NÖVÉNYEINK SZAPORÍTÁSÁNAK LEHETŐSÉGEIRŐL

Kedves Kertészkedő, Kertszerető Barátaim,

Az év elején megtisztelő felkérést kaptam, hogy kertészeti, növényorvosi szakértői munkával, szakmai praktikus gondolatokkal segítsem a Csak a Nőknek Magazin olvasóit. Nagyon örültem a felkérésnek. Arra törekszem, hogy minden hónapban aktuális, gyakorlatias ötletekkel, szakmai cikkekkel, kerti megfigyelésekkel, növényvédelmi tanácsokkal segítsem a kedves Olvasókat.

A tavasz, az új élet kezdete, a növények fejlődésének indulása. A növények szaporítása, a vetés, a palántanevelés az egyik legfontosabb alapját jelentik a sikeres növénytermesztésnek, kertészeti növények előállításának. Ezekről is olvashattok e szakmai írásban. Fogadjátok sok szeretettel.
Köszönöm a Csak a Nőknek Magazin vezetőségének a felkérést és a lehetőséget! Bármilyen szakmai tanács, vélemény, ötlet felmerül Bennetek, köszönöm, ha megosztjátok az email címemre írt levélben, info@siposgazda.hu Köszönöm az eddigi leveleket és megkereséseket.

Jó kertészkedést kívánok! Együtt – Mindenkiért!

Növényeink szaporításának lehetőségeiről

2020. március.16.|Sipos József – Növényorvos, Tippek, tanácsok
Megjelenés: https://csakanoknekmagazin.hu

Futó petúnia
Kerti növényeink élete egész éveben!

Mindenki szeretne sok-sok káprázatos növényt az otthonában, legyen szó kerti- vagy dísznövényről. Azonban nem mindig kell a boltokba megvenni a kívánt mennyiséget, hiszen otthon mi magunk is szaporíthatjuk a növényeket! Vannak olyan trükkök, praktikák melyekkel akár a végtelenségig lehet szaporítani a növényeinket!

És hogy melyek ezek a trükkök?

A szaporítás a növény fajtájától függően többféle módon megtörténhet.

Ilyen a magról ültetés. Kellemes, de időigényes kihívás. Gondoskodást és türelmet igényel, a végeredmény pedig joggal tölti el büszkeséggel a gazdát.

Magról ültetés

Gyorsabb és hatékonyabb módot szeretnénk a növények szaporítására? Akkor próbáljuk ki a dugványozást, azonban erre nem minden szobanövény alkalmas!

Próbáljuk ki a szárdugványozást is. Ehhez első lépésként a növény óvatosan leválasztott hajtásvégét, oldalhajtását vagy másodlagos ágát egy vízzel megtöltött befőttes üvegbe kell tenni úgy, hogy csak a szár vagy a léggyökér ér a vízbe. Utóbbit a csüngő csokrosinda kis hajtásain figyelhetjük meg legjobban.

Meg kell tudni különböztetni a levélnyelet, a hajtást, a vesszőt, és az ágat. Genetikai értelemben ez a klónozás, de egyébként az ivartalan szaporítás kifejezést is használhatjuk. Fontos figyelnünk arra, hogy a dugvány egészséges növénytől származzon. Ha a dugvány egészséges növénytől származik, és a növekedéshez szükséges feltételeket biztosítjuk, könnyen juthatunk új növényhez.

A dugványozásnak köszönhetően az erkély villámgyorsan buja zöld lesz, anyagi befektetést pedig szinte egyáltalán nem igényel. Csak egy-egy befőttes üveg, némi víz, föld és cserép szükséges hozzá. Ráadásul a gyökereztetett sarj garantáltan megőrzi az eredeti növény minden jó tulajdonságát.

Vízben való gyökereztetés

A vízbe tett szárdugvány nagyon gyorsan, akár napok alatt meggyökeresedik, a folyamatot pár csepp tápoldattal segíthetjük. Miután a növényünk sarja szép gyökeret eresztett, már ültethetjük is egy önálló cserépbe, laza, a növény igényeinek megfelelő talajba. A gyökereztetést követően az ültetőközegnek nedvesnek kell lennie, de ezután már nem szabad áznia. Arra is figyeljünk, hogy az alsó leveleket távolítsuk el dugványozáskor, ezek lehetőleg ne kerüljenek a földbe.

A leggyakrabban szaporított balkonnövény a muskátli, a dugványozását tavasztól nyár közepéig ajánlott elvégezni. Ehhez 10-15 centiméteres hajtásokra van szükség, ezt akár közvetlenül laza szerkezetű, homokkal és perlittel kevert földbe is ültethetjük. Három-négy centiméter mélyre dugva, nedves földben is hamar kihajt.

A szobanövények közül szerencsére több is alkalmas a dugványos szaporításra.

Fokföldi ibolya

A csokrosinda az oldalhajtásairól gyorsan nevelhető egy kis vízben, de felső hajtásvégéből vagy leveles száráról a begóniából és a díszcsalánból is szépen kifejlődik az önálló növény. A különböző futónövények is tökéletesen alkalmasak a szaporításra. A szobafutóka, a zebrapletyka, a bíborpletyka vagy a szobaborostyán hamar erőre kap a vízben, így ezekkel is érdemes próbálkozni. Az ültetéskor mindig figyelembe kell venni a növények igényeihez képest az erkély adottságait, a várható napsütéses órák számát, esetleg biztosítani az eső- és szélvédettséget számukra.

Szobanövények közül a pletyka vízben való gyökereztetése sokak által ismert. Ehhez nem kell más, mint a növényről levágott leveles szár, amit vízbe teszünk, és aránylag hamar gyökereket hoz. Több szobanövény szaporítható ezzel a módszerrel, pl. a fokföldi ibolya is.

De a növények szaporításának számos módja van. Ilyen pl. a gyökereztetés, a magvetés vagy a tőosztás. De erről majd következő cikkemben fogok bővebben írni. És azt is elmondom, hogy hogyan lehet levendulát szaporítani könnyedén!

Tarts Velem legközelebb is!
Eredményes kertészkedést kívánok!

Sipos József
Sipos Gazda, növényorvos

A teljes cikk megjelent a CSAK A Nőknek magazin oldalán: Növényeink szaporításának lehetőségeiből

Képek forrása: pxhere.com