Kertem Kamrájából
Sipos Gazda vasárnapi ebéd ajánlata
Sipos Gazda
Kedves Főzni Szerető Barátaim,
Az idő homokórája szép lassan október hónapba fordult. A székelynaptár szerint a magvető hónapba. Az elmúlt négy héten keresztül Kucsora Zsófia lelkesen és nagy odaadással állította össze számunkra a finomabbnál finomabb recepteket és abból készült ételeket. Zsófiának is fontos a vegyszermaradék-mentes élelmiszer alapanyagok előállítása és megvásárlása. Amit tehet, Ő maga állítja elő házikertjében és készít belőle házias ízvilágú finom ételeket.
Kedves Zsófi, köszönöm munkádat, lelkesedésedet, ötleteidet. Ezek mind hozzájárultak ahhoz, hogy színesebbé és ízletesebbé varázsoltad a vasárnapi receptek ajánlatát és gyűjteményét!
A képzeletbeli aranyfakanalat, most Zsófi átadja, hogy ki fog vele főzni a következő négy hétben, az legyen meglepetés…
Jó étvágyat kívánok! Együtt – Mindenkiért!
Kucsora Zsófia
Erre a hétvégére, mely számomra a képzeletbeli aranyfakanál átadását jelenti beköszöntött a sokak által várva várt ősz. Én is kedvelem ezt az évszakot, gyönyörű színekben pompáznak a fák és hullnak a leveleik, melyből gyermekkoromban mindig avart készítettünk és ugráltunk benne társaimmal. Még nyílnak a virágok és a kellemes napsugarak átjárják az egész testemet. Megérettek a gyümölcsök és itt a szüret ideje. Ezért elhoztam számotokra a most érő almából és szőlőből készítettet fenségesen egyszerű és gyorsan elkészíthető levesem és desszertem.
E heti menüajánlatom
Almaleves vaníliapudinggal
Brassói aprópecsenye
Vaníliapudingos tejberizs reszelt almával és kékszőlővel
4 fő RÉSZÉRE
Almaleves vaníliapudinggal
Ezt a sokak által kedvelt gyümölcsöt választottam levesnek, hiszen nagyon finom és rendkívül egyszerű vele bánni. Ezt mindenképpen ki kell próbálnod. Azért is jó ez a leves, mivel hidegen is és forrón is kiváló ízű.
Hozzávalók:
- 500 g alma
- 800 ml víz
- 70 g kristálycukor
- 2 őrölt fahéj
- 14 db szegfűszeg (egész)
- 1 apró csipet só
- 1 teáskanál citromlé
- 1 csomag Dr. Oetker vaníliás pudingpor
- 500 ml házi tej
Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk, kivágjuk a magházat, felcikkezzük, és a cikkeket is félbe vágjuk. Feltesszük a tűzhelyre egy lábasba főni a vizet, cukrot, sót, fűszereket, és citromlevet. Felfőzzük, és mikor forr, beletesszük az almákat. Kb. 15 percig főzzük alacsony-közepes hőn, míg megpuhul az alma. Míg az alma fő, a pudingport csomómentesre keverjük a tejjel. Végül mikor elkészült az alma, hozzáöntjük a tejjel kikevert pudingport, és további 3-4 perc alatt készre főzzük. Mikor elkészült kóstoljuk, és ízlés szerint adhatunk még hozzá cukrot.
Brassói aprópecsenye
Erre az ételre azért esett a választásom mivel finom és igaz, hogy a klasszikus brassói szűzpecsenyéből készül, de én tarjából készítettem és így is nagyon finom. A lényeg, hogy sertésből készüljön. Világszerte számos fajtáját tenyésztik. A világ sertéshús-termelésének zömét ma már intenzív tenyésztésű hússertések adják. Ebbe az ételbe kakukkfű is kerül, mely számos formátumban is megtalálható, a családom előszeretettel issza teaként megfázós, meghűléses időszakban, ez a gyógynövény elősegíti a javulást.
Hozzávalók:
- 1 kg sertéshús
- 1,5 kg burgonya
- 2 db vöröshagyma
- 8 gerezd fokhagyma
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- majoránna ízlés szerint
- kakukkfű ízlés szerint
- olaj
Elkészítés:
A megmosott, meghámozott burgonyát apró kockákra vágjuk, bő olajban arany barnára megsütjük.
A sertéshúst is kockákra vágjuk. A meghámozott vöröshagymát és fokhagymát felaprítjuk. És felhevített olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a húst, sózzuk, borsozzuk.
Mikor zsírjára visszapirult a hús összekeverjük a készre sütött burgonyával.
Desszert:
Vaníliapudingos tejberizs reszelt almával és kékszőlővel
Ezt a pudingos tejberizs recept a gyerekek és a felnőttek kedvence lesz azonnal! A tejberizs amúgy is nagy kedvenc, de vanília pudinggal megbolondítva igazi különlegesség válik belőle! Szezonális gyümölccsel, vagy csokoládéval is feldobhatjuk!
Hozzávalók:
A tejberizshez:
|
A reszelt almához:
|
Elkészítés:
A tejet feltesszük főni. Mikor forr, hozzáadjuk a sót, és a rizst. Kb. 30 perc alatt a legkisebb lángon, fedő fölött készre főzzük. Vigyázzunk, mert könnyen kifut, és könnyen leég!
Míg fő a rizs, a pudingport a kevesebb tejjel kikeverjük. Amikor a tejberizs az idő leteltével készre főtt, hozzákeverjük kristálycukrot, a tejjel kikevert pudingport, és kb. 3 perc alatt készre főzzük azzal is.
Az almákat lereszeljük és hozzáadjuk a citrom levét majd a cukrot és némi fahéjat.
Az elkészült pudingos tejberizst tálaljuk szintesen, elsőnek egy kicsi tejberizs az aljába aztán jöhet a reszelt alma, következő szint tejberizs, kékszőlő és így tovább, ismételni, amíg teli nem lesz a kehely.