ROVAROK TÁMADÁSBAN 2019. 26. HÉT

Rovarmegfigyelés - 2019. június 25.

Friss előrejelzés a kártevők várható egyedszámának alakulásáról.

Kedves Kertészkedő Barátaim,

Az esővel és a meleggel beindult a gyomok fejlődése is. A lakosság és a hatóság érdeklődésének a középpontjában továbbra is a parlagfű áll. Módosult a 2008. évi XLVI. törvény. A 17§ 4. pontja szerint „A földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.” Tehát – eltérően a korábbi előírással – már június 30. előtt sem engedik meg a bimbós parlagfű jelenlétét a közterületeken sem.

Védekezés a kártevők, kórokozók és gyomnövények ellen

  • A glifozát hatóanyagú közterületre is engedélyezett gyomirtók nem szelektívek, itt a többi növényt is elpusztítanák. (A fűnyírók vagy a damilos kaszák alatt maradó csonkokból újra kihajt, sőt növeli pollentermelését. A klasszikus gyomlálás, a kihúzás a legeredményesebb védekezési mód ebben az esetben.)
    Parlagfű
    A fenti törvény egyik végrehajtási rendelete, a 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet (a növényvédelmi tevékenységről) 2. § -a szerint „a földhasználó és a termelő köteles védekezni, különösen” pl. a parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) vagy pl. az aranka fajok (Cuscuta spp.) ellen.” Az aranka fajok elleni további kötelezettségekről, a 3.§ még részletesebben fogalmaz. A közterületeken főleg a járművek és az állatok terjesztik. Kitolódott az életciklusa, június elejétől október végéig figyelni és irtani kell! A folyamatosan virágzó és a magját folyamatosan elhullajtó arankát csak rendszeres ellenőrzéssel és a fertőzés esetén elvégzett azonnali gyomirtással lehet eredményesen gyéríteni (csak glifozát hatóanyagú gyomirtók engedélyezettek közterületen).
  • A párás meleg a gombák mellett, egyes rovarok terjedését is elősegítette.
    A levéltetvekre biztosan számíthatunk. A virágzó, mézharmattól pöttyös, ragadós levelű hárs permetezésekor a méhekre is gondolni kell. A tiakloprid és az acetamiprid hatóanyagú rovarölő szerek méhekre nem jelöléskötelesek, tehát most is használhatóak.Megjelent a törpekabócafaj is, melynek szívásától a növények levele halványzöld színre változnak. A fonákon a kártételt okozó kabócafaj egyik sárga példánya alatt már az amerikai lepkekabóca fiatal lárvái is felsorakoztak a levélér mentén.Az előző évek forró és száraz nyarai visszafogták az amerikai lepkekabócák terjedését, de ha ilyen marad az idő, akkor ismét a főszereplői lesznek a lakossági bejelentéseknek.

Jó kertészkedést kívánok! Együtt – Mindenkiért!

Kártevők támadásban

Rovarok támadásban 2019. 26. hét