FOKHAGYMA, A TERMÉSZET IGAZ ORVOSSÁGA…

Kedves Barátaim,

Tudjátok, hogy mikor takarítják be a csodálatos fűszernövényünket, a fokhagymát?

Az elmúlt hetekben megkezdődött a makói és a földeáki határban is a hagyma betakarítása. Én nagyon szeretem a fokhagymát, sokat fogyasztok belőle, de érdekel a termesztéstechnológiája és a növényvédelme is. Családunk régóta termelte a Hungarikum minőségű makói fokhagymát, így mindig végig követtem a gyakorlatban is a helyes, okszerű termesztés lépéseit. Megtapasztaltam, hogy milyen sok munkával, szakmai odafigyeléssel kell termelni, ebben a változó környezeti és piaci hatások mellett a fokhagymát is.

Fokhagyma, a természet igaz orvossága…

Nagyon fontos számunkra és számomra is a termelői hagyma minősége, ellenőrizettsége és vegyszermaradék-mentessége is. Hiszen, alig van olyan zöldségfélénk, amelynek olyan sokféle gyógyító hatást tulajdonítottak volna, mint a fokhagymának.

Milyen gyógyító hatása van a makói fokhagymának?

Kérlek tudjatok róla, hogy ez a fantasztikus növény kiemelkedően gazdag szerves kénvegyületekben, melyek egy részét már a gyógyszeripar is használják. E vegyületek mellett peptid származékok, B- és C-vitamin és flavonoidok is magas mennyiségben megjelennek.

Az antibakteriális és gombaellenes hatását a tioszulfinátok okozzák. A légúti megbetegedések és a Candida Albicans okozta fertőzések kezelésében orvosilag is kimutathatóan, eredményesen alkalmazható. Orvosi vizsgálati adatok alapján bizonyított, hogy antioxidánsként erősíti az immunrendszert, csökkenti a mellkasi fertőzések kialakulását, véralvadásgátló-, és vérnyomáscsökkentő hatással is rendelkezik. Főbb hatásai között kiemelendő az antibakteriális, nyálkaoldó hatása is. Az ősi népi gyógyászatban, az influenza elleni szernek is alkalmazható, melyet ma is rendszeresen használunk. Sportoló Barátaim visszajelzése alapján is javaslom a fogyasztását, mert kiemelkedő a növény értágító hatása. Ez hozzájárul a nagyobb sportteljesítmény eléréséhez.

Sajnos, egyre több Barátom és Ismerősöm küzd szív- és érrendszeri betegségekkel. Egyik kiemelt hatása a fokhagymának, hogy a vegyületei képesek a májsejtekben csökkenteni a koleszterinszintézist, csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét.

Mi történjen a fokhagyma fogyasztás utáni szaghatásokkal?

Sokan az erős szaghatás miatt nem fogyasztják e csodaszert. Az allicin tartalmának vannak mellékhatása is van. Ez a vegyület erős szaggal rendelkezik, tapasztaltam, hogy a fogmosásnak is ellenáll.

Kérlek Benneteket, e miatt, ne mondjunk le az előnyeiről! Többen fokhagyma kapszulát fogyasztanak a szagok miatt. Megfigyeltem, hogy a fokhagymakapszulákkal teljesen nem tudjuk kivédeni e dolgot. A kapszula hatásai nem érnek fel a friss növénnyel, de többet jelent, mintha nem fogyasztanánk.

Mit lehet akkor tenni? Nagymamám több praktikát is megtanított nekünk. Amit Ő mondott, az a petrezselyem! Egy-két szál petrezselyem elrágcsálásával elég jól közömbösíthetjük az erősebb szagot is! Javasolta továbbá a kávébabot is. Néhány szem kávé elrágcsálása is elűzheti a kellemetlen szagot.

Szeretném megemlíteni a tejet is, sokat fogyasztottam belőle gyerekként is. A tej zsírtatalma fogyasztás közben keveredik az illóolajokkal, az semlegesítheti a zavaró aromákat.

Fokhagyma betakarítása

Fokhagyma, a természet igaz orvossága…

A határban közben zajlik a munka. Hiszen elérkeztünk június végéhez, július elejére, mikor javában zajlik a földeken az őszi fokhagyma betakarítása.

Többen kérdezték, hogy hogyan állapítható meg mikor szedhető a fokhagyma? Több élettani jel mutatja, hogy elérkezett az idő. Úgy állapítjuk meg, hogy a növények érettek e a szedésre, hogy megfigyeljük, hogy a lombozat kezd barnulni. A talajban levő hagymák külső buroklevelei pedig papírszerűen elvékonyodtak, áttetszővé válnak, a gerezdeket borító héj bőrszerűen elvékonyodik.

A fokhagyma kézzel nehezen szedhető ki a földből, ezért mindig kapával vagy kéziásóval vagy gépi kiemelővel szedjük, vigyázva, hogy a hagymák ne sérüljenek meg. Ma már az intenzív technológia fontos elemei közé tartozik, a gépesítés fejlesztése, alkalmazása, vetéstől a betakarításig.

Kérlek, tudj róla, hogy a hagyományos termesztés alkalmával, kiszedés után néhány napig kint hagyjuk utóérésre a hagymát. További lehetőségként alkalmazzuk, hogy konténerekben, zsákokban mesterséges szárító helyiségekbe raktározzuk meghatározott ideig a fokhagymát, ahogy a képeken is látható. A megszáradt hagymákat ledörzsöljük, koszorúba fonva felakasztjuk, vagy ládába, szellős zsákba tároljuk. A lényeg, hogy jól szellőző, sötét helyen tartsuk őket a feldolgozásig.

 

Fogyasszunk minél több igazi, jó minőségű makói fokhagymát.

Erőt, jó egészséget kívánok mindenkinek!

Együtt – Mindenkiért!