Kertem Kamrájából
Sipos Gazda vasárnapi ebéd ajánlata
Fődiné Karácsonyi Zsuzsanna
E heti menüm fő célja az volt, hogy megmutassam a sertés minden „porcikája” felhasználható.
A tanyasi emberek ritkán tértek be a városba henteshez (akkoriba – „székbeli húsért”), messze is volt meg sokszor nem telt rá. Azt ették, amit megtermeltek, így aztán disznóvágáskor nem volt olyan része a disznónak, amit föl ne használtak volna. Ilyen például a köröm is. Manapság sokan idegenkednek tőle és egészségtelennek tartják, de ahhoz a megerőltető fizikai munkához, amit Nagyszüleink végeztek nap, mint nap szükség volt tartalmas ételekre. Illetve az sem volt mellékes, főként az idénymunkák idején hogy gyorsan elkészüljön.
Hát mi sem egyszerűbb, mint mindent belerakni egy edénybe, betolni a kemencébe (sütőbe) és tizenegy óra tájba kivenni, készíteni egy hirtelen levest és délben jóllakni.
Gesztenye krémleves
Ez a leves egy tényleg hirtelen leves. Melegen, hidegen egyaránt fogyasztható. Gyermekek nagy kedvence (jó sok tejszínhabbal).
Hozzávalók:
- 15 dkg kimagozott meggybefőtt
- 1 (30ml) rumaroma
ízlés szerint lehet több is - 9 dl tej
- 1 csomag vaníliás puding por
- 25 dkg főtt gesztenye
- 1 mk fahéj
- 2 evőkanál Sipos Gazda akácméze
Elkészítés menete:
A meggyet és a gesztenyét 7 dl tejbe feltesszük főni. Amikor kezd melegedni, beletesszük a Sipos Gazda akácmézet, a fahéjat és a rumaromát. Ha felforrt, tűzről levesszük és bot mixerrel le turmixszoljuk. Visszatesszük a tűzre, közbe a maradék 2 dl tejbe csomómentesre kavarjuk a puding port, és ha kezd újra forrni a leves, bele önjük. Sűríteni lehet főzőtejszínnel is ízlés szerint.
Csülkös körömpörkölt korondi cserépedénybe
Hozzávalók:
- 1,5 kg csont nélküli csülök
- 2 kg köröm
- só
- őrölt bors
- őrölt kömény
- őrölt pirospaprika
- 4 fej vöröshagyma
- 5- 6 gerezd fokhagyma
- 2-3 db paradicsom
- 1 db kápia paprika
Elkészítés menete:
A csülköt felkockázzuk. A körmöt megtisztítjuk és összedaraboljuk. A hagymát, a paprikát és a paradicsomot vékony karikára szeljük.
A cserépedényt vékonyan kikenjük egy kis zsiradékkal.
Sorba lerakjuk a hozzávalókat: hagyma, fokhagyma, paprika, paradicsom, köröm, csülök. Sót, őrölt borsot, őrölt köményt és őrölt paprikát szórunk rá.
Addig folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak.
Annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje. Lefedjük, és hideg sütőbe tesszük. A sütőt fokozatosan melegítjük 130 fokra. Így hagyjuk 2 órán keresztül. Ezután felemeljük a hőfokot 160 fokra és a hús teljes puhulásáig tovább főzzük.
Főt burgonyával tálaljuk.
Desszert: Almás pite
A jól ismert almás süti.
Egy napsütötte őszi délután egy kávé vagy tea és kellemes beszélgetés mellé jó szívvel ajánlom!
Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg zsír
- 1 csomag sütőpor
- 14 dkg porcukor
- 3 tojás sárgája
- 2 evőkanál tejföl
Töltelék:
- 2,5 – 3 kg alma
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 evőkanál búzadara
- reszelt citromhéj
Elkészítés menete:
A lisztet összekeverjük a porcukorral és a sütőporral, majd alaposan elmorzsoljuk a zsírral. Ezután simára gyúrjuk a tojások sárgájával és a tejföllel. Ha a tészta összeállt fóliába tekerve egy órát pihentetjük a hűtőben.
Közbe elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük. Kettő evőkanál cukorral megszórjuk, ettől az alma jól kiengedi a levét. Ezután alaposan kinyomkodjuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat, a búzadarát és a citrom reszelt héját.
Ha a tésztánk lehűlt kettéosztjuk, az egyik felét vékonyra nyújtjuk, majd egy kizsírozott, kilisztezett tepsibe simítjuk. Ezután a tölteléket ráhalmozzuk, egyenletesen elosztjuk. Kinyújtjuk a másik darab tésztát is, melyet ráborítunk az alma tetejére. Villával meg szurkáljuk, és felvert tojással megkenjük.
180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.