INVÁZIÓS KÁROSÍTÓK A KERTÜNKÖN ÁT A SZOBÁNK VILÁGÁIG

Milyen rovar van a kertben a fügefán, a vándorpoloska honnan került a kertbe, vagy a harlekinkatica a szobába


Többen felhívtak és érdeklődtek, milyen rovar van a kertben a fügefán, a vándorpoloska honnan került a kertbe, vagy a harlekinkatica a szobába? Hogyan kerültek ezek a rovarok hazánkban, hiszen korábban nem is hallottunk ezekről a kártevőkről.

Sipos József | 2018. 09. 24. | Rádió7 | Napraforgó

A mai élő Napraforgó műsorban a Rádió7 sugárzásában, erre kerestük közösen a választ Égető Réka műsorvezetővel és Kovács Mátyás és szeretett Családja támogatásának jóvoltából. Köszönöm nekik a munkát és a támogatást!
Kérlek, tudjatok róla, hogy az invazív fajok súlyos és egyre növekvő veszélyt jelentenek az Európában és így Magyarországon honos biológiai sokféleségre.
Az új, számukra idegen élőhelyekre bekerülő növények és állatok túlsúlyba kerülhetnek a természetes növény- és állatvilághoz képest és károkat okozhatnak a környezetben. Ezeket a szervezeteket „invazív fajoknak” vagy özön fajoknak nevezzük.
Megfigyelhető, hogy ezek az élőlények átalakítják a biológiai környezetet, kiszorítanak egyes fajokat, megváltoztatják a táplálékláncot. Tapasztalatból szeretném megosztani, hogy a növényvédelem is nehéz ellenük.
Szeretnék pár példát megosztani Veletek. Ilyen rovar a vértetű, tölgy selyemlepke, az akác, az amerikai fehér medvelepke, vadgesztenyelevél-aknázómoly, sokak kertjében megtalálható amerikai lepkekabóca vagy a bukszusokat elpusztító selyemfényű puszpángmoly. A vándorpoloska mellett a kaukázusi medvetalp növény is káros az emberiség számára.

Sipos József | 2018. 09. 24. | Rádió7 | Napraforgó

Mindannyiunknak szerepe van! A korai észlelés létfontosságú!

Együtt – Mindenkiért!

Kérlek, kövessetek és tegyünk Együtt az élhetőbb jövőért!

 

Forrás: Rádió 7 – Napraforgó 2018. 09. 24.
A teljes cikk megtekinthető a Rádió 7 oldalán: Az inváziós fajokkal is meg kell találni az összhangot!