ÜVEGHÁZ, FÓLIASÁTOR VAGY EGYIK SEM?

Hajtatóberendezésekről…


A tél kellős közepén sajnos távolinak tűnik – de persze egyúttal nagyon csábító is – elképzelni, hogy kimegyek a kertbe a vacsora mellé szánt friss zöldségért. Mikor is van erre esély legközelebb, mikor terem már a roppanós hónapos retek, a zsenge újhagyma, erős chili paprika vagy a spenót? Reménytelenül hosszú idő múlva…

Üvegház, fóliasátor vagy egyik sem?

Megrövidíthetjük viszont a várakozás idejét, ha van kisebb üvegházunk vagy fóliasátrunk a kertben. Én azt szeretném javasolni, ha még nincs, gondolkozzunk el a kialakításán. Nem nagyon bonyolult, és nemcsak primőrökhöz juthatunk a segítségükkel, hanem az esetleges márciusi vagy áprilisi fagytól is megvédhetjük az érzékenyebb palántáinkat. Gondoljuk át Együtt, melyik legyen, üvegház vagy fóliasátor? Esetleg olyan sok a munka és költség a kialakításuk, hogy egyik sem? Szeretném néhány szemponttal megkönnyíteni a döntéseket.

Mire jó az üvegház és fóliasátor?

Az üvegház – ahogyan a neve is mutatja – üvegből készül, a fóliasátor pedig általában két- vagy többrétegű fóliából. Zöldségnövényeket, szobanövényeket és trópusi növényeket – citrusfélék, banánfa, pálmák – tarthatunk bármelyikben, de télen csak akkor, ha a fűtést is biztosítani tudjuk számukra. Fűtés nélkül, palánták – paradicsom, paprika, uborka – előnevelésére, dugványozására, magról keltetésére, hajtatására alkalmasak, amikor már éjszaka sincs fagy, és nem zuhan nagyon le a hőmérséklet.

Fűtés és szigetelés

Az üvegházak és a fólia sátrak szigetelése sajnos, különösen a régebbi építésűek, nem tökéletesek – gondoljunk csak bele, hogy mindössze egy néhány milliméter vastag réteg harcol a hideggel –, a fűtésük tehát nem egyszerű feladat. Ráadásul nem is elég éppen csak fagypont fölé emelni a hőmérsékletet, hanem 13-15 C fok körül kell tartani, ellenkező esetben a növények csak vegetálnak. Ha még ennél is magasabbra helyezzük a hőfokot, és 18 C fok fölötti hőmérsékletet biztosítunk, akkor melegigényes növényeket is nevelhetünk. Erre valójában jobban csak az üvegház alkalmas, mert a fóliasátor szigetelése rosszabb az üvegházénál. Szeretnék megosztani Veletek, egy harmadik megoldást is: létezik polikarbonátos borítású melegház is, aminek a hőtartása 50 százalékkal is meghaladhatja az üvegházét, sajnos azonban az ára is jelentősen drágább.

Ha már a szigetelésnél tartunk, ne felejtsük el, hogy a klímaváltozás miatt nálunk is gyakrabban fordulnak elő olyan szélsőséges időjárási körülmények, mint a jégeső vagy az extrém erősségű szél. Ezek ellen is megoldás lehet, ha az építményt kertünk egyik védettebb sarkában, vagy akár a házhoz kapcsolva helyezzük el. Ha komolyan gondolkozunk melegház kialakításán, akkor azon is érdemes elgondolkodnunk, hogy részben a földbe süllyesztjük az építményt. Gondoljunk előre arra is, hogy a déli tájolású üvegházat és fóliasátrat nyáron is szellőztetni és árnyékolni kell.

Kiskerti viszonyok között egyébként azt lehet mondani, hogy a lehetőségünk és érdeklődésünk iránya, hogy melyik mellett tesszük le a voksunkat, nagyüzemi gazdálkodás esetén azonban egyértelműen a korszerű üvegház a jó választás.

A melegház előnyei

Az üvegház és a fóliasátor előnye nem „csak” annyi, hogy magasabb hőmérsékletet biztosít. A korszerű rendszerekben szabályozható a páratartalom, a szellőzés, a fény, az öntözés is. A termesztő közeg tápanyagösszetételét is úgy tudjuk kialakítani, hogy optimális legyen a melegházba szánt növény számára.

Egyre gyakoribb ma már a termesztés során, hogy – egy Hollandiában kidolgozott technológia alapján – a növényt nem talajba, hanem műanyag alapra helyezett úgynevezett kőzetgyapot termesztőkockába ültetik, amikből a termőtáblák állnak össze. A szükséges tápanyagot az öntözővízbe oldott tápanyagokkal pótoljuk.

Venni vagy otthon készíteni?

Valójában mind a két út nyitva áll előttünk. Hatalmas a választék, ha megtehetjük, az a leggyorsabb, ha megrendeljük valamelyik forgalmazó cégtől a nekünk tetsző modellt, vagy megcsinálhatjuk egy szakember bevonásával is. Szakszerűen alapot kell építeni, nagyon fontos, hogy meg kell oldani a vízelvezetést is.

Üvegház

Többen írtak levelet, hogy lehet egy melegházat építeni a növények számára?

Szeretném javasolni, ha szívesen barkácsolunk, a hosszú téli estéken mi magunk is összeállíthatunk egy alkalmatosságot, ami megfelel erre a célnak. Azt javaslom, nézzünk szét az interneten is, remek ötleteket találunk a minimális erőfeszítést igénylő ötletektől kezdve a komolyabbakig. Egyszerűbb „melegházat” akár egy műanyag flakonból, műanyag ételes dobozból vagy átlátszó esernyőből is készíthetünk. Némi kézügyességgel és megfelelő szerszámokkal remek üvegházat építhetünk leselejtezett ablakokból egy alapzatra, vagy beépíthetünk néhány üveglapot egy szalmabála keretbe. Egy a fontos: legyünk kreatívak, érdeklődőek, nyitottak és csináljuk meg! Még egy megfontolásra érdemes szempontot szeretnék megemlíteni, mielőtt döntenénk: a fólia alatt a fény összetétele jobban hasonlít a természetes fényhez, mint az üveg alatt.

Az üvegfelület erősebb és hosszú távon jobb fényáteresztő, mint a műanyagfólia, de drágább és nehezebb annál. Kérlek tudjatok róla, hogy a nap ultraibolya sugarait nem ereszti át, ezért alatta könnyebben megnyúlhatnak a termesztett növényeink. A fejlesztés során kialakították az UV-áteresztő „törpésítő” üveget is, ami jelentősen drágább beruházást jelenthet.

A műanyagfólia rövidebb távon jó fényáteresztő képességgel bír, de könnyebben elszennyeződik és nehezebben tisztítható és sérülékenyebb, mint az üveg.

Nagy előnye a műanyag borításnak, hogy átengedi az UV- és az infravörös sugarakat, így a növények kisebb mértékben hajlamosak a megnyúlásra. Az energiagazdálkodásuk során hátrány viszont, hogy a műanyag a talaj-, és a növények felszínéről kiinduló láthatatlan hősugárzást átengedi. Ezért éjszaka nem ad védelmet a kisugárzásos lehűléssel szemben, míg az üvegfelület igen. Megoldás lehet az energiaernyők alkalmazása.

Ha komolyabb épület létrehozásán gondolkodunk, érdeklődjünk a helyi építési hatóságnál, hogy felállítható-e ilyen szerkezet, ha igen, akkor milyen mérettől kezdve engedélyköteles.

Eredményes hatékony magvetést, palántanevelést és növénynevelést kívánok!

Együtt – Mindenkiért!