SIPOS GAZDA TANÁCSAI, RECEPTJE A POLOSKA KÁRTEVŐK ELLEN

Poloskák már a spájzban vannak

Sipos Gazda tanácsai

Nálad is nyüzsögnek ezek az apró rovarok a zöldségeiden és a gyümölcsfákon?
Több telefonhívást kapok, hogy milyen rovarok ezek, és milyen kárt okoznak?
Ezek a poloskák. Gyorsan elviszik a termést, ha nem védekezel ellenük. Nézzük meg Együtt, mit lehet tudni róluk.

Kertjeinkben több poloska faj károsíthat.

Kertjeinkben több poloska faj károsíthat

Így jelen van a káposztapoloska, körte-csipkéspoloska és a vándorpoloska is.
A poloskák megjelenésére utalnak, hogy szívásnyomok vannak nem csak a termésen, hanem a levélen is. A kedvelt növényeinek köre igen gazdag, például a vándorpoloska, sajnos mindenevő!

Emlékszem mikor folytattam a növényorvos tanulmányaimat, 2002-ben bejelentés érkezett Szeged környékéről a hatóságokhoz, hogy szagos bogarak lepték el a paprikát. Megállapítottuk, hogy ez a rovar a vándorpoloska egyik kifejlődés előtti lárvaállapota volt. Később kiderült, hogy a paradicsomot, borsót, babot és a káposztaféléket, dísznövényeket sem veti meg.

Mikor a vándorpoloska jelenlétét észleljük, már a kifejlett rovart látjuk. Fontos cél, hamarabb észlelni a tarka lárva alakokat is. A káposzta poloska elsősorban káposztaféléken fejlődik, az ő meghatározása könnyebb.

Megfigyeltem, hogy a vándorpoloska a káposztapoloskával ellentétben, kiemelten petézik a karalábéra, a kukoricára, paradicsomra. E területekről kikelő lárvák gazdasági károkat okoznak. Tapasztaltam, ha pete korukban észrevesszük őket, könnyen el tudjuk pusztítani. Vegyünk egy zacskót a kezünkre, és a kertben nyomjuk szét őket.

Próbáltam úgy, hogy szélesebb ragasztószalagból levágtam egy darabot, és a ragasztós felét a rovarhoz nyomtam. Gyorsan össze tudtam szedni sok egyedet a kertemben.

Hatékony megoldás – a komplex védekezés

 • A növényvédelmi munkánk során alkalmazhatóak a felszívódó készítmények, e hatóanyagok bekerülnek a növény nedvkeringésébe, és eljuthatnak az összes levélig is. Táplálkozás során mikor szívogat a kártevő, akkor érintkezik a hatóanyaggal és az elpusztul. Ez nem mindig megoldás, a hosszú élelmezés- egészségügyi határidők miatt is.
 • Vannak kontakt szerek, melyet, ha kipermetezünk, csak akkor dolgoznak hatékonyan, ha érintkezik a poloskákkal. Önmagában ez is kevés megoldás.
Így védekezzünk a poloska ellen:

Így védekezzünk a poloska ellen:

 1. Hatékony gyomszabályozás a kertben:
  A kifejlett poloska az elhalt növényi részek alatt telel át. Javaslom, hogy ezeket a téli búvóhelyeket szüntessük meg, így kevesebb nőstény tud áttelelni a kertünkben és annak környékén.
 2. Növénytársítások:
  Kertemben kipróbáltam, és azt tapasztaltam, hogy van néhány növény, melyet nem szeretnek, melyeket elkerülnek, szinte elűzi őket.
  Ültessünk, telepítsünk ilyen növényeket, mint a:
  – menta
  – fokhagyma
  – macskamenta
  – gilisztaűző varádics
 3. Helyezzünk ki csapdákat:
  A rovarnak vonzó a sárga szín. Helyezzünk ki, sárga vödröket félig megtöltve mosószeres, étolajos vízzel. Kitehetünk még sárga ragacsos lapokat, ezek is hatékonyan összefogják az egyedeket.
  Egyéb növények, mint a köles, bab, cirok, mustár, kukorica, napraforgó, levendula, krizantém vonzzák a poloskákat. Amikor ezeken a növényeken megtaláljuk őket, össze is szedhetjük, igaz ez csak kis területen alkalmazható. Lassú mozgásúak, kicsit lomhák.
 4. Permetezzünk természetes és alternatív megoldásokkal
  A paprikát, paradicsomot hetente permetezzük tejes anyagú permetlével (2/3 rész permetlé-1/3 rész tej)
  A permetlé így készüljön: A permetlébe keverjünk paprika kivonatot (10 dkg szárított chili paprika őrlemény 1 liter vízben) és szappant vagy kenőszappant.
  A permetlé nem 100 %-os hatékonyságú, de ritkítja a kártevőket, számukra nem lesz fogyasztható a növény, az íze miatt. Komplex megoldás lehet a védekezés alapja, több módszer együttes alkalmazásával.

Tegyünk közösen érte. Együtt – Mindenkiért.