ROVAROK TÁMADÁSBAN 2019. 17. HÉT

Rovarmegfigyelés - 2019. április 23.

Friss előrejelzés a kártevők várható egyedszámának alakulásáról.

Kedves Kertészkedő Barátaim,

Nagy örömmel szeretném Veletek megosztani, hogy az előrejelző munkánkhoz, melyet Csordás Csaba kedves Barátommal végzünk, szakmai támogatását adta, Budapesten élő és dolgozó Zsigó György növényvédő mérnök Kolléga is, aki lelkesen és felkészülten segíti a kertészkedő embertársainkat is. Köszönöm szépen a munkáját, szakmai támogatását.

E heti szakmai tapasztalatok összefoglalását szeretném megosztani Veletek, mely Zsigó György úr szakmai gondolatait és fotóit is tartalmazza.

A felmelegedés következtében egyre több rovarfaj jelenik meg a szántóföldi (őszi káposztarepce) és a kertészeti növényeken is egyaránt.
A növényeknél továbbra is a szárazság jelenti a legfőbb gondot. A kártevők kevésbé sínylették meg a csapadékhiányt. A levéltetves kajszilevelet és a sodrómoly hernyójától összeszőtt levélcsomót fényképezett Zsigó úr, az Óbudai Megfigyelőkert fáján. A kétnemzedékes sodrómolyfajok hernyói nyáron a gyümölcsökbe is berághatnak. A tavaszi hernyók és egyben a levéltetvek ellen a felszívódó és valamelyik kontakt piretroid hatóanyagú készítmény kombinációja alkalmazható. Az adott gyümölcsfajra engedélyezett szerekről érdeklődjetek a gazdaboltokban.

A kísérleti almásban a gyertyás vesszőket sem metszették le és kénes lemosást sem kapott a Jonathan almafa. Ez meg is látszik a fán. A levelek 80%-a lisztharmatos. A fertőzött rügyekből kitörő levélkék már a további fertőzést biztosító nyári spórák (konídiumok) tömegétől fehérlenek. „Lisztesek lettek.” Nemsokára az egészséges leveleken is megjelenik a gomba, majd a gyümölcsök következnek. Már permetezni kellett volna kontakt kénes gombaölőkkel, pirosbimbós állapotig akár dupla dózissal. A virágzás után majd a felszívódók következnek, a gyümölcsök viaszosodásáig. Ez lesz majd az ún. szisztemikus blokk.

Az egyszerű anyagok közül a fűzfakérget, a mezei zsurlót és a lecitint is engedélyezték az almalisztharmat ellen. Érdemes kipróbálni! Szívesen vesszük a szakmai visszajelzéseket.

Engedélyokiratokat megtaláljátok a https://portal.nebih.gov.hu/ oldalon.

Elkezdődött a vadgesztenyelevél-aknázómoly rajzása. Ismerjük a parazitáit, de még nem szaporodtak fel, csak kis %-ban gyérítik az aknázómolyt. Tehát permetezni vagy injektálni kell a fákat.

Megfigyelhető, hogy nagy étvággyal rágnak a selyemfényű puszpángmoly hernyói, már kb. 2 cm-esek. Az áttelelő hernyók ellen nagy nyomással, a bokrok belsejébe irányítsuk a permetlevet. Minden esetben használjunk tapadásfokozó szert is.

Jó kertészkedést, szakmai munkát kívánok Csordás Csaba és Zsigó György urak nevében is!

Együtt – Mindenkiért!

Rovarok támadásban 2019. 17. hét