OTTHONUNK DÍSZE LEHET: A TÉLIKERT

Kedves Barátaim,

Egy vérbeli kertésznek nem ad elég tennivalót a kert az ősz végén és télen. Mit tehetünk ebben az esetben? Ha van rá lehetőség, remek ötlet például télikert kialakítása, aminek az az előnye is megvan, hogy segítségével több fényt tudunk otthonunkba engedni. Az már hab a tortán, hogy – mivel a télikert a lakás része – szinte behozzuk a házba a természetet. Zöld környezetben pedig sokkal könnyebben ki tudjuk pihenni magunkat. Vannak, akik a zöld növények nézegetését egyenesen „élményterápiának” tartják. Emellett pedig a télikert út lehet például ahhoz is, hogy a gyerekekkel megszerettessük a növények gondozását. Számomra, ez egy kedves kertészeti forma.

Otthonunk dísze lehet: a télikert

A télikert kialakítása nagyon vonzónak tűnik, de bonyolult is lehet, hiszen építési engedély is szükséges hozzá. Érdemes profik segítségét kérni – nagyon sok ajánlatot találhatunk az interneten. Először azonban az önkormányzatnál érdemes érdeklődni, egyáltalán engedélyezik-e a beépítést.

Egy télikert mérete változhat a beépített erkélytől kezdve a sokkal nagyobb alapterületű építményekig. Kicsit a definíciója is tisztázatlan: van, aki a fűtött, meleg egységet a lakótér szerves részének gondolja, más pedig télikertnek tartja a fűtetlen, üvegezett teraszt is.

Otthonunk dísze lehet: a télikert

Kép forrása: pixabay.com

Milyen az ideális télikert?

Vannak olyan szabályok, amelyek egyformán vonatkoznak mind a két típusra. Az a jó, ha a télikert nem huzatos, ellenáll az esőnek, a hőnek, és még annak ellenére is bírja a nyári kánikulát, hogy szinte a teljes felülete átlátszó. Ilyenkor az árnyékolás lehetőségeit is érdemes átgondolni. A télikertbe akár eltolható üvegfalat is beterveztethetünk. Ha nyáron elhúzzuk, akkor a szoba hűvös marad, ha pedig télen kinyitjuk, akkor élvezhetjük a melegítő napsugarakat.

Otthonunk dísze lehet: a télikert

Kép forrása: pixabay.com

A télikert esetében egy komoly megoldandó feladat az öntözés. Praktikus, ha beépítünk egy vízcsapot, és csináljunk helyet a közelben egy öntözőkannának is. Nagyobb alapterületen akár automata öntözőrendszert is kialakíttathatunk. Ha van rá hely, egy kisebb medencét is készíttethetünk, amiben a tavi virágok élnek. Ez a páratartalomra is kedvező hatást gyakorol, ami pedig szintén lényeges szempont.

Ezek a növények érzik jól magukat a télikertben

Száz-kétszáz évvel ezelőtt a télikertek lényegében pálmaházak voltak, ezeknek az „utódai” a mai fűtött télikertek. Ezért nem meglepő, hogy a trópusi dísznövények ma is jól érzik magukat benne. Szép zöld foltokat alakíthatunk ki, ha például banánfa, flamingóvirág, sárkányfa, jukka, orchideák és pálmák felhasználásával alkotunk egy kellemes kompozíciót. Ideális helyszín minden gyógy- és szobanövényünk számára, hiszen bőségesen kapnak fényt, az öntözővíz mennyiségét, a hőmérsékletet és a páratartalmat pedig tudjuk szabályozni. Lehetőleg a talajt is igazítsuk azoknak a növényeknek az igényeihez, amik helyet kaptak a télikertben.

Pálmaházak

Kép forrása: pixabay.com

A hideg üvegházba természetesen más növényeket kell választanunk. Ide kerülhetnek azok a cserepes növények a kertünkből, amik jobban bírják az alacsonyabb hőmérsékletet, bár egy kis „edzéssel” lehetőleg ezeket is időben fel kell készítenünk a környezetváltozásra. Szóba jöhetnek a citrusfélék, a kaktuszok, a borostyán, a jázmin, a trombitavirág, a mirtusz és a ciprusfélék. A hűvös, világos helyen az éppen telelő leander is nagyon jól érzi magát.

Kedves Barátaim! A 19. században még csak az arisztokraták engedhették meg maguknak, hogy télikertet építtessenek, és leginkább pálmaházat alakítottak ki benne. Ma már számunkra sem elérhetetlen ez az álom. Valósítsuk meg, és tegyük szebbé életünket! A hidegebb hónapok erre éppen megfelelő lehetőséget biztosítanak.

Együtt – Mindenkiért!