VIZEK HELYZETE MAGYARORSZÁGON, AVAGY AZ ÁRMENTESÍTÉSEN INNEN, S TÚL

A víz természetes körforgása 1. rész

Kedves Barátaim,

Egyre nagyobb gond, a kiegyenlített vízellátáshelyzete a Kárpát – medencében is. A 2022-es év időjárása is megmutatta, milyen mikor a nyári időszakra, talajainkból és a légkörből is elfogy a víz. Milyen hatása van a természetre, a mezőgazdasági termelés hatékonyságára és a víz természetes körforgására. Csiszár Endre, kedves Kollégámmal összefogva, több olyan cikket, szakmai anyagot szeretnénk közösen készíteni, mely e témát járja körül, hidrogeológiai és mezőgazdasági szempontból.

Mérhetetlen aszály tombol a szántóföldeken...
Kezdjük ez elején …

Kérlek tudjatok róla, hogy az ármentesítési munkák, illetve a gyakorlatilag állandó jelleggel vízzel borított (mocsaras) területek lecsapolásának megkezdése előtt hazánk területének jelentős részét – annak medencejellegéből adódóan – állandó, vagy időszakos jelleggel víz borította.

A Kárpát-medence és Magyarország területének vízborítottsága a folyószabályozási és lecsapolási munkák megkezdése előtt

Forrás: „Közöld – Környezetvédelmi Portál” című weboldal

 

Hazánkban a folyók szabályozása a 19. században kezdődött el, melynek földtöltések (gátak) építésével, a jelentősebb kanyarulatok és mellékágak levágásával szabályozott, viszonylag egyenes lefutású mederviszonyok alakultak ki. Így került szoros mederbe, pl. a Tisza folyónk is, mely szinte az egész alföldi területeket bejárta.

Hogyan is épültek ezek a több (4-6) méter magasságú gátak?

Bizony kézi erővel. Kubikus brigádok százai ásójuk, lapátjuk és talicskájuk segítségével több millió köbméter földet mozgattak meg ennek érdekében. A kitermelt anyag a helyén maradt, a gátakhoz viszonylag közel található ún. anyaggödrökben a csapadék- és felszín alatti vizek összegyülekezésének következtében tavak alakultak ki.

A munkáért sokszor 80-100 km-t is gyalogoltak, vagy pedig kerékpároztak. A kubik azt jelentette, hogy az elszámolás az általuk megmozgatott földanyag vonatkozásában köbméter alapon történt.

Korabeli fotó a gátépítésről

Forrás: „Szeged Panoráma” című weboldal

 

Az alföldi területeken, nagykiterjedésű mocsaras területek voltak. E mocsaras területek lecsapolását kezdetben szintén kézi erővel végezték oly módon, hogy a vízzel borított területről történő vízlevezetés érdekében egy csatornát ástak, melyen keresztül a víz el tudott folyni a területről.

Mocsaras területek lecsapolása

Forrás: „Pangea – Minden, ami földtudomány” című weboldal

 

Milyen hatást okozott és okoz a szabályozás, a folyók életére?

A szabályozási munkák eredményeképpen kialakított, gátak közé szorított „szűk” medrekben a folyók áramlási sebessége megnőtt, mely a mederanyag kimosása által a medrek folyamatos mélyülését eredményezi, ezáltal a folyók vízszintje a terepszinthez képest folyamatosan mélyebbre kerül.
Ez a felszín alatti vízkészletek folyamatos megcsapolásához vezet, amennyiben a felszínközeli vízadó rétegekben tárolt víz szintjénél mélyebbre süllyed a folyók vízszintje.
Mindemellett a megnövekedett áramlási sebesség okán adott mederszakaszon a folyóban szállított víztömeg tartózkodási ideje is lerövidül, azaz a sebesség függvényében néhány napon/héten belül átlépi az országhatárt.

Az áramlási sebesség megnövekedése azonban a Tisza-folyó hazai szakaszán működő vízerőművek telepítésének kedvezett, melyek segítségével elektromos áram termelése történik. Ilyen vízerőmű található Kiskörén.

 

Ha a témával kapcsolatban kérdése van, keressen bizalommal az alábbi elérhetőségeken: telefonon +36-20/519-2745  számon vagy emailben az info@siposgazda.hu címen.

Amennyiben tanácsadásra, előadásra szeretne időpontot kérni, kérem kattintson az alábbi linkre:

Kapcsolat

 

Örömmel szeretném megosztani Veletek, hogy Csiszár Endre hidrogeológus szakember Kollégám, a vizekkel kapcsolatos témák, közös feldolgozásában és fontosságuk felhívásában, csatlakozott a Sipos Gazda szakmai munkához.

Szeretném Őt, Nektek bemutatni.

Csiszár Endre

Csiszár Endre

Csiszár Endre, Szentesen született, ahol 18 éves koráig élt.

A hidrogeológia iránti töretlen érdeklődését a gimnáziumi tanárának, Cseh Lajosnak köszönheti, ugyanis ő hívta fel a figyelmét a felszín alatti vizek rejtélyes és egyben nagyon érdekes világára.

Tanulmányai:

  • Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola, Szentes
  • Horváth Mihály Gimnázium francia nyelvi tagozata, Szentes -gimnáziumi érettségi
  • Szegedi Tudományegyetem környezettan BSc víz- és talajvédelem szakirányon – alkalmazott környezetkutató
  • Miskolci Egyetem hidrogeológus mérnöki MSc – okleveles hidrogeológus mérnök
  • Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vízellátás-csatornázás szakmérnöki szakirányú továbbképzési szak

Szakmai érdeklődése során foglalkozik,

  • a felszín alatti vizek tudatos használatával,
  • a szakszerű kútlétesítéssel, -üzemeltetéssel, -fenntartással, -megszüntetéssel,
  • a háztáji vízmegtartási praktikákkal kapcsolatos ismeretterjesztés és szemléletformálás.

Fontosnak tartja:

  • az elhagyatott, gazdátlan, kedvezőtlen műszaki állapotú kutak felderítését, műszaki állapotuk rendezését;
  • a hegyvidéki területeken lévő barlangok hulladékmentesítését.

Köszönöm Endre, a szakmai munkádat, mellyel hozzájárulsz, hogy a vizek világa, ismerete és felelősséggel teljes védelme, minél több emberhez eljuthasson, a Sipos Gazda oldalon keresztül.

Ismerjük meg Együtt a vizeink világát. Tegyünk közösen, a vízkészleteink védelme érdekében is.

Együtt – Mindenkiért!