NÖVÉNYVÉDELMI ELŐREJELZÉS HATÉKONY VÉDEKEZÉSSEL 2019. 37 – 38. HÉT

Védekezés a kártevők, kórokozók ellen

Kedves Kertészkedő Barátaim,

Szeptember hónapban még tapasztalható, hogy a hangyák, a darazsak és a katicabogarak még megjelennek a növényeken. Ezt azt jelezheti számunkra, hogy a levelek fonákán még megtalálható egy-két levéltetű lárva. A mézharmatra telepedő korompenész gombától feketéllő levelek viszont arról árulkodtak számunkra, hogy nyáron erős fertőzés lehetett. A hárs-dísztetű egész életében a hárson tartózkodik, a tojásai is azon telelnek át. Erős tavaszi fertőzésre számíthatunk.
Levéltetves évünk volt, a legtöbb közterületi és kertészeti növényeken jelentős volt a fertőzöttség. Kérlek tudjatok róla, hogy a legtöbb faj a fásrészeken, a kéregrepedésekben vészeli át a telet. A télvégi faápolással és az olajos lemosó permetezéssel gyéríthetjük a számukat.

Parkok, játszóterek növényvédelme

Sokan kérdezik tőlem is hogyan permetezzünk a gyerekek, emberek által látogatott parkokban? Még egy-egy padot, kisebb játékot le tudunk fedni fóliával, de az egész területen ez megoldhatatlan. A permetezés utáni slagos lemosás sok növényvédő szert eltávolít, de még ez sem tekinthető biztos megoldásnak. Milyen várakozási időkkel számolhatunk a játszótereken? Mikor mászhatnak fel újra a fém vagy a fa játékokra? Érdemes lenne alaposabban utánanézni a kérdésnek! Úgy gondolom, hogy a megfelelő minőségben kivitelezett injektálás lesz a megoldás.

Több helyen megjelent a tölgy csipkéspoloska, melynek a kártétele is jelentős. Rendelkezünk olyan rovarölő hatóanyagokkal, melyek közül választhat a növényorvos: ilyen az acetamiprid, a deltametrin, a paraffinolaj. Ezek mellett a platán csipkéspoloskára engedélyezett hatóanyag a pimetrozin is hatásos lehet. A levelek fonákán szép számmal csoportosultak a lárvák, még most is indokolt lehet a védekezés. Télen-télvégén pedig a kéregrepedésekben áttelelő imágókat gyéríthetjük valamelyik olajos rovarölővel.

A selyemfényű puszpángmoly esetében október végéig ellenőrizzük a kihelyezett feromoncsapdákat.

A selyemfényű puszpángmoly kártétele
A selyemfényű puszpángmoly kártétele

Az augusztus eleji lepkék már a párzáson és a tojásrakáson is túl vannak, sőt már a hernyók is kikeltek és rágnak. Várható, hogy folytatódik októberben is a molyok kirepülése. A lárváik őszi károsítására is gondolnunk kell és arra is, hogy ezek a kisméretű hernyók fognak áttelelni, az összeszőtt levelek védelmében. Ha nem gyérítjük az őszi permetezéssel a hernyókat vagy nem viszi el őket a téli fagy, akkor jelentős tavaszi kártételre számíthatunk.

Eredményes kertészkedést kívánok!

Aktuális előrejelzés a kártevők egyedszámának alakulásáról

Rovarmegfigyelés II. félév
2019. július 02-től – 2019. szeptember 17-ig
Rovarok támadásban 2019. 37 – 38. hét
Rovarmegfigyelés I. félév
2019. április 10. – 2019. június 25-ig
Rovarok támadásban 2019. 26. hét