ROVAROK TÁMADÁSBAN 2019. 23. HÉT

Rovarmegfigyelés - 2019. június 04.

Friss előrejelzés a kártevők várható egyedszámának alakulásáról.

Kedves Kertészkedő Barátaim,

A folyamatosan nedves leveleken és a gyümölcsökön jól érzik magukat a kórokozó gombák. Permetezni kellene, annál is inkább, mert gyengék a növényeink, a hideg miatt lemaradtak a fejlődésben. Az esők és a szelek miatt megsérült a kis gyümölcsök viaszrétege, bőrszövete, így már közvetlenül a termést veszélyeztetik a kórokozók. Talán péntek-szombat környékén lesz néhány csapadékmentes fél nap…
A melegnek mi örülni fogunk, de a „növényvédelmi helyzet csak fokozódni fog”. Az átázott talajból kigőzölgő pára még sokáig biztosítani fogja azt a folyamatos levélnedvességet, melynél szaporodhatnak, fertőzhetnek a gombák.

Rovarmegfigyelés

Védekezés a kártevők, kórokozók és gyomnövények ellen

  • A szőlőben a lisztharmat mellett számítani lehet a peronoszpórára és ahol sérülés érte a szőlőt pl. jégverés történt, ott – a hőmérséklet emelkedésével – a szürkepenész is megjelenhet. Nemsokára teljes virágzásban lesz a szőlő. A virágok érzékenyebbek mint a levelek, és most még inkább vigyázni kell rájuk.
  • A bokrosodó krumpliban és paradicsomban a fitoftóra viheti le vészes gyorsasággal a leveleket. Aki tavasszal ellenálló fajtákat választott még azoknak is azt ajánlom, hogy kerüljétek az esőztető (slagos) öntözést, ritkítsák a hónaljhajtásokat és mérsékeljék a lombtömeget növelő nitrogéntrágyázást.
  • A hideg miatt vontatottan rajzanak a molyok. Újra és újra beindulnak a molylepkék, nincs egyértelmű rajzáscsúcsuk. Nehéz kiszámítani a hernyók tömeges kikelését, a permetezés időpontját.
    Sok kiváló rovarölő szerünk van, melyekkel érintkeznie kell a lárváknak (piretroidok) vagy táplálkozniuk kell a lepermetezett növényből ilyen pl. a Bacillus thurigiensist tartalamazó. Mivel a jövő héten még mindig számíthatunk esőkre, ezért továbbra is a felszívódó tiakloprid hatóanyagé legyen a főszerep.
  • Már az éretlen terméseken is komoly moníliás fertőzést látok a legtöbb gyümölcsfánkon. A felszívódó hatású szereket javaslom, mert a kontakt készítményeket az eső lemoshatja a növényi felületről. A beteg termés leszedésével, a lehullottak összegyűjtésével és megsemmisítésével is lassíthatjuk a gomba továbbterjedését.
  • A meleggel és a talaj kipárolgásával, a varasodásra érzékeny alma és körtefajtákon biztosan felerősödik a fertőzés.
  • A kultúrnövényeknél nagyobb életerővel rendelkező gyomok alaposan kihasználták a bőséges csapadékot. Milyen gyomirtó szert vegyek?- kérdezik többen tőlem egyre gyakrabban. Aki egészségileg bírja, térddel az inkább gyomláljon. Már a szót is ritkán használjuk, pedig ez az eljárás, vagyis a gyomok gyökerestől való kihúzása a legtökéletesebb eltávolítása a nemkívánatos növényeknek. Leggyakrabban a glifozát hatóanyagú gyomirtókat ajánlják a gazdaboltok növényvédős eladói. Negyvenhét névváltozatát számoltam össze, gyakorlatilag bármelyiket választhatjátok. Perzselőek de felszívódó hatással is rendelkeznek. Épp ezért kérlek Benneteket óvatosan bánjatok velük, mert a fiatal csemeték kérgén vagy a lepermetezett leveleken át is bejuthatnak a kerti növényekbe. Ezeket is kipusztíthatják!

Jó kertészkedést kívánok! Együtt – Mindenkiért!

Kártevők támadásban

Rovarok támadásban 2019. 23. hét