam a családi hátterem miatt alakult ki. Rendszeresen főzök, és szeretek sürögni-forogni a konyhába. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy bemutathatom a főzőtudományomat Sipos Gazda jóvoltából. Élelmiszer alapanyag termelő kisgazdaság vagyunk. Hús és tejtermékek szinte teljes választékát natúr termékként állítjuk elő. A zöldségféléket mindig ugyanattól a megbízható termelőktől vásároljuk. Ennek tükrében állítottam össze a szeptemberi menüket. Amelyekben törekedtem, hogy gyorsan elkészíthető, ízletes és egészséges ételek legyenek.

Bízom benne, hogy jól forgatom az aranyfakanalat és sikerül újabb ötletekkel ellátnom a leendő és már gyakorló házi asszonyokat.

 

Sajtkrém leves

Ezt a levest nagyon egyszerű elkészíteni. Aki szereti a krémleveseket azok figyelmébe is ajánlom. A sajt az egyik legősibb étel, amit mára már több formában is lehet kapni. Én most kétféle sajtot használtam fel a leves elkészítéséhez!

Hozzávalók:

  • 1,5 liter víz
  • 2 db tyúkhúsleves kocka
  • 4 evőkanál liszt
  • 300 g natúr tömlős krémsajt (3 db)
  • 1 kis guriga házi füstölt sajtunk
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • szerecsendió ízlés szerint
Elkészítés:

Feltesszük a vizet forralni. Bele tesszük a kockákat, megvárjuk, míg feloldódnak. Közben a 3 db tömlős sajtot kinyomjuk egy tálba, amiben kényelmesen tudjuk kevergetni. Kicsit villával megtörjük a sajtokat, majd a levesből szedünk ki, és kézi habverővel elkeverjük. Majd belereszeljük a házi füstölt sajtot. Merünk hozzá még egy kicsit az alap léből, majd hozzá adjuk a lisztet. Belekavarjuk a levesbe a lisztes sajtos habarást. Csomómentesre keverjük, sózzuk (ha kell), borsozzuk, szórunk egy kis szerecsendiót. Amennyiben csomós maradt a levesünk a legvégén bot mixer segítségével csomó mentesíthetjük.

Sajtkrém leves

Baconos csirkemell párolt vegyes zöldséggel

A csirkemell egy alacsony kalória tartalmú étel. Nagyon gyorsan elkészíthető ez a recept és még fantasztikusan finom is.

Hozzávalók:

  • 0,5 kg csirkemell
  • 200 g bacon
  • 200 g tejföl
  • 1 db tojás
  • 1 kis guriga chilis füstölt sajtunk
  • só, bors ízlés szerint
  • szerecsendió ízlés szerint
  • petrezselyem, bazsalikom ízlés szerint
Elkészítés:

A tepsit kibéleljük bacon szeletekkel, a felszeletelt csirkemellet ráhelyezzük. A csirkemellre rárakjuk a maradék bacont. Alufóliával lefedjük, majd berakjuk az előmelegített sütőbe 10-15 percre.

Baconos csirkemell

A tejfölt egy nagyobb tálkába rakjuk, majd hozzáadjuk a tojást, sót, borsot és szerecsendiót, ezt elkavarjuk, majd a petrezselymet és a bazsalikomot is beleszórjuk. Ezt a masszát szépen egyenletesen rárakjuk a baconnal lefedett csirkemellre. Majd összesütjük 15-20 percen keresztül.


Köret – Párolt vegyes zöldség

Ez egy teljesen egészséges köret, amely adalékanyag és vegyszer maradékmentes.

Hozzávalók:

  • 0,5 dkg vegyes zöldség mix
  • 0,5 dl Sipos Gazda hidegen sajtolt olaja
  • Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:

A zöldség mixet belerakjuk egy serpenyőbe, majd egy kevés olajat adunk hozzá, kavargatjuk, lefedjük, hogy párolódjon. Pár perc múlva megnézzük, hogy mennyi vizet engedett, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Újra lefedjük és hagyjuk egy kicsit, hogy tovább párolódjon. Aztán levesszük a fedőt, hogy elpárologjon a víz és már kész is a köretünk.

Baconos csirkemell párolt vegyes zöldséggel

Desszert:
Vargabéles

Gyorsan elkészíthető, laktató, ízletes édesség.

Hozzávalók:

  • 1 csomag réteslap (8 lapos)
  • 10 dkg cérnametélt
  • 50 dkg túró (házi)
  • 3 db tojás
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag mazsola
  • kevés Sipos Gazda hidegen sajtolt étolaja
  • citromhéj (reszelt)
Elkészítés:

A cérnametéltet enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, hideg vízzel átmossuk. Jól lecsepegtetjük és hagyjuk teljesen kihűlni. A túrót egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a 3 db egész tojást, valamint a mazsolát, és ezt alaposan összekeverjük.
Egy 30 x 20 cm-es tepsit olajjal kikenünk, belehelyezzük a réteslapokat, hogy fedje az oldalát. 4 db lapot alulra, a tésztával összekevert túrót óvatosan, egyenletesen ráhelyezzük. A maradék 4 lappal lefedjük, a tetejét megkenjük vékonyan ismét olajjal. Az előmelegített sütőben 160 C°-on 50 percen keresztül készre sütjük.
A sütőből kivéve 15-20 percig pihentetjük. Langyos állapotában szeletelhetjük. Ízlés szerint porcukorral meghintjük a tetejét.

Vargabéles
Jó étvágyat, jó egészséget kívánunk!
Egészséges sajtok ízvilága a vasárnapi menüben fantasztikus ételeit
Kucsora Zsófia hozta el számunkra.