ROVAROK TÁMADÁSBAN 2019. 25. HÉT

Rovarmegfigyelés - 2019. június 18.

Friss előrejelzés a kártevők várható egyedszámának alakulásáról.

Kedves Kertészkedő Barátaim,

Gombás évünk lesz! – hallottam az ültetvényekben dolgozó Kollégáimtól. Ahogyan a gyümölcsösökben és a szántóföldeken, úgy a közterületeken is berobbantak a gombák és a baktériumok. Számítottunk a fertőzésre! Hetekig esett az eső, a hideg pedig gyengítette a viharos szél törte, zúzta a növényeket. Olyan kórokozók is felléptek, amikkel csak ritkán találkozunk. A szürkepenész néhol 100%-os kárt okozott a rózsán. Egérszürke penészgyep lepte el az elhervadt bimbókat és a kinyílt szirmokat.

Ugyanazt a felszívódó azoxistrobin hatóanyagot két készítményben is megtalálják, engedélyokiratukban a dísznövények esetében is megemlítik a lisztharmatot, a szürkepenészt és a rozsdákat is.

A vízzel telített talajokból kipárolgó nedvesség még sokáig biztosítani fogja a gombák és a baktériumok terjedéséhez szükséges levélnedvességet. Lehet, hogy 2019-ben hozzájuk kell igazítani a permetezéseket!

Védekezés a kártevők, kórokozók ellen

 • A lisztharmatok megjelenése nem okozott meglepetést.
  Gyakorlatilag minden évben megérkeznek, csupán a fertőzés nagysága a kérdés. A legtöbb növénynek van „saját” lisztharmata.  A csipkéspoloskák is beindultak. Néhány héten belül érdemes elvégezni a platánok első és „kötelező” permetezését. A rovarölő szer mellé feltétlenül adagoljanak gombaölőt is. A felszívódó penkonazol hatóanyagú is engedélyezett lisztharmat ellen. A kontakt kéntartalmú gombaölők jelentősége sem csökkent. Nagy melegben perzselhet a kén, a hőmérséklet figyelembevételével határozzák meg a permetezés időpontját.
  A penkonazol a lisztharmat mellett az apignomónia ellen is véd. A szomorúan lógó fakó hajtásvégek és a barnuló levélerek jelzik, hogy az apignomónia gomba az idén is megjelent. Jól ismertek a tünetek.
  A rákos ágsebekben telel át, a téli rezes lemosással szépen gyéríthetjük. A tavaly őszi-nyárvégi rügyfertőzés lehetősége is felmerült az idén. Ugyanis néhol kopaszon állnak a platánok csupán a kihajtás után elszáradt 1-2 cm-es száraz levélkéket látjuk rajtuk. Még nem zárultak le a laborvizsgálatok.
 • Az időjárás változékonysága miatt a vadgesztenyék permetezése nehézkes.
  Rovarok támadásban
  Gyakorlatilag folyamatosan esett az eső vagy fújt a szél. Sok helyszínen elmaradtak a munkák, ezért most kiemelt jelentősége lesz a második nemzedék elleni kezelésnek. Az országos előrejelző hálózatunk adatai azt mutatják, hogy egyértelműen elkezdődött a második nemzedék rajzása. A permetezést a moly rajzásmenetéhez igazítva indítsák. Az ajánlott növényvédő szerkombinációban a diflubenzuron helyett a metoxifenozid hatóanyagúakat is választhatják, de javaslom, hogy lisztharmat ellen a penkonazolt és a felszívódó, tiakloprid vagy az acetamiprid hatóanyagot tartalmazó rovarölő szert is adagolják a permetlébe.
 • Idén első alkalommal június 11-én csapdáztuk a selyemfényű puszpángmoly hím lepkéit. Az egész országban egyszerre jelentek meg a Csalomon® varsás csapdákban. A párzást és a tojásrakást követően, a hőmérséklettől függően kelnek majd ki a hernyók. Meg kell találni őket, mert a kicsi lárvák ellen tudunk igazán hatékonyan védekezni a diflubenzuron hatóanyagúakkal. Közterületen szóba jöhet még a deltametrin és az acetamiprid hatóanyagú készítmények is. Rendszeresen ellenőrizzék a bokrokat, a belsejükben találhatják meg a fiatal, kisméretű hernyókat.

Tisztelettel kérem Önöket, kövessék oldalam és osszák meg e gondolatokat, hogy minél több kertészkedést szerető Barátainkhoz eljuthassanak ezek a szakmai fogások.

Jó kertészkedést kívánok! Együtt – Mindenkiért!

Kártevők támadásban

Rovarok támadásban 2019. 25. hét