A VARÁZSLATOS, GYÓGYÍTÓ MAGYAR FOKHAGYMÁRÓL

Tudtátok, hogy mikor takarítják be a csodálatos fűszernövényünket, a fokhagymát?


Családom régóta termeli a hungarikum minőségű makói fokhagymát, így évek óta végig követem a helyes, szakszerű termesztés lépéseit. A helyi, termelői fokhagyma kiváló minőségű, ellenőrzött és mentes a vegyi anyagtól. A magyar fokhagyma kuriózum, hiszen nem génmódosított, sokféle gyógyító hatása van, például tisztítja az ereket, segíti az immunrendszert és véd a vírusoktól, baktériumoktól.

A fokhagyma június végén érik be. Ha a lombozatuk megbarnul és elszárad, a talajban levő hagymák külső buroklevelei papírszerűen elvékonyodnak, áttetszővé válnak, akkor eljött a fokhagyma szüret ideje. A földből kihúzva láthatjuk, hogy a gerezdeket borító héj elvékonyodott, ez jelzi, hogy a jó magyar fokhagyma már kész a fogyasztásra.

A fokhagyma azonban kézzel nehezen szedhető ki a földből, ezért mindig kapával, ásóval vagy gépi kiemelővel szedjük, vigyázva, hogy a hagymák ne sérüljenek meg. Tudj róla, hogy szedés után néhány napig utóérésre levegőn kell hagyni a fokhagymát, ahogy az általam készített képen is láthatod.

magyar fokhagyma betakarítás

A megszáradt hagymákat ledörzsöljük, koszorúba fonva felakasztjuk, ez nagyon szép dísze lehet a konyhának, kamrának, Ládába, és zsákba is rakhatjuk. A lényeg, hogy jól szellőző, sötét helyen tartsuk őket.

A hagymáról, fokhagymáról további izgalmas titkokat az ősz végén osztok meg veletek! Addig is ráadásként hadd osszam meg veletek családunk egyik finom fokhagyma receptjét.

Édesanyám receptes gyűjteményéből :  Fokhagymaleves Sipos módra

Hozzávalók: 25 gerezd fokhagyma, 7 friss zsályalevél, 1 csipet sáfrány, 10 dkg reszelt trappista vagy parmezán sajt, 2 evőkanál olívaolaj, só, őrölt bors, 4 darab zsemle.

A megtisztított, de egészben hagyott fokhagymát és a zsályát  2 liter vízben főzni kezdjük, sóval, borssal ízesítjük. Felforraljuk, majd alacsony fokozaton 15 percig tovább főzzük. Majd kivesszük a zsályát és a fokhagymát, megtörjük villával, és a sáfránnyal együtt visszatesszük a levesbe. A zsemléket vékony szeletekre vágjuk, megszórjuk sajttal, néhány csepp olajat teszünk rá és forró sütőben addig sütjük, míg a sajt meg nem pirul. A szépen megpirult szeleteket tányérba rakjuk és erre szedjük rá a forró levest. A maradék sajtot ízlésesen a levesbe szórjuk.